Piłka nożna i...podlaski rarytas na stadionie we Wrocławiu

PP/PAP | Utworzono: 2021-11-04 14:05
Piłka nożna i...podlaski rarytas na stadionie we Wrocławiu  - Technika pieczenia sękacza - fot. Wikipedia
Technika pieczenia sękacza - fot. Wikipedia

W ramach promocji regionalnych tradycji przedstawiciele Jagiellonii rozdawać będą na stadionie we Wrocławiu porcje sękacza. Regionalny przysmak przekazał klubowi samorząd województwa podlaskiego. Sękacz jest charakterystycznym, ciastem, a tradycja jego wypieku jest popularna zwłaszcza wśród mniejszości litewskiej w północno-wschodniej części kraju. Ciasto robi się z kilkudziesięciu jajek oraz mąki, masła, cukru i śmietany, po czym opieka na stożkowy walcu przed piecem lub otwartym ogniem.

Takiego słodkiego przysmaku będą mogli jutro wieczorem skosztować kibice z Dolnego Śląska. Przedstawiciele Jagiellonii zapowiadają, że będzie to ok. tysiąca porcji, które zostaną rozdane na stadionie.

Początek meczu Śląska Jagiellonią w piątek o godz. 20:30 na Stadionie Miejskim we Wrocławiu. 

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.