Konfitury, dżemy od babci i chipsy sprzed 150 lat

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-10-08 08:00 | Zmodyfikowano: 2016-10-08 08:00
A|A|A

fot. Rafał Kowal

- Jesień to taki szczególny czas kiedy powoli zaczynamy tęsknić za słońcem i za smakami lata - za soczystością owoców i pełnymi witamin warzywami. Ale jeśli zamkniemy cały dobrobyt lata w słoiczku to wspomnienie ciepłych dni będzie na wyciągniecie ręki przez całą zimę - opowiada Rafał Kowal autor bloga Old White Table. - Rozgrzewająca konfitura z malin i imbiru rozgoni jesienną chandrę a powidła śliwkowe z czekoladą będą idealne do świątecznego piernika. Zapas suszonych pomidorów sprawdzi się w każdej spiżarni jako idealny dodatek do sałatek a dżem z pomidorów zaskoczy nie tylko na śniadanie ale sprawdzi się tez jako małe co nieco na zimowe podwieczorki - dodaje.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady, warzywne sałatki - sposobów na zachowanie słonecznych smaków jest wiele i każdy jest dobry. Wystarczy się tylko odważyć i przygotować kilka słoiczków a lato zostanie z nami przez cały rok. Rafał przez ten świat będzie nas oprowadzać.

Na nowo będziemy też odkrywać ziemniaka. Do wędrówki z warzywem niby dobrze nam znanym, ale chyba nie do końca zachęcają prof. dr hab. Agnieszka Kita z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dr hab. Joanna Nowosielska-Sobel z Uniwersytetu Historycznego. Polska wciąż należy do czołówki krajów, w których spożywa się ziemniaki. Naukowcy zajmują się m.in. odmianami, które mogą przebojem wejść na europejski rynek. Wyobraźmy sobie np. różowe ziemniaki w sałatce. Być może za chwilę taki produkt pojawi się na krajowych półkach w sklepach.

Jeśli ziemniaki to nie może zabraknąć dyskusji o frytkach, krochmalu, czy chipsach. Wiecie, że według najpopularniejszej wersji, chipsy powstały przypadkiem w 1853 roku. Kucharz George Crum, zdenerwowany przez klienta, któremu nie odpowiadała grubość pieczonych ziemniaków, pokroił je tak cienko, że były prawie przezroczyste. Ku jego zaskoczeniu klientowi bardzo spodobały się tak cienko pokrojone ziemniaki, dlatego kucharz wprowadził na stałe chipsy do swojego menu pod nazwą "Saratoga Chips".

Przepisy Rafała Kowala

Konfitura pomidorowa z chilli

Składniki:
5 dużych i miękkich pomidorów
łyżka cukru
łyżeczka płatków chilli

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wydrążyć pestki i drobno posiekać miąższ. Wrzucić na patelnię i dodać cukier wraz z chilli. Podsmażać chwilę do zgęstnienia. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce przez około tydzień lub zapasteryzować - wtedy wytrzymają całą zimę! Można podawać jako dodatek do mięs, na kanapkach lub wyjadać prosto ze słoiczka jako pocieszacz w pochmurne dni.

Domowe suszone pomidory

Składniki:
pomidory (Lima)
sól
cukier
zioła (bazylia, oregano, tymianek)
czosnek
oliwa

Przygotowanie:
Pomidory przekrawamy wzdłuż na połówki i posypujemy cukrem, solą i skrapiam oliwą. Pieczemy 45 w temperaturze 200 stopni, następnie uchylamy drzwiczki, obniżamy temperaturę do 100 stopni, włączamy termoobieg i suszymy około 1-1,5 godziny. Pomidory wyciągamy z piekarnika, studzimy, posypujemy ziołami i posiekanym czosnkiem. Układamy ciasno w słoiczkach do 2/3 wysokości. Oliwę lub dobrej jakości olej podgrzewamy w garnku do momentu aż zaczną się w nim unosić pęcherzyki powietrza. Zalewamy pomidory, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Konfitura malinowa z cytryną i imbirem

Składniki:
2 litry malin
szklanka cukru
sok i skórka otarta z dwóch cytryn
kawałek imbiru wielkości kciuka

Przygotowanie:
Maliny zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy oraz starty kawałek imbiru. gotujemy do momentu odparowania nadmiaru płynów. Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Powidła śliwkowe z chilli i czekoladą

Składniki:
2 kg wypestkowanych śliwek
1 mała papryczka chilli
2 tabliczki czekolady 75% zawartości kakao

Przygotowanie:
Śliwki kroimy drobno i podgrzewamy aż zaczną się rozpadać. Dodajemy drobno posiekane chilli i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przekładamy do słoiczków, ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przepisy Joanny Nowosielskiej-Sobel

Wrocławska zupa kartoflana a la hotel Savoy

Składniki:
0,5 kg chudej wołowiny
1 kg ziemniaków
1 mały seler
2 duże cebule
2 świeże pomidory
sól, pieprz do smaku
2 jajka gotowane na twardo
kilka szyjek rakowych
siekana zielenina (pietruszka, koper, trybula)

Przygotowanie:
Wołowinę, obrane ziemniaki, seler i pomidory włożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą, przyprawić solą, pieprzem i zagotować. Gotować tak długo, aż warzywa będą się rozpadać, a mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę i dodać do zawiesistej zupy. Na koniec dodać jajka pokrojone w kostkę, szyjki rakowe i drobno posiekaną zieleninę.

Zupa Rumforda*

Składniki:
250 g grochu
1,5 i wywaru z kości wołowych
0,5 kg ziemniaków
125 g kaszy
1 łyżka masła
Sól pieprz do smaku
Natka pietruszki

Przygotowanie:
Groch moczymy całą noc, gotujemy do miękkości. Wodę zlewamy, groch przecieramy przez sito. W większym garnku zagotowujemy wywar wołowy, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę i przetarty groch. Gotujemy około 45 minut, aż ziemniaki będą się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypaną siekana natka pietruszki.

Autorem zupy był amerykański fizyk i wynalazca Benjamin Thompson hrabia Rumford żyjący na przełomie XVIII i XIX w.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
MagdaBajor
PiotrPietraszek
Magda Bajor , Piotr Pietraszek
 15:00 - 18:00
SOR
Zapraszam
Reklama