Przepisy na domowe lody i koreańskie receptury Yujin Kim

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-07-16 07:30 | Zmodyfikowano: 2016-07-16 07:30
A|A|A

zdjęcie ilustracyjne: fot. Susanne Nilsson/flickr.com (Creative Commons)

Świeże owoce i bakalie. Bez mleka w proszku, stabilizatorów i konserwantów. Ma być zdrowo i naturalnie. Takich lodów chcemy i o takich lodach dziś opowiadamy. Przez świat prowadzi nas Bartosz Deryło, który wspólnie ze swoim imiennikiem Bartkiem Rychlikiem stworzył markę Kransolód. Panowie tworzą smaki oparte o połączenia oleju z pestek dyni z awokado i pieprzem, warzywne sorbety słodzone między innymi cukrem z grzybów, czy najświeższe sezonowe owoce. W Hamburgerze na śniadanie nie zabraknie też lodowej klasyki. Jak zrobić lody śmietankowe w domu? Tą wiedzą właśnie dziś się dzielimy.

Zabieramy Was także w podróż do Azji. Na cel naszych wojaży bierzemy tym razem Koreę Południową. Potrawy opierają się tam na naturalnych i zdrowych produktach. Bardzo ważny jest sposób podawania dań. Potrawy często lądują w wielu malutkich miseczkach, co tworzy kolorową kompozycję. Warzywa, mięso, ryż oraz warzywa to podstawowe składniki, bez których kuchnia koreańska nie mogła by istnieć. W podróż do swojego kraju rusza z nami Yujin Kim, studentka polonistki z Seulu.

Przepisy Yujin Kim

Bulgogi (przepis dla 4 osób)

Składniki:
- 600 g pokrojonej cienko wołowiny (antrykot, polędwica)
- 1/4 cebuli
- 1/2 marchewki
- 3 lub pieczarki
- 6 łyżek sosu sojowego (100 g wołowina marynujemy w 1 łyżce sosu)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mielonego czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Mieszamy przyprawy (sos sojowy, cukier, mielony czosnek, olej sezamowy, pieprz) i dodajemy je do mięsa. Zaprawione mięso wkładamy na 3 lub 4 godziny do lodówki. Zabieramy się za krojenie warzyw. Po tej czynności smażymy mięso na patelni i dodajemy warzywa. Smażymy do czasu aż wszystko będzie miękkie. Można podawać z ryżem.

Idealnym dodatkiem do większości koreańskich dań mięsnych jest Kimchi:

Yaksik/Yakbab (przepis ciasta ryżowego dla 4 osób)

Ciasto najlepiej przygotowuje się w specjalnej maszynie ale można też użyć mikrofalówki.

Składniki:
- 2 kubki okrągłego ryżu
- różne orzechy tyle ile chcemy (polecam kasztan, migdały itd.)
- trochę rodzynek
- 4/5 kubka brązowego cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:
Zostawiamy okrągły ryż z wodą na 3 albo 4 godziny. Wkładamy ryż do miski, którą można włożyć do mikrofalówki. Dodajemy półtora kubka czystej wody i obkładamy misję mokrym ręcznikiem. Jeżeli mamy kasztany też je wkładamy do miski. Gotujemy w mikrofalówce 10 minut. Mieszamy przyprawy (cukier, cynamon, sos sojowy, sos sezamowy) i wlewamy zalewę do ryżu. Obkładamy miskę mokrym ręcznikiem i gotujemy w mikrofalówce 14-15 minut jeszcze raz. Zostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.

Przepisy na domowe lody Bartosza Deryło

Składniki:
400 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki
2 jaja
2 żółtka
130 g cukru
laska wanilii

Przygotowanie:
Jajka z cukrem ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy podgrzane mleko. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec wrzucamy ziarenka z jednej laski wanilii i odstawiamy masę do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest już umieszczenie masy w zamrażarce i czekanie na swoje własne lody. Zamiast wanilii można dodać zmiksowane owoce, bakalie czy jakiekolwiek inne ulubione dodatki.

Tu natomiast przepis na lody truskawkowe:

Chcesz zrobić sorbet? Proszę bardzo:

A jak wrocławski świat lodożerców ocenia Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych?

- Czy są na tym świecie ludzie, którzy nie lubią lodów? Osobiście takich nie znam, a idąc tym tokiem rozumowania, wrocławianie mogą uznawać się za szczęśliwych ludzi, bo liczba lodziarni w mieście nie da się zliczyć na palcach u rąk kilku osób. Wrocław od zawsze słynął ze świetnych lodziarni. To tutaj zaraz po wojnie wystartowała działająca do dzisiaj Lodziarnia Roma, to tutaj na ulicy Komandorskiej ustawiały się rekordowe kolejki po legendarne lody truskawkowe. Największy przełom nastąpił jednak w 2014 roku, kiedy to na rynku pojawiła się niepozorna budka przy Placu Bema – Polish Lody. Od tego momentu można spokojnie opisać rynek lodów we Wrocławiu na ten przed debiutem wspomnianej lodziarni i po. Na fali popularności budki z Bema, jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać kolejne miejsca z charakterystyczną i rzucającą się w oczy nazwą – lody naturalne. Obecnie takich punktów w całym mieście znajduje się już kilkadziesiąt, jedni robią lody lepiej, inni gorzej, ale wielbiciele lodów we Wrocławiu nie powinni się nudzić.

Ranking wrocławskich lodziarni okiem Wrocławskich Podróży Kulinarnych


Jak w każdą sobotę wspólnie z Dorotą Czubaj zapraszamy na przegląd kulinarnej prasy:


(fot. Creative Commons by Smabs Sputzer)

REKLAMA
Zdjęcia

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Jenny
2016-07-16 10:11:30
z adresu IP: (5.172.xxx.xxx)
Ocena: -2
Przepis na lody jest mi znany od dziecka, zastanawia mnie fakt, jeśli na większa skale ktoś produkuje lody naturalne to skąd bierze mleko prawdziwe, śmietane i jaja. Bo to mleko w kartonie w sklepach nie am nic wspólnego z mlekiem. Woda rozcieńczona ze znikomym procentem spasteryzowanym mlekiem w proszku nie ma nic wspólnego z prawdziwym mlekiem od krowy. Ludzie po prostu są nie świadomi co kupują;) To, że we Wrocławiu jest juz pełno lokali z lodami pod nazwą "lody naturalne" i w cenie ok. 3.50-4zł. za gałkę jakoś nie chce się wierzyć w ich naturalność.
NA ANTENIE
MichałKazulo
Michał Kazulo
 18:00 - 20:00
Muzyczny wieczór
Reklama