Odnalazł recepturę i odtworzył średniowieczne piwo ze Strzegomia!

Michał Wyszowski | Utworzono: 2016-09-05 07:52 | Zmodyfikowano: 2016-09-05 07:52
Odnalazł recepturę i odtworzył średniowieczne piwo ze Strzegomia! - Fot. Krzysztof Kaszub i Tomasz Bonek
Fot. Krzysztof Kaszub i Tomasz Bonek

Białe piwo pszeniczne ze Strzegomia było prawdziwym hitem, zwłaszcza w XIV, XV i XVI wieku. Sprzedawane na terenie całego Śląska, m.in. w słynnej wrocławskiej piwnicy świdnickiej. W pewnym momencie zaczęto dodawać do niego glinkę leczniczą ze Strzegomia i sprzedawać jako piwo lecznicze.

Od wojny trzydziestoletniej produkcja piwa malała, w końcu stanęła, a przepis zaginął. - To, że udało się go znaleźć to efekt kilkunastu lat pracy i współpracy z wieloma archiwami. Udało się w archiwum czeskim – mówi Krzysztof Kaszub. Regionalista nie zdradza szczegółowego przepisu, mówi, że strzegomskie „białe” to umiejętna kompozycja jęczmienia, pszenicy oraz odpowiedniego szczepu drożdży.

Jego warzenie nie było proste, udało się za trzecim podejściem w lipcu. Piwo nie było sprzedawane, a cały projekt nie miał charakteru komercyjnego. - Mam nadzieję, że w przyszłości stanie się to naszym lokalnym trunkiem – podsumowuje Krzysztof Kaszub.

 

Reklama
Zdjęcia
Odnalazł recepturę i odtworzył średniowieczne piwo ze Strzegomia! - 4

Komentarze (15)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~XXXX2018-12-08 21:43:13 z adresu IP: (46.76.xxx.xxx)
DOBRY CHWYT MARKETINGOWY I TYLE W TEMACIE , JAK SŁYSZĘ TAKIE BZDURY TO NIE WIEM CZY ŚMIAĆ SIĘ CZY PŁAKAĆ
~Ochroniarz2016-09-05 20:41:38 z adresu IP: (31.2.xxx.xxx)
Ciekawe, bo tradycyjnie na tym obszarze waźone były piwa pszeniczne. Zastanawia dodatek jęczmienia do zasypu...
~dfasf2016-09-10 13:34:58 z adresu IP: (91.246.xxx.xxx)
Słodowana pszenica też ma enzymy, więc dlaczego nie da się uwarzyć tylko na pszenicy? Jedyną trudnością byłaby filtracja, gdyż pszenica pozbawiona jest łuski. A poza tym to warzyć a nie ważyć...
~Piwko2016-09-05 23:24:51 z adresu IP: (81.16.xxx.xxx)
Nie da się uwazyc piwa tylko na pszenicy zawsze musi byc dodatek jeczmienia aby byly enzymy zamieniajace skrobię w cukry prezentujące
~Bercik2016-09-05 20:12:57 z adresu IP: (77.113.xxx.xxx)
A już za 17 dni powróci legendarny wrocławski Baran (Schops).
~Beerofeel2016-09-05 20:06:01 z adresu IP: (89.75.xxx.xxx)
Gratuluję Panie Krzysztofie. Zwracam tylko uwagę na błąd ortograficzny w słowie "waż(RZ)one" na etykiecie. Myślę że piwowarzy domowi w Polsce chętnie poznaliby odnalezioną przez Pana recepturę by powtórzyć Pana piwo w swych domowych browarach. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
~Krvt2016-09-05 16:20:38 z adresu IP: (89.72.xxx.xxx)
O ile wiem, to piwo się WARZY, a nie waży...
~Wojtek brzezniak 2016-09-05 14:08:56 z adresu IP: (5.184.xxx.xxx)
Witam nie masz czasami takiej etykiety przedwojennej na sprzedaż jk na tej butelce ze Strzegomia chętnie kupie do zbioru pozdrawiam
~Ślązak2016-09-05 12:15:56 z adresu IP: (94.254.xxx.xxx)
Genialnie. Ave Silesia!
~Robert 2016-09-05 11:11:32 z adresu IP: (82.29.xxx.xxx)
No Brawo!!! Nareszcie powrot do tradycji slaskiej... Czekam jeszcze Na piwo Swidnickie Marcowe...moze ... kiedys...
~Świdniczanin2016-09-05 11:52:08 z adresu IP: (194.54.xxx.xxx)
Od czterech lat w Świdnicy można delektować się Świdnickie Piwem Marcegorza. Pierwszym roku na terenie rynku, a obecnie w na Placu Małgorzaty.
~OOO2016-09-05 11:30:23 z adresu IP: (37.47.xxx.xxx)
W Świdnicy sprzedają w Białej Damie
~tnt162016-09-05 08:47:24 z adresu IP: (80.94.xxx.xxx)
Ważone w Strzegomiu? A gdzie warzone?
~Basia2016-09-30 05:41:19 z adresu IP: (62.87.xxx.xxx)
Był kiedyś u nas browar koło postoju taxi
~Komentarz został usunięty2016-09-07 10:26:30 z adresu IP: (92.40.xxx.xxx)
Komentarz został usunięty