Hamburger na śniadanie: Gotujemy z dziećmi i poznajemy Bułgarię

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-03-05 07:12 | Zmodyfikowano: 2016-03-05 07:19
A|A|A

fot. agatagotuje.pl

Wspólnie przyrządzanie z dziećmi nawet najprostszych potraw to wyzwanie dla jednej i drugiej strony. Takie gotowanie zajmuje więcej czasu, sporo produktów się marnuje, w kuchni panuje bałagan. Działania jednak są warte wysiłku. Oprócz tego, że na ścianie może znaleźć się jajko to mamy też gwarancję, że na twarzy dziecka znajdzie się uśmiech. Przygotowywanie dań uczy najmłodszych członków naszych rodzin m.in. matematyki, buduje zdrowe nawyki żywieniowe, ćwiczy małe rączki, kształtuje poczucie własnej wartości i przede wszystkim zbliża do siebie. Agata Kubica z bloga agatagotuje.pl przybliża nam tajniki wspólnego gotowania z dziećmi i daje sprawdzone rady i przepisy, które w jej kuchni sprawdzają się doskonale.

Zabieramy Was dziś także do kraju papryki, pomidora i szopskiej sałatki. Bułgaria znana jest także z produktów mlecznych i doskonale przyrządzanych mięs. Jogurt to natomiast produkt, który na bułgarskim stole pojawia się praktycznie bez przerwy. Do tego dochodzą spore ilości słonych serów, wino i rakija. O dominujących smakach w bułgarskiej kuchni i najważniejszych jej potrawach opowiada Dimczo Angełow.


fot. wroclaw.pl

Przepisy Agaty Kubicy z agatagotuje.pl

Chlebek bananowy z migdałami i rodzynkami

Składniki:

500 g obranych, dojrzałych bananów (5 średnich sztuk)
2 duże jajka
90 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok z 1 cytryny
100-150 g nierafinowanego cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypania
szczypta soli
11 łyżeczek sody oczyszczonej
200-220 g mąki pszennej razowej (albo razowej orkiszowej)
80 g zmielonych płatków migdałów
100 g rodzynek lub żurawiny

Przygotowanie:

Zmiksuj banany z jajkami, masłem, ekstraktem z wanilii, sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym (ilość zależna od osobistych preferencji i stopnia dojrzałości bananów) oraz szczyptą soli. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, wymieszaj z migdałami. Połącz masę bananową z suchymi składnikami, dodaj rodzynki. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz z wierzchu cukrem trzcinowym. Piecz przez około godzinę w 180oC (do suchego patyczka).

Szpinakowe muffiny

Składniki:

200 g mąki pszennej (typ 650 – może być pół na pół z razową)
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki białego pieprzu
175 ml mleka
50 g masła lub oleju
1 jajko
50 g świeżego, młodego szpinaku (baby)
15 czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Szpinak umyj, dokładnie otrząśnij i bardzo drobno posiekaj albo zmiksuj (ale nie na papkę). Oliwki pokrój na niezbyt grube plasterki, pomidorki na połówki. W rondelku rozpuść masło. Do jednej miski przesiej sypkie składniki (mąkę, sodę i przyprawy). W drugiej misce roztrzep mleko z jajkiem, płynnym masłem lub olejem i rozdrobnionym szpinakiem. Połącz mieszaninę z suchymi składnikami. Wymieszaj i dodaj oliwki, następnie porozkładaj masę do foremek wyłożonych papilotkami (napełniaj do 2/3 wysokości), na wierzchu ułóż połówki pomidorków rozcięciem ku górze (na wszystkich albo na wybranych). Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy są gotowe. Podawaj przyozdobione świeżą bazylią.

