Idziemy na dietę po... rekordowym roku wrocławskiej gastronomii

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-01-07 17:48 | Zmodyfikowano: 2017-01-07 17:48
A|A|A

fot. Andrzej Owczarek/Radio Wrocław

Fenomenalny bo rekordowy rok wrocławskiej gastronomii za nami. Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych dokładnie śledził to co działo się na rynku. Liczby przemawiają do świadomości. W mieście powstało 231 nowych lokali. Niektóre przypadły do gustu wrocławianom i gościom, inne na sukces jeszcze pracują.

Dziś Piotr podsumowuje wyjątkowy rok dla kulinarnej branży Wrocławia. Razem z nim o swoich spostrzeżeniach opowiadają "nowi", czyli ci, którzy w 2016 roku otworzyli swoje lokale. Oni, w opinii wrocławskich blogerów, stworzyli wyjątkowe projekty.

Poznamy Arlettę Ziemian i Conceptu Stu Mostów, Barbarę Migdał Bobrowską z Nanan i szefa kuchni Jasnej Tomasza Hartmana. Dziś bez deseru w Hamburgerze na śniadanie. Idziemy bowiem, z rzeszą ludzi i ich noworocznymi postanowieniami, na dietę. Poprowadzi nas Małgorzata Zabokrzycka z Trawki Cytrynowej.

Mnożą się jak grzyby po deszczu. Powstają na każdy rogu, już nie tylko w centrum. Wrocławski rynek gastronomiczny w 2016 roku niesamowicie się rozwinął. - Mamy w mieście nowe lokale, ale przede wszystkim bardzo ciekawa jest właśnie ich lokalizacja - mówi twórca raportu Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych:

Coś mocno ruszyło w tej wrocławskiej gastronomii. Przekrój tych miejsc jest niesamowity, od kawiarni, food trucki, po restauracje już takie mocno zaangażowane. Wrocławianie polubili jeść, polubili jeść na mieście, polubili jeść dobrze i na pewno jest duży potencjał - podkreśla Gładczak.

Zwiększa się nie tylko liczba nowych lokali, ale też ich jakość - podkreśla znany wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk:

To jest na pewno kwestia tego, że miasto jest coraz bardziej popularne, rozwija się i tak dalej. Wiemy, ze idziemy z naszą gastronomią w dobrym kierunku, że ten rynek gastronomiczny i restauracyjny w naszym mieście jest z roku na rok coraz lepszy - ocenia Nowaczyk. 

Gotują nam wybitni szefowie kuchni, nagradzani w wielu kulinarnych konkursach. Możemy delektować się smakami starej kuchni polskiej, światowej klasyki z Włoch, Francji, czy Hiszpanii. Na dokładkę możemy spróbować dań z innych kontynentów wzbogaconych produktami, które przyjeżdżają ze wszystkich stron świata. Wrocławskie lokale gastronomiczne przeżywają prawdziwy boom.

Według oceny wielu kulinarnych ekspertów Wrocław jest w czołówce rankingów dotyczących jakości serwowanych w restauracjach posiłków w kraju. Najlepiej można zjeść w Warszawie, do podium oprócz stolicy Dolnego Śląska kandydują też Poznań i Kraków.

Dietetyczne przepisy Małgorzaty Zabokrzyckiej

Jabłkowa owsianka z cynamonem i imbirem

Składniki:
1 jabłko
2 łyżki orzechów włoskich
1 szklanki płatków owsianych
1 ½ szklanki soku jabłkowego
2 łyżeczki jogurtu
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru (można dodać więcej)
Do podania: orzechy, borówki amerykańskie, plasterki jabłka, miód

Przygotowanie
Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Orzechy delikatnie rozbijamy w moździerzu. Do rondelka wsypujemy płatki owsiane i sok jabłkowy. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy 2 łyżeczki jogurtu, miód, starte jabłko, orzechy (kilka pozostawiamy do dekoracji). Doprawiamy cynamonem i imbirem. Całość mieszamy.  2. Podajemy w miseczkach posypane owocami, orzechami i polane miodem.

Krem z pieczonych batatów i marchewki

Składniki:
2 bataty
1 duża marchewka
2 duże ząbki czosnku
½ cebuli
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2-3 szklanki bulionu lub wody (dolewamy stopniowo, żeby przykryć warzywa)
2-3 łyżki oliwy
Do podania:
jogurt naturalny
płatki chili
pietruszka lub kolendra

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Obieramy i kroimy w plastry marchewki, bataty.Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Dodajemy czosnek (w łupince) i cebulę. Pieczemy przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa wyjmujemy, czosnek obieramy i wszystko wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem tak, żeby w niewielkim stopniu przykrywał warzywa. Doprawiamy kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut i miksujemy.

Mus czekoladowy z awokado i banana

Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 banan
3 łyżki kakao
3 łyżki miodu
Opcjonalnie 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Obieramy awokado i banana. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki mus. Podajemy z ulubionymi owocami.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama