Dolnośląska kuchnia dla WOŚP i gotowanie społecznościowe

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-01-15 12:33 | Zmodyfikowano: 2017-01-15 12:33
A|A|A

W ubiegłym roku zebrali 15 tysięcy złotych, już wiadomo, że tym razem wynik będzie zdecydowanie lepszy. Trwają licytacje aukcji dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przygotowane przez wrocławską gastronomię. W projekt włączyło się kilkadziesiąt podmiotów. My przedstawiamy najbardziej niezwykłe oferty. Możesz wymyślić smak lodów i panowie z Krasnolóda go wyprodukują, możesz na swoją działkę zaprosić Pasibusa z siedemdziesięcioma burgerami lub zjeść kolację przygotowaną tylko dla Ciebie przez siedmiu najlepszych mistrzów Polski.

Międzynarodowy portal kulinarny jest już obecny w Polsce. To projekt społecznościowy, każdy może się zarejestrować, dodać swoje przepisy i zdjęcia potraw, może też komentować przepisy innych osób i dodawać zdjęcia do dań, które wypróbował. Allrecipes Polska jest prowadzony z Dolnego Śląska. O pomyśle i jego realizacji w naszym kraju opowiada Ola Klimek.

Piotr Staszczyński z Pasibusa podkreśla, że jego pomysł jest wyjątkowy:

- Postanowiliśmy wystawić nas samych na tej aukcji. Zaproponowaliśmy przyjazd w dowolne miejsce, które jest położone w promieniu 150 kilometrów od Wrocławia. Na tej imprezie usmażymy 70 burgerów. Pokażemy też jak robimy burgery i każdy na chwilę będzie mógł się stać "Pasiziomkiem" - zaprasza Piotr Staszczyński.

Na nietypowy pomysł wpadł też Krasnolód. 

- Osoba, który zwycięży licytację, będzie razem z nami robiła te lody. Dochodzą do nas pytania: jak stoimy z robieniem lodów ze śledzi. Przyjmujemy wszystko na klatę - zdradza współwłaściciel lodziarni, Bartosz Deryło.

Inne projekty, które pojawiły się na licytacji są także warte uwagi. Można m.in. zjeść obiad przygotowany przez MasterChefa, czy wykupić kolację dla ośmiu osób, na którą dania przyrządzi siedmiu czołowych wrocławskich szefów kuchni.

Trwają 104 licytacje, większość z nich potrwa do przyszłego tygodnia.

Więcej informacji znajdziecie: TUTAJ

Przepisy z allrecipes.pl

Bigos tradycyjny

Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
2 cebule, drobno posiekane
2 łyżki oleju
1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
150 ml czerwonego wina
2 cebule, drobno posiekane
2 łyżki oleju
1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
150 ml czerwonego wina
3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1/2 garści suszonych grzybów
1/2 garści suszonych śliwek
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kminku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut). W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić. Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano. W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.

Pulchne racuchy z jabłkami

Składniki:
1/2 l mleka
2 jajka
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jabłka
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość. Uwaga: ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na złoto na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Leczo klasyczne

Składniki:
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa do smażenia
6 frankfurterek lub 3 kiełbasy, np. surowe polskie
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie. Frankfurterki lub kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli. Podsmażone frankfurterki dodać do garnka z warzywami. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut). Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~SIEMA KRĘCIOŁA
2017-01-16 08:57:20
z adresu IP: (37.47.xxx.xxx)
Ocena: 2
z nami będzie kręciła te lody
Reklama