Pudding z chałki z jabłkami

Składniki:

około 2/3 małej chałki (lekko czerstwej)
2-3 niewielkie winne jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka domowego cukru waniliowego
50 ml śmietany kremówki
125 ml mleka
3 duże jajka

Przygotowanie:

Jabłka pokrój na ósemki, pozbaw gniazd nasiennych. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć jabłka, łyżkę cukru i duś przez 10 minut na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Kawałki jabłek powinny zostać w miarę możliwości w całości. Odstaw do ostygnięcia. Naczynie do zapiekania wysmaruj pozostałym masłem. Chałkę pokrój na kromki grube na 1,5 cm. Na każdej ułóż porcję jabłek i wkładaj do naczynia do zapiekania w taki sposób, aby kromki leżały na zakładkę (jak przewrócone kostki domina). Zmiksuj mleko, kremówkę i jajka z dodatkiem pozostałego cukru i cukru waniliowego (można pominąć na rzecz łyżki zwykłego cukru i solidnej szczypty cynamonu). Mieszaniną zalej chałkę i pozostaw na pół godziny, aby kromki nasiąkły. Piecz w 150°C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa musi być całkowicie ścięta.

Przepisy Dimczo Angełowa

Sałatka szopska

Składniki:

2 średnie pomidory
1 czerwona papryka
1 długi ogórek
1 mała cebula
2 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
1 łyżka octu
ok. 100g startego bułgarskiego sera sirene albo fety
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
pieprz i sól

Przygotowanie:

Pomidory i obrany ogórek pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę drobno posiekać. Posolić, doprawić pieprzem, skropić olejem i octem i wymieszać razem. Rozdzielić na talerze. Każdą porcję posypać startym serem.

Czorba

Składniki:

200 g białej drobnej fasoli (lub 2 puszki)
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 małe marchewki pokrojone w plasterki (mogą być z bulionu)
1 plaster selera pokrojona w kostkę (może być z bulionu)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szklanka przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
0,75 l (3 szklanki) bulionu
1 łyżeczki cząbru
garść posiekanych liści mięty
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie ostra czerwona papryczka, najlepiej opalona uprzednio nad ogniem

Przygotowanie:

Jeżeli używamy suszonej fasoli to musimy ją namoczyć w wodzie przez co najmniej 6 godzin, a następnie zlać wodę, w której się moczyła i ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i czekać aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć mieszając jeszcze chwilę. Dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Następnie w garnku powinna wylądować marchewka oraz seler. Dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, dobrze wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy pozostałe składniki czyli fasolę, cząber, miętę, pietruszkę i opcjonalnie ostrą papryczkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.

Banica

Składniki:

ciasto:
500g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
szczypta soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (wlewamy stopniowo)

farsz:
400-500g sera sirene
2 jajka
100ml mleka
papryka słodka
2 ząbki czosnku
szczypta chili lub kawałeczek drobno pokrojonej czuszki
70-80g roztopionego masła

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy je na cztery części. Z każdej lepimy kulkę którą dokładnie dookoła smarujemy olejem. Wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem na min. 30 minut.

Składniki na farsz łączymy i mielimy. Pierwszą kulkę ciasta formujemy w rękach na kształt prostokąta i dokładnie rozwałkowujemy. Nakładamy 1/4 farszu serowego. Następnie zwijamy jak roladę i układamy zawijając rulon "w ślimaka" od środka natłuszczonej tortownicy . Następnie identycznie postępujemy z kolejnymi kulkami ciasta doklejając rulon do poprzedniego. Polewamy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 min w temp. 220 stopni do momentu zezłocenia.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~mora
2016-03-06 13:47:07
z adresu IP: (83.26.xxx.xxx)
Ocena: 1
Warto propagować mądre idee i smaczne potrawy!
~kvha
2016-03-05 13:44:16
z adresu IP: (95.160.xxx.xxx)
Ocena: 0
Aguś miło było usłyszeć Cię w ulubionym radio, a jutro niech obiad gotuje Kermit dla odmiany a nie ja :)
~Zabawa w gotowanie
2016-03-05 09:30:24
z adresu IP: (82.160.xxx.xxx)
Ocena: 1
O tak! Gotowanie z dziećmi to super sprawa i przede wszystkim wspaniała przygoda!!!! Zapraszamy do Nas! Pozdrawiamy!
Reklama