Hamburger na śniadanie: Klasyka i coś ekstra na Wielkanoc

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-03-26 08:00 | Zmodyfikowano: 2016-03-26 08:01
A|A|A

Tradycyjne wielkanocne potrawy przygotowywano kiedyś w domach już na kilkanaście dni przed świętami. Robiono kiełbasy, pieczenie, pasztet i oczywiście wielkanocne ciasta: mazurki, babki, serniki. Dom był przepełniony cudownymi zapachami i aromatami. Tempo XXI wieku powoduje, że nieco od tych tradycji się odchodzi. Na stołach jednak i tak jest wyjątkowo. Nie wszystko pochodzi z naszych piekarników ale jeżeli ktoś może i chce zachęcamy wspólnie z blogerką kulinarną Sylwią Majcher z kuchniawformie.pl i babyfan.pl do kuchennego działania. W dzisiejszym Hamburgerze na śniadanie opowiadamy też o jajkach. Naszym przewodnikiem jest rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka.

Żurek na żytnim zakwasie chlebowym

Składniki:

1,5 litra wody
4 surowe białe kiełbasy (około 500 g)
2 małe marchewki (150 g)
biała część pora (80 g)
1/2 małego selera (100 g)
1 pietruszka (50 g)
2 ziemniaki (200 g)
120-150 g gęstego zakwasu żytniego pełnoziarnistego (3-4 łyżki)
przyprawy: 2 duże liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, świeżo mielony czarny pieprz
jajka na twardo do podania

Przygotowanie:
Warzywa umyj i obierz. Wszystkie oprócz ziemniaków włóż do garnka razem z kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wsyp sól i gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyłów wszystkie składniki z wywaru i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości. Do naczynia z zakwasem wlej 1-2 chochelki wywaru i rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotuj przez 5-10 minut, dopraw do smaku pieprzem i solą. Wyłowioną wcześniej kiełbasę pokrój na plasterki i dodaj do żurku. Podawaj z jajkiem na twardo.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

6 jaj
30 dag pieczarek
1 nieduża cebula
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
1 cykoria (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą. Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić. Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu. Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.

Przepisy Sylwii Majcher:

Pasztet Heleny

Składniki:

podgardle – 800 g
łopatka – 500 g
karkówka – 500 g
boczek – 500 g
serca drobiowe – 500 g
wątróbka drobiowa – 500 g
żołądki drobiowe – 500 g
jajka – 5-6 sztuk
sucha bułka – 2 duże
sól, pieprz, majeranek,
czosnek – 3-4 ząbki,
pietruszka natka,
kolendra świeża
cebula 1-2 średniej wielkości,
masło

Przygotowanie:
Mięso pokroić na kostkę o wielkości 2 cm i wrzucić do garnka z wodą na dnie. Wstawić na palnik, dodać serca i żołądki. Gotować na wolnym ogniu aż wszystko zmięknie, czyli około 2-3 godzin. 15 minut przed końcem gotowania wrzucić wątróbkę. Wystudzić i dodać namoczone bułki. Zemleć w maszynce do mięsa 2-3 krotnie. Dodać jajka, pietruszkę oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Aluminiowe foremki wysmarować masłem lub innym tłuszczem, wypełnić przygotowanym mięsem na pasztet i przykryć folią aluminiową. Piec w 180 – 200 stopniach około godziny. W połowie pieczenia odkryć.

Jajka przepiórcze w gniazdach

A może by tak jajko podać inaczej? Nie w majonezie albo z pieczarkami, tylko w stronę lekkości pójść. Gniazda z bułki i kiełków dopasowują się do wielkanocnego klimatu, będą i ozdobą i dobrą przekąską. Jajka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, niby małe, a mają więcej składników odżywczych, prawie wcale cholesterolu i nie uczulają. Nie ma w niech szaleństwa, więc przygotować je może nawet ten, co ma dwie lewe kuchenne ręce. Pokrojenie bułki i wypełnienie jej kiełkami oraz jajkami, nie jest żadną sztuką, a efekt już być może:) Bliskich uda się zaskoczyć na pewno i sobie sprawić świąteczną przyjemność.

Składniki:

jajka przepiórcze -ilość w zależności od potrzeb
bagietka
kiełki - użyłam mieszanych
czerwona papryka
oliwa

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo – przepiórczym wystarczą 3 minuty. Obrać. Bagietkę pokroić w grubsze plastry. W każdej kromce zrobić wgłębienie. Na dnie ułożyć kiełki, a na nich jajko. Delikatnie docisnąć. Gniazdka skropić oliwą i oprószyć czerwoną papryką. Bagietkę można też podpiec, wtedy jajka powstaną z grzanek – na ciepło.

Drożdżowa babka pomarańczowa bez cukru

Składniki:
2 dag świeżych drożdży
100ml ciepłego mleka
375 g mąki
175 g masła
skórka otarta z 3 pomarańczy (obieraczką do warzyw, nie skrobakiem do cytrusów ani na drobnej tarce, bo wyjdzie jej za mało)
70g ksylitolu
3 jajka

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę ksylitolu, 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut. W malakserze rozdrobnij skórki z ksylitolem/ cukrem. To najbardziej zaskakujący moment – cukier ma intensywny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Mąkę przesiej, wymieszaj z pomarańczowym cukrem, dodaj jajka i zaczyn. Wszytko utrzyj mikserem przez 5 minut. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto (mikserem) przez następne 5 minut. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto podwoi (a nawet potroi) swoją objętość. Formę na babkę wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Wystudź babkę pomarańczową i wyciągnij z formy. Drożdżową babkę pomarańczową możesz oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Babeczki z trawą

Składniki na babeczki:

2,5 szklanki mąki
łyżka kakao
100 g masła
szklanka maślanki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:
W jednej misce mąkę przesiać z proszkiem, dodać sodę i cukier. Wymieszać. W drugiej masło roztopić, a potem nieco schłodzone wymieszać z rozbełtanymi jajkami i maślanką w temperaturze pokojowej oraz esencją. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać delikatnie. Ciastem napełniać foremki do mufinek. Piec około 22 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Na każdej z zimnych babeczek zrobić nożem nacięcie (w nie wkładane będzie przy dekoracji jajko).

Składniki krem:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
fix do ubijania śmietany
odrobina zielonego barwnika w proszku
12 cukrowych lub czekoladowych jajek
kolorowe posypki np. motylki

Śmietankę ubić z fixem, dodać mascarpone i chwilę ubijać na małych obrotach uważając, by krem się nie zważył. Gdy będzie gęsty dodać zielony barwnik. Wymieszać. Woreczki do dekoracji kremem napełnić zieloną masą i wyciskać na wystudzone babeczki. Użycie tylki o drobnych oczkach wymaga szybkich ruchów, wtedy powstają te drobne paseczki przypominające trawę. Do każdej z babeczek włożyć jajko z cukru lub czekoladowe, umocować w wcześniej zrobionym nacięciu, ozdobić posypką.

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
MarekObszarny
Marek Obszarny
 12:00 - 13:00
Reakcja24
Zapraszam
Reklama