Wyposażenie w restauracji - co jest niezbędne?

Radio Wrocław | Utworzono: 2022-08-31 16:35 | Zmodyfikowano: 2022-08-31 16:37
A|A|A
Artykuł sponsorowany

Materiał Sponsora/ fot. unsplash.com


Wyposażenie dla pracowników

Jeśli zatrudniasz ludzi, to musisz zapewnić im najlepszy możliwy sprzęt. Nawet profesjonalny kucharz nie przygotuje dania nie mając do dyspozycji patelni i palnika.
Dlatego pierwszym elementem, który będzie potrzebny jest kuchenka - palniki, okap i kawałek blatu na którym można pokroić produkty, które następnie znajdą się w garnku czy na patelni.

Niezbędne wyposażenie gastronomii - lodówka, a profesjonalnie mówiąc szafa chłodnicza, to element bez którego nie można prowadzić biznesu związanego z jedzeniem. Przygotowując dania i dodatki na świeżo i tak potrzebujemy miejsca w którym schowamy je, kiedy nie będziemy z nich korzystać, a dodatkowo prowadząc restaurację nie da się uniknąć przechowywania półproduktów przez kilka dni.

A jeśli o higienę chodzi, to kolejnym sprzętem, którego brak dyskwalifikuje lokal jest zmywarka gastronomiczna. Naczynia muszą być poddane wysokiej temperaturze w celu zabicia zarazków, które mogły znaleźć się na zastawie, talerzach czy szklankach aby można było podać je kolejnym gościom.

Natomiast aby serwować dania najwyższej jakości potrzebujemy mieć w czym je przygotować - żadna kuchnia nie może funkcjonować bez patelni i garnków! Pamiętajmy o tym, że różne rodzaje są stosowane do różnych potraw i powinieneś mieć w swoim lokalu sprzęt przystosowany do tego co serwujesz. Patelnia naleśnikowa nie nada się do przygotowania ryby, a dania azjatyckie wyjdą najlepiej jeżeli będzie się je przygotowywać w woku.

Jeśli w Twoim lokalu serwujesz takie desery jak ciasta czy lody, to będziesz potrzebować miejsca do ich przechowywania. Tutaj idealnie sprawdzą się zamrażarki skrzyniowe lub stoły chłodnicze, dzięki którym słodkości nie roztopią się nawet w podczas największych upałów, a gdyby doszło do awarii prądu, to sprzęt wyższej klasy gwarantuje, że w środku niska temperatura utrzyma się jeszcze przez długi czas.

Ostatnią rzeczą, która może brzmieć trywialnie, ale łączy się z tym co zostało powiedziane wcześniej, to kuchenne podstawy w postaci odpowiednich desek do krojenia, noży czy sprzętu do dekorowania. Nie można w jednym miejscu przygotowywać dań wegańskich czy wegetariańskich i mięsnych - to kwestia szacunku do klienta, a także może być to kwestia jego zdrowia. Tak samo nie będziemy przygotowywać wersji dania bez pewnych składników, które mogą silnie uczulać w miejscu gdzie ten składnik jest dodawany. Życzenia klienta powinny być respektowane, bo nie możemy być pewni co za nimi stoi!

Jeśli marzy Ci się sprzedaż Twojego jedzenia poza lokalem, to niezbędna będzie infrastruktura pozwalająca na przyjmowanie zamówień przez Internet i telefon, a także miejsce przygotowane dla kierowców odbierających zamówienia. Nawet jeśli nawiążesz współpracę z popularnymi portalami zajmującymi się dostawą, to będziesz musiał dostosować swój lokal dla dostawców.


Wyposażenie dla klientów

W dobrym sklepie gastronomicznym znajdziesz produkty nie tylko dla obsługi, ale także dla gości.

Pierwszą rzeczą jaka powinna znaleźć się na liście zakupów jest zastawa i sztućce przygotowane do dań, które będą serwowane w Twoim punkcie. Jeśli prowadzisz restaurację stacjonarną, to z pewnością przydadzą Ci się talerze każdego rodzaju, ale także serwetki - wielorazowego użytku, jeśli chcesz podnieść prestiż swojej restauracji, lub jednorazowe jeśli bardziej pasują do klimatu.

Klienci również docenią wygodne stoły i krzesła - posiłek ma być przyjemnością, a wyjście do restauracji bardzo często towarzyszy specjalnym okazjom, takim jak urodziny, zdanie ważnego egzaminu, lub spotkanie biznesowe.
Zadbanie o komfort klienta jest szczególnie ważne, jeśli chcemy aby wizyta w naszym lokalu to było wyjątkowe doświadczenie, a nie tylko zjedzenie posiłku.


Gdzie szukać wyposażenia restauracji?

Jeśli chcesz wyposażyć swoją restaurację od zera, to najlepszym miejscem do zakupu sprzętu gastronomicznego będzie Internet. Tam w szybki i łatwy sposób porównasz ceny i sprawdzisz oferty, które najbardziej Cię zainteresują.

Sklep gastronomiczny Gastroprofit pozwala na wyszukiwanie sprzętu po rodzaju lokalu jaki chcesz otworzyć, co bardzo ułatwia start! Niezależnie od tego, czy marzysz o pizzerii, kawiarni, budce z kebabem czy barze, to Gastroprofit ma w swojej ofercie urządzenia dla Ciebie!

Natomiast jeśli szukasz uzupełnienia akcesoriów lub środków czystości odpowiednich do gastronomii, to sklep Gastroprofit również proponuje szeroki asortyment tego typu produktów.Znajdziesz tam wszystko co niezbędne w kategoriach urządzeń grzewczych, chłodnictwa, obróbki mechanicznej, mebli gastronomicznych, akcesoriów kuchennych i zmywania i higieny. Sprzęt wysokiej jakości w dobrej cenie - tylko w sklepie Gastroprofit!

REKLAMA
Reklama