Krótka rozprawa o kuchni polskiej

Piotr Słowiński | Utworzono: 2010-10-22 09:41 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
A|A|A

Fot. Piotr Słowiński

Tak grzmiał szef Polskiej Izby Produktu Regionalnego, który odwiedził Dolny Śląsk. Jak podkreśla Grzegorz Russak, już dziś niektóre wytwory kuchni polskiej, jak chociażby sznycle, są uważane za zagraniczne przysmaki.

Do tego właśnie doprowadził brak dbałości o kulinarne tradycje. Jak mówi dr Russak, akurat w jedzeniu naprawdę jesteśmy mistrzami.

I powinniśmy dbać o naszą kuchnię, a nie bezmyślnie naśladować zagraniczne wzorce i przepisy.

Posłuchaj rozmowy Radia Wrocław:

Grzegorz Russak uważa za szkodliwe dla Polski eksportowanie wielkiej ilości dziczyzny.

Znakomite mięso polskich dzików i jeleni powinniśmy sprzedawać w wyrobach, które mają szansę zdobyć miejsce na stołach całego świata.

Takiego bogactwa nie ma żaden kraj na świecie. I te smaki winniśmy wnieść do Unii Europejskiej i chronić je jak najprawdziwsze skarby.

A to przepis na sałatkę dr. Russaka:

Potrawą, która ma szansę zawojować świat, jest zdaniem Russaka na przykład bigos z dziczyzny. Dodaje też, że w Polsce mamy dziesiątki sosów słodko-kwaśnych i 400 podstawowych zup.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama