Hamburger na śniadanie w wakacyjnej podróży

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-06-04 08:00 | Zmodyfikowano: 2016-06-04 08:00
A|A|A

fot. Joanna Aniszczyk

- Poznawanie kuchni i zwyczajów panujących przy stole danego kraju stanowią ważną część moich podróży. Są one dla mnie równie istotne, jak zwiedzanie zabytków, czy korzystanie z uroków natury - podkreśla Joanna Aniszczyk z I love to eat.

- Staram się próbować wszystkiego, co mają do zaoferowania lokalni wytwórcy i rozmawiać z kucharzami gotującymi w miejscach, do których akurat trafiam. W związku z tym, że kocham jeść, moje wyprawy zwykle kończą się przywiezieniem ze sobą walizki zakupionych w danym miejscu specjałów i wyprawieniem kolacji dla przyjaciół, podczas której oglądamy zdjęcia i filmy z danego wyjazdu. To ciągłe poznawanie nowych smaków oraz potraw jest bardzo inspirujące i często wykorzystuję to w mojej kuchni - dodaje Aniszczyk, która dziś podpowie co warto spróbować w miejscach, do których za granicę jeździmy najczęściej. Będzie też ostrzeżenie.

W potrawach kuchni żydowskiej nie może zabraknąć cebuli i czosnku. Bardzo często na stole pojawia się gałka muszkatołowa, szafran, goździki, cynamon czy kminek. Kuchnia żydowska to potrawy koszerne, czyli inaczej czyste, dozwolone oraz na potrawy trefne, czyli nieczyste, wręcz zakazane.

Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in. świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie mają łusek), skorupiaków i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego, rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Podróżujemy dziś po tej kuchni wspólnie z Mirą Gawłowicz z restauracji Sarah we Wrocławiu.

Przepisy Joanny Aniszczyk

Mini quiche z botwinką i serem lazur

Składniki:
225 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
1 jajko
sól
bardzo zimna woda

Składniki na farsz:
pęczek botwinki
100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
400 ml śmietanki 30%
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Ubijamy jajko. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy 2 łyżki wody, drobno pokrojone masło, ubite jajko i energicznie zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wkładamy do nasmarowanych masłem kokilek. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Botwinkę dokładnie myjemy. Obieramy buraczki i kroimy je w plasterki. Liście i łodygi kroimy nieco grubiej. Śmietankę mieszamy dokładnie z jajkami i przyprawami. Kroimy ser w kawałki. Układamy botwinkę, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, a na wierzchu układamy ser. Całość pieczemy 35-40 minut w 180°C.

Burger z czarnej soczewicy

Składniki:
8 małych bułek do burgerów
200 g czarnej soczewicy
100 g bułki tartej
100 ml oliwy
200 ml jogurtu greckiego
sos barbecue
1 jajko
mały korzeń chrzanu
pęczek natki pietruszki
jarmuż
8 marchewek
8 ogórków kiszonych
2 duże pomidory
2 duże czerwone cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki białego sezamu
1 łyżka harrisy w proszku
sól i kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki. Ogórki, pomidory i cebulę kroimy w spore plasterki. Chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z jarmużu wycinamy twardą łodygę. Podprażamy sezam na suchej patelni na złoto-brązowy kolor. Bułki rozkrajamy na pół. Do ugotowanej i ostygniętej soczewicy dodajemy bułkę tartą, natkę pietruszki, czosnek, sezam, harrissę i pozostałe przyprawy, oliwę oraz jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy rękoma. Płaską blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Za pomocą pierścienia do burgerów o średnicy 8 centymetrów formujemy bezpośrednio na blasze burgery o grubości 1,5 centymetra. Ważne jest, żeby w pierścieniu mocno je docisnąć łyżką. Tak przygotowane burgery wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Po dwudziestu minutach pieczenia, przewracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Marchewki obieramy i kroimy na centymetrowe słupki – będą podane jako frytki. Chrzan mieszamy z jogurtem, szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Kiedy burgery będą już gotowe, wkładamy do piekarnika rozkrojone bułki na 3-4 minuty, by się lekko podpiekły. Smarujemy sosem barbecue połówki bułek, na których będziemy nakładać burgery. Przykrywamy je liśćmi jarmużu i kolejno nakładamy burgera, plaster pomidora, plasterki cebuli i ogórków. Drugą połówkę bułki smarujemy sosem chrzanowym i nakładamy ją na wierzch. Lekko dociskamy i przebijamy całość patyczkiem. Podajemy z frytkami marchewkowymi.

