Kuchnia erotyczna

Marek Obszarny | Utworzono: 2011-02-11 10:14 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12

I chociaż miłość najlepiej okazywać bliskim przez cały rok, 14 lutego warto pozwolić sobie na odrobinę zabawy… kulinarnej. Walentynkowe menu winno być lekkie, atrakcyjnie prezentujące się na stole i wzmagające apetyt na dalszą część wieczoru. Od tysiącleci istnieją setki przepisów z udziałem afrodyzjaków, czyli produktów wzmacniających męską witalność i nasilających damskie libido. Ostrygi, kawior, czekolada, mango – tak, tak, to afrodyzjaki. Ale czy wiecie, ile w wyścigu o czyjeś serce może dla nas zrobić fenkuł? Żeby się o tym przekonać, posłuchajcie w sobotę 12 lutego po 15 Radia Wrocław.

Sałatka Don Juana

1 awokado, 30 dag obranych krewetek świeżych lub mrożonych, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę, 4 obrane orzechy włoskie, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ i pokrój go w kostkę. Odłóż wydrążone połówki awokado. Krewetki włóż na 30 sekund do wrzącej wody, osącz i ostudź. Miąższ awokado przełóż do miski, dodaj krewetki, seler i posiekane orzechy. Zrób sos z majonezu, keczupu i śmietany, wymieszaj z przygotowanymi składnikami i napełnij wydrążone połówki awokado. Włóż do lodówki i wyjmij bezpośrednio przed podaniem.

Czekoladowa szczypta pikanterii

45 dag gorzkiej czekolady, 4 żółtka, 300 ml śmietany 36%, 5 białek, 25 ml brandy, kilka nitek ostrego chilli. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z czekoladą postaw na garnku z gotującą się wodą). Dodaj brandy i nitki chilli. Lekko ostudź, cały czas mieszając, dodawaj po kolei żółtka. Osobno ubij śmietanę i białka. Delikatnie połącz z masą czekoladową. Rozłóż do pucharków. Podawaj schłodzone. Doskonałym dodatkiem może być gorący sos malinowy.

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.