Nowa audycja: Hamburger na śniadanie

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-01-02 06:50 | Zmodyfikowano: 2016-01-02 07:00
A|A|A

Gotowanie dla jednych to pasja, dla innych sposób spędzania wolnego czasu. Kolejni podczas pobytu w kuchni świetnie się bawią i łapią "drugi oddech" po ciężkim dniu. Przyrządzanie posiłków może też być "tylko" codziennym obowiązkiem. "Hamburger na śniadanie" w zamyśle ma być do skonsumowania przy radioodbiorniku dla każdego.

Będziemy poruszać się w kulinarnym świecie i przedstawiać go z różnych stron. Do współpracy udało się namówić gwiazdy kuchni, znanych blogerów i tych... raczkujących dopiero kucharzy. Będziemy odwiedzać osoby będące na czołówkach gazet i zaglądać im do lodówki. Chcemy też poznać słuchaczy Radia Wrocław dla, których gotowanie jest czymś więcej niż "tylko gotowaniem".

Co przygotowaliśmy dla was w pierwszym programie?

Na dzień dobry zaradziliśmy na skutki sylwestrowej nocy. Lekarzem był Piotr Kucharski ze Studnia Kulinarnego we Wrocławiu. Poznaliśmy jego receptę na to jak szybko postawić się na nogi.

Jeżeli macie kulinarne sposoby na powrót do formy po sylwestrowej nocy to czekamy na te sprawdzone przepisy pod adresem kuchnia@radiowroclaw.pl

Ocieplimliśmy też nieco klimat. We Wrocławiu na minusie, a w Hawanie co najmniej o 30 stopni Celsjusza więcej. W podróż kulinarną ruszyliśmy w "Hamburgerze na śniadanie" na Kubę. A naszym przewodnikiem był wrocławski Kubańczyk Jose Torres.

Przepisy Jose Torresa

Ryż po kubańsku z fasolą - Congris

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka fasoli czarnej lub czerwonej (wraz z płynem)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 liść laurowy
  • szczypta oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • natka kolendry do posypania (jeśli mamy)

Przygotowanie:

Papryki pokroić w kostkę. Podobnie cebulę. Czosnek drobno posiekać albo wycisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, papryki, czosnek i smażyć około 4-5 minut. Dodać szklankę surowego ryżu, fasolkę wraz z płynem z puszki, wodę, kmin rzymski, liść laurowy i oregano, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki. Maksymalnie 20 minut. Po zdjęciu z palnika pozostawić ryż pod przykryciem na 5 minut. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką kolendry.

Kubańskie picadillo

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 łyżki zielonych oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2-3 łyżki świeżej kolendry

Przygotowanie:

Kroimy warzywa i podsmażamy je na oleju. Najpierw cebula, a gdy się zeszkli, dodajemy papryki i czosnek. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy mielone mięso i smażymy około 5 minut aż się "zetnie". Dodajemy pomidory z puszki, oliwki i przyprawy. Dusić na małym ogniu przez 30 minut, ewentualnie podlać odrobiną wody. Na koniec wymieszać posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem Congris.

Przepisy Piotra Kucharskiego:

Maślana jajecznica z pomidorami i cykorią

Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 łyżek masła
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych
  • cykoria
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża ciabata lub bagietka

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C, w tym czasie przekroić cykorię wzdłuż na połowę i razem z pomidorami ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Patelnię nastawić na lekki ogień i rozpuścić na niej łyżkę masła, wlać rozbełtane jajka. Mieszając nieprzerwanie dodawać powoli pozostałe masło, starając się dokładnie połączyć ze sobą składniki tak, aby efektem był maślano-jajeczny krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na dwa talerze, dołożyć po gałązce pomidorów i po połówce cykorii. Podawać ze świeżą ciabatą lub bagietką.

Wskazówka: Zamiast piec pomidory i cykorię w piekarniku możemy podsmażyć je na patelni.

