Przystanek wiedeński we Wrocławiu

Krzysztof Horwat | Utworzono: 2011-10-17 10:20 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
A|A|A

fot. Mateusz Lipiński

Na ulicy Glinianej we Wrocławiu w miejscu, gdzie zatrzymuje się tramwaj, drogowcy zamiast wymalować tradycyjny zygzak między torami i chodnikiem, podnieśli jezdnię do poziomu chodnika i pomalowali ją na czerwono. Wygląda to tak, jakby samochody jeździły po przystanku.

Nowość ma ułatwić niepełnosprawnym wsiadanie do tramwaju. Pasażerowie obawiają się jednak, że ani kierowcy ani piesi nie zauważą różnicy.



Drogowcy obiecują, że zanim pojadą tamtędy samochody, między chodnikiem i jezdnią pojawią się dodatkowe zabezpieczenia. Katarzyna Kasprzak z Wydziału Inżynierii Miejskiej zapewnia, że wrocławianie przyzwyczają się do nowego rozwiązania:



Podobne przystanki działają na całym świecie. Z polskich miast ma je m.in. Kraków.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~MiWo
2011-10-19 01:05:31
z adresu IP: (87.99.xxx.xxx)
Ocena: 0
U nas chyba będzie się jeździć po torach ;-)
~konradsz
2011-10-17 14:43:12
z adresu IP: (94.231.xxx.xxx)
Ocena: 0
"Podobne przystanki działają na całym świecie. Z polskich miast ma je m.in. Kraków." Tyle że nigdzie tak jak we Wrocławiu nie robi się ich z kostki bauma upodabniając część po której jeżdżą samochody do chodnika. Sprawdzone rozwiązanie zostało po wrocławsku spartolone.
Reklama