Rogale świętomarcińskie, świat sushi i gość z USA

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-11-12 08:01 | Zmodyfikowano: 2016-11-12 08:01
A|A|A

fot. Facebook

Rekordy znów pobite. Wyjątkowo dużym zainteresowaniem od początku listopada cieszą się rogale świętomarcińskie. Szacuje się, że w dniu św. Marcina, 11. listopada, w Polsce sprzedaje się ponad 300 ton tych delicji. Można je już także z początkiem listopada bez większych problemów dostać na Dolnym Śląsku. My dziś sami bierzemy się za wypieki. Z Pawłem Wojczyńskim z Cukierni Łomżanka startujemy z naszą regionalną wersją rogala.

Po słodkościach czas na narodowe danie Japonii, czyli sushi. Co ciekawe sushi prawdopodobnie nie powstało w Japonii. Pochodzi z Chin - to właśnie tam, przez przypadek, miał się zrodzić pierwowzór: Chińczycy, przechowując ryby w beczkach, aby nie straciły świeżości, przekładali je ryżem z dodatkiem octu. Do świata gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek zabiera nas Anna Grela z Sebu Sushi.

Po prezydenckich wyborach w Stanach Zjednoczonych do swojej ojczyzny zaprosił nas Jim Williams. Amerykanin, mim, aktor, klaun, stand-uper, lider duetu Liquidmime, członek „Czerwonych Nosków – Klaun w Szpitalu”, native speaker, aktywista i przede wszystkim przyszły producent sosu barbeque. Czuje się w kuchni doskonale, o czym mówi z dumą. Poznajemy dziś jego ojczyznę od kuchni.

Przepisy Pawła Wojczyńskiego

Rogal świętomarciński

Rogal Świętomarciński wykonany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziewany masą z białego maku i bakalii, polany jest pomadą (lukrem) i posypany posiekanymi orzechami. idealne proporcje to 60%ciasta ,35% masy makowej, 3%pomady , 2% posiekanych orzechów.

Składniki na ciast półfrancuskie:
200 ml mleka
0,5kg mąki pszennej
60g masła
60g cukru
2 jajka
2g soli
10g drożdży
150g margaryny francuskiej;

Składniki na nadzienie makowe:
250g białego maku
150g okruchów biszkoptowych
250g miodu
40g masła
40g orzechów
garść skórki pomarańczowej
3 jajka
aromat migdałowy 5 kropel

Przygotowanie:
Wyrobione cisto drożdżowe mieszamy z ciastem francuskim poprzez kilkukrotne wałkowanie i składanie. Na rozwałkowane ciasto do połowy nakładamy masę makową. następnie przykrywamy ją pozostałą częścią ciasta i wałkujemy. Tak rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty i formujemy rogale (w kształt półksiężyca). Rogale pieczemy w temperaturze 200C' przez około 15 min. Następnie po upieczeniu pędzlem smarujemy rogale lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami.

Wrocławskie rogale marcinowe

Wrocławska odmiana wykonywana jest z ciasta drożdżowego i maku ciemnego (niebieskiego).

Składniki na ciasto drożdżowe:
0,5l mleka
200 g cukru
200 g mała
1-1,2kg mąki
3 jajka
łyżeczka rumu

Składniki na masę makową:
400 g maku ciemnego
200 g okruchów biszkoptowych
250 g miodu
100 g cukru pudru
dwie garści skórki pomarańczowej
garść rodzynek
50 g orzechów arachidowych.

Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto drożdżowe i odkładamy na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym i wilgotnym miejscu. Tak wyrośnięte ciasto przerabiamy jeszcze raz i rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm. Nakładamy na niego dzień wcześniej wykonaną masę makową (mak powinien być wcześniej 30 min gotowany i po osuszeniu trzykrotnie przemielony np. maszynką do mięsa na najmniejszych oczkach, następnie zmieszany z pozostałymi składnikami i odstawiony na noc do lodówki) rozwałkowane ciasto z masą kroimy na trójkąty o podstawie mniej więcej 12 cm i zwijamy w półksiężyc. Rogale pieczemy w temperaturze 200C' przez 20 - 25 min. Po upieczeniu smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.

Pinole - rogale orzechowe

Składniki:
0,5kg okruchów biszkoptowych
0,5 zmielonych orzechów
0,5 l białka
0,25 kg cukru

Przygotowanie:
Całość składników wyrabiamy w jednolitą masę i formujemy podłużne wałeczki długości 10-12 cm. Wałeczek obtaczamy w orzechach i formujemy rogale. wszystko pieczemy w temperaturze 220C' przez 15 min.

Przepisy Anny Greli

Nigiri z opalonym łososiem

Składniki:
ugotowany i doprawiony ryż do sushi
surowy łosoś
wasabi
serek śmietankowy
cukier trzcinowy
palnik gazowy
miseczkę z wodą

Przygotowanie:
Formujemy niewielki blok z ryżu. W tym czasie ręce powinny być lekko zmoczone w wodzie ale nie mokre , tak żeby ryż nam nie został na rękach a kulka się uformowała. Na wycięty wcześniej kawałek łososia dajemy troszkę wasabi. Teraz razem formujemy nasze nigiri. Opalamy łososia z każdej strony, posypujemy cukrem trzcinowym i dalej delikatnie opalamy do momentu skarmelizowania cukru. Nakładamy serek śmietankowy. Dekorujemy np. świeżą miętą lub ulubionym świeżym ziołem. Podajemy z sosem sojowym , imbirem i wasabi.

Futomaki z kalmarem z tempury

Składniki:
ugotowany i doprawiony ryż do sushi
glony nori
sos kobe
rukola
por
ogórek
kalmar z tempury

Przygotowanie:
Układamy na desce nori / stroną bardziej szorstką / . Ryż rozkładamy równomiernie na 3/4 długości nori . Na szerokości nori nakładamy niewielką ilość wasabi , następnie sos kobe. Układamy rukolę ,kalmara z tempury, pocięty wcześniej ogórek i por. Zawijamy naszą rolkę. Na końcu, można zwilżyć nori. Kroimy na 6 równych części . Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi .

Tempura

Mmieszanka mąk - można ją kupić gotową. Wystarczy pomieszać z wodą, dodać troszkę soli oraz dobrze schłodzić np. po przez dodanie kostek lodu. Przy smażeniu nasz olej powinien mieć temp. 180 C .

Przepisy z USA

Klasyczny amerykański burger

Składniki:
bułki hamburgerowe z sezamem
150 g mielonego antrykotu na osobę
1 pasterek sera cheddar na osobę
sałata lodowa
czerwona cebula
pomidor
kiszony ogórek
przyprawa cajun - 1/3 łyżeczki na osobę
keczup
majonez
sól, świeżo zmielony pieprz
olej

Przygotowanie:
Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki. Cebulę smażymy na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Pozwalamy przestygnąć. Mielone mięso solimy i dodajemy przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek i góra bułki.

Amerykański sos BBQ

Składniki:
2 szklanki keczupu
1 szklanka wody
1 szklanki octu winnego
5 łyżek brązowego cukru
5 łyżek białego cukru
1/3 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżki bardzo drobno poszatkowanej świeżej cebuli (lub suszonej w proszku/granulkach)
1/2 łyżki zmielonej gorczycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire

Przygotowanie:
Wszystkie składniki płynne w średnim rondlu połączyć, następnie dodać pozostałe, sypkie składniki i dokładnie wymieszać .Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Gotować bez przykrycia na bardzo na wolnym ogniu, często mieszając przez ok. 1 godzinę i 15 minut.

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
Reklama