Energetyczny rosół

Składniki:

  • 800 g mieszanego mięsa np. drób, wołowina
  • 400 g włoszczyzny
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • kilka listków limonki kafir
  • mała papryczka chilli
  • gwiazda anyżu
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 goździki

Dodatki:

  • marchewka, jarmuż, boczniaki
  • 4 jajka
  • ocet
  • sos sojowy

Przygotowanie:

Mięso umyć i umieścić w dużym garnku. Zalać 10 litrami wody. Zagotować i zmniejszyć temperaturę pod garnkiem. Gotować około godziny. W tym czasie zebrać szumowiny który pojawiły się na powierzchni wody. Po tym czasie dodać warzywa oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 2-3 godziny. Odcedzić wszystko i przyprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym. W trakcie jak się gotował rosół. Ugotować jajka na twardo, obrać i zamarynować w occie i sosie sojowym. Marchewkę, jarmuż oraz boczniaki przesmażyć na odrobinie oleju żeby były ciągle chrupiące. Warzywa oraz jajko umieścić w miseczce i zalać gorącym wywarem. Doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym.

Hamburger

Składniki do bułki hamburgerowej:

  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 500-550 g mąki pszennej typ 750
  • szczypta soli
  • około 100 g miękkiego masła
  • białka
  • sezam

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15-20 min.

Mięso do hamburgera:

Wołowina - najlepiej antrykot i mały kawałek szpondra. Przyprawiony 1 łyżeczka soli na 1 kg mięsa i 1/3 pieprzu. Przyprawiamy przed mieleniem. Zmielony dwa razy na grubych oczkach. Po pierwszym mieleniu mięso mieszamy żeby tłuszcz równo rozłożył się w całej mieszance. Po drugim mieleniu nie mieszamy tylko formujemy delikatnie w ringach.

Smażymy na oleju kontrolując stopień wysmażenia. Podczas smażenia można lekko posolić.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~jap
2016-01-02 13:33:07
z adresu IP: (217.99.xxx.xxx)
Ocena: 4
Ta audycja to akurat znakomita zmiana na lepsze. Prowadzący ma dystans do siebie, a w kuchni odnajduje się teraz prawie każdy, więc też na serio-serio nie ma co do tego podchodzić. Ciekawie i smacznie.
~Deo
2016-01-02 10:50:11
z adresu IP: (93.175.xxx.xxx)
Ocena: 6
A mnie się podoba :)))))
~sluchacz
2016-01-02 10:47:12
z adresu IP: (217.99.xxx.xxx)
Ocena: 6
Zrobię dziś ten rosół. Potrzebuje tego bardzo;) pzdr
~Fff
2016-01-02 10:15:02
z adresu IP: (5.172.xxx.xxx)
Ocena: 3
Fajnie prowadzi :)
~kibic
2016-01-02 10:07:43
z adresu IP: (46.77.xxx.xxx)
Ocena: 8
Stuletnie trolle aktywne. Dla mnie git. Mniej o sporcie a więcej o jedzeniu. Pozytywna zmiana. Muza lipa niestety
~Fanka
2016-01-02 09:55:58
z adresu IP: (5.172.xxx.xxx)
Ocena: 6
Super prowadzący :)
~BB*
2016-01-02 08:58:41
z adresu IP: (185.56.xxx.xxx)
Ocena: -1
Pink panther , nauka , hamburger :)
~Tomek Stepien
2016-01-02 08:41:43
z adresu IP: (81.190.xxx.xxx)
Ocena: 4
A mnie tam się podoba. Tempo i szybko a nie jakieś smuty.
~Piotr Marzec
2016-01-02 08:34:13
z adresu IP: (31.61.xxx.xxx)
Ocena: 2
to jest DOM PUBLICZNY i czas z nim skończyć !!!!!!!!!!!!!!!!!..........
~walper
2016-01-02 08:14:55
z adresu IP: (156.17.xxx.xxx)
Ocena: -2
Szok.Gdzie jest "Markowy Weekend"
~sharpei
2016-01-02 07:22:26
z adresu IP: (188.146.xxx.xxx)
Ocena: 5
Słucham Was of 20 z górą lat już wczoraj się zszokowałem. Dramatyczna zmiana. Muzyka z komercji to dramat. No i dziś dziennikarz, kojarzony ze sportem w audycji kulinarnej. Kiedyś to radio stało sportem. Od kilku lat było go coraz mniej, ale dziennikarz musiał zostać, bo to jak każdy w takim miejscu - znajomy królika. Wstyd. Nie ma sportu to odchodzę a nie pcha się do audycji kucharskich. Mam nadzieję, że te zmiany w mediach publicznych, które są zapowiajdane ukrócić psucie Radia Wrocław. I wróci rock
Reklama