„Najgorsza kuchnia świata” i Fish and Chips po dolnośląsku

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-09-10 08:00 | Zmodyfikowano: 2016-09-10 08:00
A|A|A

fot. Facebook

Zdania co do smaków Mongolii są podzielone. Dla jednych kuchnia tego kraju, w której dominuje „zdrowa żywność”, jest wzorem. Inni ją przeklinają. Dodajmy, że ta druga grupa jest w zdecydowanej przewadze. Wielu ocenia, że kuchnia Mongołów kandyduje do miana najgorszej w świecie.

Odgerel Bold i Anudari Gandbold stają w jej obronie. Czy im się uda Was przekonać do smaków Mongolii? Ja wiem, że pierożki „Buuz” są warte grzechu. Co jedzą Mongołowie? Kuchnia tego kraju jest bardzo prosta i opiera się właściwie tylko na mięsie. W przewadze baranim i na przetworach mlecznych. Mongołowie nie przywiązują większej wagi do gotowania. Tłumaczą, że nie mają czasu gotować.

Niewyrafinowaną kuchnię mongolską łączymy dziś z przysmakiem Brytyjczyków, czyli Fish and Chips. Tu finezji też raczej nie ma. Chyba, że stawiacie tylko na rybę z frytkami i próbujecie skraść podniebienia Dolnoślązaków. Food truck Gruba Ryba już gotowy i wspólnie z Michałem Paczkowskim i Michałem Mazurem ruszamy w ich świat. Ryby odmieniają przez wszystkie przypadki, różne rodzaje ryb przygotowują często w bardzo ciekawych kombinacjach. Dziś dają nam próbkę swoich możliwości.

Przepisy Odgerel Bold i Anudari Gandbold

Przepis na „Buuz” Бууз

Składniki:
750 g mąki tortowej extra najlepiej typ 405
3 cebule krojone w kosteczki
250 g wołowego mięsa mielonego
250 g wieprzowego mięsa mielonego
pieprz czarny mielony
kminek mielony
200 ml letniej wody
sól

Przygotowanie:

Ciasto :
Do dużej miski wsypujemy mąkę ok 500 g, dodajemy letnią wodę i gnieciemy aż powstanie nam ładne ciasto. Trzeba uważać, żeby ciasto nie było ani lepkie ani zbyt twarde. Zostawić na 10-15 minut i przykryć miskę pokrywką. Po kwadransie ugniatamy ponownie i kroimy na małe kawałki do wałkowania. Wałkujemy ciasto. Trzeba zwrócić uwagę na obrzeża, które muszą być cieńsze niż środek.

Farsz:
Kroimy cebule w małe kosteczki. Mięsa mieszamy razem i dodajemy cebulę i przyprawy. Doprawiamy dodając kminek, sól i pieprz, imbir jak ktoś lubi. Na koniec dodajemy letnią wodę 200 ml i mieszamy wszystko dokładnie. Uwaga mięsa maja być surowe. Jak już mamy gotowe składniki to zabieramy się do najcięższej części - lepienia pierogów. W Mongolii lepimy kawałek ciasta tak, żeby brzegi znajdowały się w górze i tworzyły ładne wzory.

Gotowanie:
Potrzebny jest garnek do gotowania na parze. Trzeba posmarować go olejem, żeby pierogi nam się nie przykleiły do garnka. Nastawiamy wodę w garnku, a jak woda się zagotuje to wstawiamy na nim spodeczki z pierogami i czekamy 20 minut aż pierogi będą gotowe. Trzeba dobrze wachlować parę od razu jak ściągniemy pokrywkę z garnka. Danie jest gotowe. Warto też dodać, ze pierogi zawierają w środku wywar, który powstał z gotowania mięsa i trzeba jeść bardzo ostrożnie, żeby się nie pobrudzić.

Zupa Bituu porcja dla 2 osób

Składniki:
250-500 g wołowiny
1 marchew
1 ziemniak
3 ząbki czosnku
trochę szczypiorku
sól
przyprawy dowolne
litr wody
1-1.5 szklanki maki

Przygotowanie:
Potrzebne będą małe miseczki, najlepiej szklane, do których dodamy pokrojone w kostkę mięso, marchew i ziemniaki. Ziemniaki można tarką trzeć, a szczypiorek siekamy na drobno tak jak czosnek. Wszystkie składniki dodajemy po równo. Przyprawiamy i solimy mieszając składniki w miseczce. Dodajemy wodę. Z mąki robimy ciasto i wałkujemy ze średnicą trochę większą niż nasza miseczka. Ciasto powinno nie być zbyt grube. Zakrywamy szczelnie ciastem miski.

Gotowanie:
Do garnka do gotowania na parze nastawiamy wodę. Jak się zagotuje to miseczki dajemy do garnka. I gotujemy na parze od 25 do 30 minut.

Tradycyjna mongolska herbata z mlekiem

Składniki :
zielona gruzińska herbata
mleko
sól
ewentualnie tłuszcz

Przygotowanie:
Do wrzącej wody dodajemy niedużą ilość herbaty ok 2-3 łyżeczek. Jak się zagotuje, dodajemy sól i jak barwa będzie ciemna, to na sam koniec dodajemy mleko i czekamy aż zacznie wrzeć. W Mongolii herbatą z mlekiem częstuje się szanowanego gościa.

Gruba Ryba Food Truck poleca

Pieczona Różyczka z Dorady z sałatką ze świeżych glonów

Składniki:
glony wakame
świeży ogórek
sezam
dorada
papryka wędzona
sól
pieprz ziołowy

Składniki na sos Ponzu:
200 ml octu ryżowego
150 gr cukru
1 cytryna
75 ml sosu sojowego

Przygotowanie:
Filet z dorady wycinamy w paski po czym zwijamy w różyczkę. Układamy na blasze posmarowanej uprzednio olejem. Obsypujemy pieprzem ziołowym i papryką wędzoną. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 20-30 minut. Sos Ponzu jest prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i gotujemy aż się odpowiednio zmieszają po czym studzimy sos. Glony wakame wkładamy do miseczki razem ze świeżym ogórkiem pokrojonym w półksiężyce i sezamem. Oblewamy to zimnym sosem Ponzu aż glony stracą swój charakterystyczny morski smak. Podajemy z plastrami limonki. Można dosolić dla smaku, ale trzeba uważać by sól nie zabiła smaku ryby.

Zupa Ryba z flądrą

Składniki:
3 marchwie
3 cebule
2 pietruszki
¼ selera
1,2 kg flądry
10 kulek ziela angielskiego
5 listów laurowych
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka tymianku
3 łyczki cukru trzcinowego jasnego
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
3 litry wody
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy posolone warzywa. Muszą być miękkie i słodkie. Dolewamy wodę, dodajmy przyprawy i cukier. Gotujmy około 20 minut. Odcedzamy wywar z warzyw. Do wywaru wkładamy kawałki ryby. Trzymamy do ponownego zagotowania na małym gazie. Zabielamy śmietaną oraz wedle uznania dodajemy makaron i pora do przybrania.

Prosta zapiekanka z Dorszem

Składniki:
1 kg dorsza
4 dorodne cebule białe
2 dorodne cebule czerwone
ogórki kiszone
tymianek
czosnek
pieprz ziołowy
sól
śmietana

Przygotowanie:
Kroimy wszystko w kostkę i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy przyprawy i śmietanę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Niech nikomu nie przyjdzie do głowy posypywać tego wszystkiego serem. Ryba i ser nie za bardzo się lubią.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama