Hamburger pod Akropolem i u wegan

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-01-23 07:00 | Zmodyfikowano: 2016-01-23 07:00
A|A|A

fot. Wikimedia Commons

Kuchnia starożytnej Grecji opierała się głównie na pszenicy, oliwie i winie. Tak było też za czasów rzymskich i osmańskich. Dość niedawno popularniejsze stało się mięso. Wiele greckich dań zdradza korzenie arabskie, perskie lub tureckie, m.in.: moussaka i tzatziki. Tak jak rozwijała się starożytna literatura i sztuka, tak też ewaluowały smaki greckiej kuchni. Jedzenie ma wciąż wielkie znaczenie dla Hellady. Naszym przewodnikiem po Grecji był Nikos Rusketos. Jego rodzicie przyjechali do Polski tuż po II Wojnie Światowej. Osiedlili się w Zgorzelcu i tam Nikos, wspólnie z wieloma Grekami, mieszka do dziś.

"Hamburger na śniadanie" zabrał Was dziś także do kulinarnego życia wegan i wegetarian. Weganizm to rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. To też odejście od produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt, takich jak: nabiał (w tym jajka) oraz (zazwyczaj) miód. Wegetarianizm natomiast polega na wyłączanie z diety mięsa (w tym ryb i owoców morza); może również wiązać się z unikaniem innych produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności pochodzących z uboju. Znani wegetarianie to m.in. Leonardo da Vinci i Lew Tołstoj. Przez kuchnie wegan i wegetarian prowadzili nas Ewa Eron - Gorzała, Aneta Zarzycka, Agata Noszczyk i... radiowiec Krzysztof Znamirowski.

Przepisy Nikosa Rusketosa

Sałatka Grecka

Składniki:

1/2 sałaty lodowej
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
170 g czarnych oliwek bez pestek
1 zielona papryka, pokrojona
1 czerwona papryka, pokrojona
2 duże pomidory, pokrojone
1 ogórek grubo krojony, częściowo ze skórką
1 szklanka pokruszonego sera feta
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
sok z 1 cytryny
czarny mielony pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Do dużej misko włożyć sałatę, cebulę, oliwki, paprykę, pomidory, ogórki i ser. Oliwę wymieszać z oregano, sokiem z cytryny i pieprzem oraz solą. Polać sosem sałatę, wymieszać całość i podać.

Jagnięcina po Grecku

Składniki:

jagnięcina kilka 200 g porcji
margaryna kostka
sól, pieprz, oregano
woda
ziemniaki
cebula
papryka

Przygotowanie:

Jagnięcinę kroimy na około 200 gramowe kawałki. Nacieramy solą, pieprzem, oraz oregano. Mięso wkładamy do naczynia z margaryną. Zapiekamy z obu stron po około 35 minut z każdej. Dodajemy pokrojone w plastry ziemniak i paprykę. W temperaturze 180 stopni Celsjusza pieczemy dodatkowo około 40 minut.

Przepisy wegańskie i wegetariańskie "Zdrowa Krowa"

Chilli sin carne z czekoladą

Składniki:

marchew
pietruszka
fasola czerwona lub czarna, namoczona na noc i ugotowana w świeżej wodzie z dodatkiem ziół i/lub glonów kombu, trochę ponad godzinę, do miękkości.
ostra papryczka chilli, jalapeno bądź habanero
bulion warzywny do podlania
pomidory, mogą być z puszki
koncentrat pomidorowy
różnokolorowe papryki
seler naciowy
czerwona cebula
świeży imbir
kumin, nasiona kolendry, papryka wędzona, pieprz cayenne, chillli, cynamon
olej do smażenia, może być ryżowy
czekolada 70-90% kakao
sos sojowy tamari
ocet winny
sól morska/himalajska
świeża kolendra
limonka
nachosy
ryż brązowy, czerwony lub czarny

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej ryżowy, wrzucić drobno posiekany imbir i ostrą papryczkę, zamieszać, dodać pokrojone wcześniej w plastry marchew, pietruszkę, seler naciowy, cebulę, a chwilę później paprykę kolorową. W razie potrzeby podlewać bulionem, dusić kilka minut. Dodać pomidory krojone, koncentrat oraz ugotowana fasolę, wszystkie przyprawy (kumin i kolendrę można wcześniej podsmażyć na patelni, nabierze więcej aromatu), czekoladę, gotować na małym ogniu przez 30 minut, dosmaczyć sosem sojowym i octem winnym. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą ( dla tych, co nie lubią świeżej kolendry może być pietruszka, ale to już nie ten sam Meksyk :) ), skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem i nachosami.

Kokosanka

Składniki:

0,5 kg wiórek kokosowych
250 g ryżu lub kaszy jaglanej ugotowanej
150 g ksylitolu
250 ml mleka kokosowego
250 ml mleka ryżowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
sok z 2 pomarańczy
skórka z 2 pomarańczy
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Podpraż wiórki na patelni. Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy i wyciśnij z nich sok. Kaszę lub ryż zmiksuj (najlepiej w blenderze kielichowym) z mlekiem kokosowym, ryżowym, ksylitolem, skrobią, solą i sokiem z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj startą skórkę pomarańczową . Masa powinna przypominać w konsystencji gęsty budyń. Piecz około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Przepis Krzysztofa Znamirowskiego

Kotlety z płatków owsianych

Składniki:

opakowanie płatków błyskawicznych
woda
jajko
sól, granulowany czosnek, papryka, suszona pietruszka
bułka tarta

Przygotowanie:

Płatki owsiane błyskawiczne wsypujemy do pojemnika w którym będziemy je mieszać (paczka 400 g wystarcza na około 15 kotletów). Gotujemy wodę i zalewamy tak aby płatki stworzyły lepką konsystencję do uformowania kotletów ... nie za dużo ... zawsze można dolać. Mieszamy i przyprawiamy (przed wbiciem jajka) według swego upodobania - dodajemy szczyptę soli, granulowany czosnek, paprykę, suszoną pietruszkę , jeśli ktoś lubi inne przyprawy. Gdy płatki ostygną wbijamy jajko, mieszamy i formujemy kotlety, które otaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
Reklama