Słony smak polskiej miedzi (Posłuchaj)

Andrzej Andrzejewski | Utworzono: 2013-05-29 09:42 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
Słony smak polskiej miedzi (Posłuchaj) - fot. Andrzej Andrzejewski
fot. Andrzej Andrzejewski

Gdyby KGHM "Polska Miedź" sięgnął po wszystkie zasoby soli znajdujące się w pod ziemią w okolicach Polkowic, to na polskim rynku mogłoby zabraknąć miejsca dla produktów z Wieliczki, Bochni, Inowrocławia, czy nawet Kłodawy. Dolnośląska spółka z pewnością zarobiłaby na tym krocie.

Jednak w skali całego kraju taki manewr przyniósłby olbrzymie straty społeczne - związane choćby z likwidacją wielu miejsc pracy w krakowskich żupach. Dlatego wydobycie soli z kopalni Polkowice-Sieroszowice utrzymywane jest na poziomie 300-400 tysięcy ton rocznie.

Czy dolnośląska sól może stać się marką rozpoznawaną na całym świecie?

Czy na "SierPol-u" należy się już wkrótce spodziewać takich tłumów turystów jak w Wieliczce? Jak wygląda nowoczesna żupa w XXI wieku?

To tylko nieliczne pytania, na które odpowiedzi szukamy... 800 metrów pod ziemią:

Reklama

Komentarze (4)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Homik2013-06-05 14:30:57 z adresu IP: (89.79.xxx.xxx)
Aha moj tato tam mowi ^^
~słuchacz2013-06-03 14:28:14 z adresu IP: (194.181.xxx.xxx)
audycje jak zwykle przygotowane na "sześć"
~Uważny2013-06-03 13:37:45 z adresu IP: (93.105.xxx.xxx)
lolo - No i to wynika z tych audycji Wystarczy posłuchać.
~lolo 2013-06-03 11:05:25 z adresu IP: (37.128.xxx.xxx)
Szanowny Pani Andrzejewski, w Bochni i Wieliczce nie wydobywa się już soli. Sprzedawana przez nich sól jest kupowana m.in. w Sieropolu.