Krem ziemniaczany z wędzonym skreiem

Składniki:
600 g ziemniaków
100 g wędzonego skreia (lub innej ryby)
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g masła
1 ząbek czosnku
1 szalotka
kiełki (np. czarnuszki i jarmużu)
olej sezamowy
1 łyżeczka kozieradki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kozieradkę prażymy na suchej patelni, następnie tłuczemy w moździerzu do uzyskania konsystencji proszku. Wędzoną rybę kroimy na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy je na maśle około 3-4 minuty. Dorzucamy ziemniaki, mieszamy i przesmażamy wszystko około 5 minut. Zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną. Dolewamy kremówki, przyprawiamy solą, pieprzem i kozieradką, miksujemy na krem. Podajemy zupę z wędzoną rybą ułożoną po środku, posypaną kiełkami i skropioną olejem sezamowym.

Włoskie papryki faszerowane

Składniki:
4 duże papryki
4 kromki chleba pełnoziarnistego
1 łyżka kaparów
1 łyżka czarnych oliwek
4 pomidory
kilka ząbków czosnku
2 łyżki posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn, może być też natka pietruszki)
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:
Oliwki, kapary, czosnek kroimy na małe kawałki, a zioła drobno siekamy. Paprykę przecinamy wzdłuż na połówki i wyciągamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy zdrewniałą część, filetujemy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę. Chleb namaczamy przez chwilę w wodzie, następnie odciskamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do chleba pomidory, oliwki, czosnek, kapary i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy papryki farszem. Na dno żaroodpornego naczynia lub blachy wlewamy oliwę, układamy na niej papryki, lekko wcierając w nie tłuszcz. Następnie polewamy papryki oliwą również z wierzchu. Pieczemy w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 35 min. Powinny się minimalnie skurczyć i mieć ślady opieczenia.

Tarte Tatin z gruszką

Składniki na ciasto:
225 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g schłodzonego masła
1 jajko
sól
bardzo zimna woda

Składniki na farsz:
1 kg gruszek
100 g masła
100 g cukru

Przygotowanie:
Ubijamy jajko. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy 2 łyżki wody, drobno pokrojone masło, ubite jajko i energicznie zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Wydrążamy z gruszek gniazda nasienne i przekrawamy owoce na pół. Gruszki układamy w naczyniu, w którym będziemy piec ciasto (żeliwny rondel lub patelnia z nieplastikową rączką), dodajemy cukier i 3 przygotowanego masła. Gotujemy 10 minut na średnim ogniu, aż owoce zaczną się karmelizować. Rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko i przykrywamy nim owoce. Na wierzchu układamy resztę masła pociętego w cienkie plasterki. Wkładamy rondel do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy ciasto 25-30 minut. Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika nakładamy na jego wierzch talerz spodem do góry i odwracamy rondel. Tatin wyląduje na talerzu ciastem do dołu, a gruszkami do góry.

Przepisy kuchni żydowskiej

Zupa berdyczowska

Składniki:
wołowina pokrojona w drobną kostkę 300g
marchew 2-3 szt.
ziemniak
seler
pietruszka 2 szt.
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
wywar wołowy 1,5 - 2,0 l
miód 3 łyżki
oliwa
cynamon (pół łyżeczki)
imbir (łyżeczka)
sól
pieprz
papryka mielona
liść laurowy 2szt.
ziele angielskie 2 szt.
szczypta pietruszki/koperek (może być suszony)

Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie bez soli - podlewać wodą do prawie miękkości. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone jarzyny (może być mrożonka wielowarzywna). Dodać przecier pomidorowy oraz wołowinę. Doprawić przyprawami (bezwzględnie należy dodać imbir i cynamon). Gotować około 30 minut. Pod koniec dodać miód i ewentualnie doprawić do smaku.

Kugel po żydowsku

Składniki:
1 mała cebula,
6 średnich ziemniaków,
2 jajka + 2 białka jaj
1/4 szklanki bulionu
2 łyżki sojowego lub mąki pszennej razowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekać cebulę. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski wraz z cebulą. Wymieszać z bulionem i mąką razową. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec ok. 60 minut, aż się zezłoci.

Cymes

Składniki:
2–3 marchewki
szklanka suszonych daktyli
szklanka suszonych moreli
2 łyżki cukru trzcinowego
2–3 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki orzechów nerkowca
sok z pomarańczy
ok. 1 szklanki wody
3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od krojenia na plasterki marchewek. Wyciskamy też sok z pomarańczy. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, dodajemy suszone owoce, cukier, cynamon, orzechy. Wlewamy trochę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy, mieszamy co jakiś czas, by się nie przypaliło, w razie potrzeby dodaję trochę wody. Całość gotuję ok. 40 minut, aż marchewka będzie miękka. Podaję na gorąco, smacznego.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Informujemy, ze wydarzenia zaplanowane w Sali Koncertowej Radia Wrocław do końca czerwca 2020 r. nie odbędą się. O zmianach terminów będziemy Państwa informować na bieżąco.
Reklama