Urodzinowe smaki. Radio Wrocław ma 70 lat

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-09-24 08:00 | Zmodyfikowano: 2016-09-24 08:00
A|A|A

www.ongolala.com

To weekend naszych urodzin, ale zgodnie z tradycyjnym kulinarnym układem dnia startujemy od śniadania. Nie ważne, o której je jemy. Istotne, że to pierwszy posiłek, do którego wagę przykłada większość ludzi na świecie. Kilka pomysłów na udane otwarcie ma dla nas Piotr Andruszko, szef kuchni restauracji Brylantowa 16 we Wrocławiu.

Jak urodziny to musi być tort. Bez niego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie wielkiego urodzinowego świętowania. Do tego słodkości. Szanowny jubilat nigdy nie powinien zapominać o przygotowaniu poczęstunku dla najbliższych. Idealnie sprawdzają się małe i duże ciasta, ciasteczka. Justyna Kawiak - cukierniczka z cukierni Nanan udowadnia, że słodkie jest piękne.

O gości już zadbaliśmy. Pora więc by nieco zadbać o szanownego jubilata, czy solenizanta. Każdy kocha prezenty. Moi goście starają się przedstawić te z kulinarnego działu, które będą pasować zarówno do osoby czującej się w kuchni panem i władcą, jak i tej, która stawia tam pierwsze kroki. Agnieszka i Jakub Wańczyk proponują gadżety i dużo więcej. Na co dzień prowadzą bloga www.edekimy.pl

Przepisy śniadaniowe Piotra Andruszko

Jajko zapiekane w awokado

Składniki:
1 duże awokado
2 małe jajka
4 plasterki koziego sera (najlepiej takiego z wąskiej rolady)
pieprz

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Awokado przetnij wzdłuż na pół, przekręć, zdejmij połówkę a z drugiej usuń pestkę. Jeśli połówki awokado przewracają się, od spodu wbij wykałaczkę w węższą część awokado, taka jakby nóżkę, która ustabilizuje danie. I teraz można zrobić na 2 sposoby: albo powiększyć łyżeczką miejsce po pestce, by zmieściło się całe jajko, albo w zgłębienie po pestce dać tylko żółtko i trochę białka. preferuję ten drugi sposób, czyli na spód zagłębienia daję świeżo mielony pieprz, po kawałku sera, na to po żółtku i dopełniam białkiem. Na wierzch pozostały ser. Awokado umieść w naczyniu do zapiekania i piecz w piekarniku na górnej półce do czasu, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie nadal płynne. Po upieczeniu posyp delikatnie świeżo mielonym pieprzem.

Kasza gryczana z jogurtem i malinami

Składniki:
60g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżeczka soku z cytryny
180g jogurtu naturalnego (mały jogurt)
150g malin (mogą być mrożone)
ew. do smaku miód lub ksylitol
2 łyżki owoców leśnych (mogą być mrożone, uprzednio rozmrożone)

Sposób przygotowania:
Wieczorem zalej kaszę 150 – 250ml letniej wody i wlej sok z cytryny. Przykryj ściereczką (lub gazą lub ręcznikiem papierowym) i zostaw na noc. Rano przepłucz na sitku kaszę (aż woda przestanie się pienić), a następnie odsącz.
Jogurt zmiksuj malinami, ew. dosłodź do smaku miodem lub ksylitolem. Wymieszaj kaszę z jogurtem malinowym i podawaj z ulubionymi owocami (u mnie jagody, jeżyny, truskawki).

Przepisy Justyny Kawiak

Intensywnie Czekoladowy Torcik

Ciasto Czekoladowe
Składniki:
30g kakao
125g gorącej wody
60g ciemnej czekolady
60g mleka
100g masła
5g ekstraktu z prawdziwej wanilii
70g drobnego cukru lub cukru pudru
130g cukru Muscovado (ewentualnie można zastąpić cukrem Demerara lub 80g golden syropu wymieszać z 30g treacle syropem)
60g oleju z pestek winogron
140g mąki
3 g sody
2 jaja

Sposób przygotowania:
Foremkę dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąka. Czekoladę i masło pokroić i przełożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać kakao i dodać gorącą wodę. Dokładnie wymieszać. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii, cukier i syropy oraz olej. Delikatnie podgrzewać na małym ogniu okazjonalnie mieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Zostawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać.
Dodać do czekoladowej masy i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać rozbełtane jaja ciągle mieszając. Tak przygotowana masę przelać delikatnie do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35-40 minut.

Krem Awokado
Składniki:
100 – 150g świeżego dojrzałego awokado
100g cukru pudru
5g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Awokado obrać i dokładnie zmiksować. Dodać sok i cukier i dokładnie wymieszać.

Wykonanie ciasta:
Dokładnie wystudzone czekoladowe ciasto można przekroić i przełożyć dżemem truskawkowym lub malinowym. Ja użyłam domowego dżemu truskawkowo rabarbarowego. Lub krem z awokado podzielić na pół i użyć do przełożenia placków i do dekoracji. Udekorować pokruszoną czekoladą i truskawkami.

Francuskie Kruche Ciastka czyli Palets Breton

Składniki:
125g masła
85g cukru trzcinowego
190g mąki
40g żółtka (żółtko z dwóch jaj)
4g proszku do pieczenia
1 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1 jajo do posmarowania
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wymieszać i przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ubić masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać stopniowo żółtka i wanilię. Stopniowo dodawać sypkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na obsypana mąka stolnice i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka okrągła foremką. Ubić jajo z odrobina wody i delikatnie posmarować ciastka. Zostawić do wysuszenia i ponownie posmarować. Przy użyciu widelca delikatnie naciąć w kratkę powierzchnię ciastka. Piec przez 12-15 minut.

Vanillekipferl

Składniki:
100g mąki
50g mielonych migdałów lub orzechów laskowych lub mieszanka obu
25g cukru pudru
15g cukru waniliowego
1 laska wanilii, ziarenka
80g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
szczypta soli
około 2 łyżek przesianego cukru pudru ze szczyptą cynamonu

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać. Dodać zmielone orzechy, cukier, sól oraz ziarenka wanilii. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Kawałek ciasta formujemy w wałek o około 8mm grubości. Odcinamy kawałki tak około 5-6cm i zginamy w kształt rogalika czy księżyca. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Zostawić do wystygnięcia. Obtaczać w przygotowanym cukrze pudrze.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~kuba
2016-09-24 10:44:37
z adresu IP: (188.146.xxx.xxx)
Ocena: 3
słodkości ,że palce lizać......
Reklama