Radiowa kuchnia dziś jest w ciąży

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-08-27 08:00 | Zmodyfikowano: 2016-08-27 08:00
A|A|A

fot. Facebook

Internet jest bogaty w porady dla przyszłych czy młodych mam i także młodych tatusiów. One też dotyczą menu. - Co powinnam jeść w trakcie ciąży? - Czego unikać? - Jakie posiłki podawać niemowlakowi? - Czy lepsze dania ze słoików od tych przygotowywanych w domu? Te pytania bardzo często towarzyszom przygotowaniom do narodzin. Zadajemy je więc specjalistce, położnej z wieloletnim doświadczeniem, Marzenie Ołbińskiej.

Dziś dbamy też o tych, którzy kochają owoce morza i steki. Palmę pierwszeństwa dajemy homarowi. Ten luksusowy skorupiak żyje w słonych wodach morskich. Jego białe mięso słynie z delikatnego smaku, który najlepiej zachowuje się dzięki minimalnej ilości przypraw. Z homarem można zrobić w zasadzie wszystko – je się go na zimno i na ciepło, gotuje, dusi, piecze i smaży. Na jedną nogę homar, na drugą stek. Niby przyrządzenie kawałka mięsa to banalna sprawa. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Do wyjątkowego świata homarów i steków zabiera nas Marta Rokicka szefowa kuchni w Steak & Lobster House we Wrocławiu.

Przepisy dla niemowlaka
Warzywa: (można je podawać od 5. miesiąca życia)

Puree ziemniaczane
Ziemniaki są delikatne, do tego można je rozdrobnić na papkę. To sprawia, że są idealnym warzywem dla malucha. Ziemniaka ugotuj i rozdrobnij za pomocą tłuczka, dodaj odrobinę mleka (własnego lub modyfikowanego).

Puree z marchwi
Marchew najlepiej gotować na parze. Łatwiej ją utrzesz na papkę za pomocą blendera, dodając odrobinę przegotowanej wody. Zachowane są też jej najważniejsze atrybuty zdrowotne. Marchew ma naturalnie słodki smak, po ugotowaniu łatwo się rozdrabnia. Będzie niemowlakowi smakować.

Puree z ziemniaków i brokułów
Brokuły to świetne źródło witamin. Tak jak inne warzywa warto je gotować na parze. Ich specyficzny smak może się jednak nie spodobać maluchowi. Dlatego warto przygotować je w towarzystwie ziemniaka lub kleiku ryżowego.

Owoce: (można je podawać od 6. miesiąca życia)

Puree z gruszki
Przed podaniem gruszkę należy koniecznie ugotować, można też uparować. Do musu z gruszki można dodać kleik ryżowy i pyszne danie jest gotowe.

Mus z jabłka
Jabłkowy mus podbija podniebienia wszystkich maluchów. Jest też idealną podstawą do łączenia z innymi owocami. Początkowo jabłka muszą być ugotowane.

Przepisy Marty Rokickiej

Krem z homara z sałatką z przegrzebków, truskawek i oliwy waniliowej

Składniki:

zupa krem:
2 łodygi selera naciowego
homar świeży 1 szt
marchew 2-3 sztuki
cebula szalotka 3-4 szt
śmietana 36% 200 ml bulion warzywny 1l
masło 30 gr
wino białe 30 ml

sałatka:
przegrzebki 4 szt
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
truskawki 4 szt
listek mięty 40 gr
oliwa cytrynowa 2 łyżki
oliwa extra virgin 150 ml
laska wanilii 1 szt

Przygotowanie:

Homara dokładnie umyć, kolejno rozdrobnić na kilka mniejszych części. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około 10 min. Szalotkę, marchew, seler i pietruszkę pokroić na mniejsze części. Następnie podsmażyć warzywa w wysokim garnku na oliwie i dokładnie wymieszać. Dodać wywar, wino i opieczonego, obranego skorupiaka. Gotować ok 1 h. Kolejno dodać śmietankę i masło. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Następnie dokładnie zmiksować i przecedzić. Doprawić do smaku.

Przegrzebki zamarynować w oliwie cytrynowej i pieprzu cytrynowym. Odstawić na ok 3 h, następnie rozgrzać patelnię i obsmażyć je na klarowanym maśle. Doprawić solą, pieprzem, pozostawić do ostygnięcia. Listki mięty dokładnie umyć i osuszyć. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, następnie dodać ją do oliwy rozgrzanej do 40 stopni – pozostawić na ok. 3 h, aby oliwa uzyskała lepszy aromat. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części.

Gorący krem przelać do talerza, na wierz zupy ułożyć przegrzebki, listki mięty i truskawki. Całość polać oliwą z aromatem wanilii.

Tagliata z ribeya

Składniki:
ribey 200g (można zastąpić innym mięsem wołowym)
ziemniaki ok 150g (2 średnie)
rukola świeża 30 g
pomidorki koktajlowe 30 g
parmezan płatki 10 g
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Steka przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni – czas w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Ziemniaki gotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie kroimy je w cząstki i smażymy na patelni tak, by powstały nam ładne pieczątki – przyprawiamy do smaku. Umytą i oczyszczoną rukolę umieszczamy w miseczce razem z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. Mięso (steka) kroimy w cienkie paski, układamy na talerzu. Z drugiej strony umieszczamy pieczone ziemniaczki i sałatkę z rukolą.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama