Dynia na Halloween. Gotujemy z Mateuszem Grzędzińskim

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-10-29 08:01 | Zmodyfikowano: 2016-10-29 08:01
A|A|A

fot. Andrzej Owczarek

Pracował w restauracji jako kucharz, menadżer, kelner, a czasem także dostawca. Jego pierwszy kulinarny biznes zakończył się totalną klapą. Dlaczego? Bo nie umiał gotować i smakował mu nawet przypalony kotlet. Niepowodzenie zachęciło go do... nauki. Dzięki internetowi poznawał kolejne tajniki kulinarnego wtajemniczenia. To skusiło naszego bohatera do wzięcia udziału w Hell's Kitchen. Jego przygoda z popularnym telewizyjnym programem zakończyła się na finale. Wrócił do Wrocławia i pełen pasji otworzył Monster Cook. Indyjskimi smakami zachwyca mieszkańców miasta i gości. Poznajcie Mateusza Grzędzińskiego.

Dynia na Halloween nie musi być wyłącznie wydrążonym w środku upiornym lampionem. Przekonamy się dziś, że dynia na Halloween może być sympatyczna, śmieszna i przede wszystkim smaczna. Będziemy ją bowiem wykorzystywać w kuchni. Rolę przewodniczki przyjęła Marleny Stremler z marlenabulgot.pl.

Przepisy Mateusza Grzędzińskiego z Monster Cook

Shiitake z makaronem udongh

Składniki:
200g grzybów shiitake
250 ml śmietanki 18% do sosów
sól do smaku
tymianek cytrynowy
Zest z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
połowa średniego pora
Pol łyżeczki chilli
Świeża pietruszka
Makaron udongh

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie czyścimy po czym kroimy na dwie części. Pora kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i na małym ogniu podsmażamy pora, dorzucamy grzyby i odrobinę solimy aby puściły wodę. Gdy woda odparuje zalewamy grzyby śmietanką oraz doprawiamy solą,chilli oraz zestem z cytryny. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i tymianek cytrynowy. Gdy sos się zredukuje dodajemy posiekana pietruszkę. Makaron gotujemy po czym zalewamy sosem.

Tom kha kai

Składniki:
1l bulionu warzywnego
1l mleka kokosowego
0,5kg piersi z kurczaka
2 paczki grzybów shimeji
20szt liści limetki,
200g Obrany galanger
6szt trawy cytrynowej
5 papryczek chilli
sól oraz cukier trzcinowy do smaku

Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojona i zmiażdżoną trawę cytrynowa, galanger, liście limetki oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 20min. Wrzucamy pokrojone chilli i gotujemy jeszcze 5min. Zalewamy bulion mlekiem kokosowym i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy grzyby. Zupa gotowa.

Mango lassi

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 szklanka obranego mango pokrojonego w kostkę
4 łyżeczki cukru (do, szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Schłodzone składniki umieścić w blenderze i miksować przez ok. 2 minuty, przelać do szklanek i natychmiast podawać. Wierzch posypać kardamonem. Lassi można przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Przepisy Marleny Stremler z marlenabulgot.pl

Bułki z dynią

Składniki:
150 g mąki pszennej
120 g mąki z amarantusa
120 g mąki owsianej
130 g pure dyniowego (zblendowana pieczona dynia)
7 g suchych drożdży
50 g masła (w temp. pokojowej)
180 ml ciepłej wody
1 łyżka czarnuszki
2 łyżeczki cukru
sól

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy cukier, czubatą łyżkę mąki pszennej i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąki, dodajemy sól, masło i pure dyniowe. Gdy drożdżowy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je, aż będzie miękkie i elastyczne. Dzielimy ciasto na 8 części i z każdej rolujemy bułkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je wodą i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie pieczemy je przez 15 minut w temp. 220 stopni. Bułki świetnie nadają się do burgerów!

Krem z dyni z czipsami z jarmużu

Składniki:
1 dynia hokkaido
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka płatków drożdżowych lub 50 g tartego sera gouda
sól, pieprz
100 g liści jarmużu
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Dynię wydrążamy i kroimy w grube plasterki. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery. Cebulę obieramy i również kroimy w ćwiartki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy bulion. Do ciepłego bulionu wrzucamy upieczone warzywa, dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy czipsy. Jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy. Rozrywamy go na drobniejsze kawałki, pozbywając się zgrubiałych łodyg. Polewamy go olejem i oprószamy solą, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 5-7 minut w temperaturze 200 stopni, aż liście staną się chrupiące.
Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nie jest już bardzo gorąca, blendujemy ją na gładki krem. Następnie podgrzewamy i nakładamy do miseczek. Tuż przed podaniem posypujemy czipsami z jarmużu.

Curry z dynią

Składniki:
200 g czarnej soczewicy
300 ml passaty pomidorowej
1/2 dyni hokkaido
2 pomidory
1 czerwona papryka
pęczek natki pietruszki lub kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki sambalu (pasta z chili)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy 200 ml wody i passatą pomidorową. Mieszamy i gotujemy przez 20 minut. W międzyczasie rozkrajamy dynię (możemy nie obierać jej ze skórki), pozbawiamy ją pestek oraz włóknistej części miąższu, a następnie kroimy w kostkę. Po 20 minutach dodajemy dynię do gotującego się curry. Dodajemy także wszystkie przyprawy oraz olej. Pomidory kroimy w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Wrzucamy do curry i gotujemy, aż dynia będzie miękka (15-20 minut). Natkę pietruszki drobno siekamy. Gotowe, gorące curry nakładamy do misek i posypujemy natką.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Kazimierz57
2016-10-31 15:09:09
z adresu IP: (109.197.xxx.xxx)
Ocena: 0
O Quurrrosawa! A już myślałem że będą riewoliucje z Rebką ....w gównej roli!
Reklama