Nasturcja, lawenda, stokrotka. Piękne, pachnące i... smaczne

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-04-29 08:01 | Zmodyfikowano: 2017-04-29 08:01
A|A|A

fot. Facebook

Można je kandyzować, gotować, podawać na surowo. Są idealne do sałatek, wzbogacają też smak mięs i ryb. Kwiaty bardzo często lądują na talerzu w Azji, często ma południu Europy. Są bogate w witaminy, cukry, flawonoidy, antocyjany i mikroelementy. Zawarte w nich olejki eteryczne nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat.

Warto przypomnieć, że od wieków są także obecne w kuchni naszego regionu. Nie raz i nie dwa piliśmy herbaty ziołowe, których głównym składnikiem są np. kwiaty rumianku, bratka, nagietka i lipy. Popularne są kwiatostany kalafiora czy brokułu, karczocha.

Nie wszystkie kwiaty są jednak jadalne. Bezpiecznie możemy sięgać m.in. po akację, aksamitkę, bez czarny, bez lilak, bławatek, złocień, cukinię, szczypiorek, czosnek, dynię, fasolkę, fiołek, bratek, groszek ozdobny, hibiskus, lawendę, nasturcję, ogórecznik, różę, rumianek, słonecznik, stokrotkę, szałwię.

Przepisy Wojciecha Linka

Musztarda z estragonem

Składniki:
250 gram gorczycy
6-8 gałązek estragonu
3 łyżki miodu
200 ml wody
150 ml octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą. Gdy woda się zagotuje wlać do niej ocet i odstawić. Suchą gorczycę należy zmielić w blenderze lub w młynku do kawy. Dodać do gorczycy miód, wodę z octem, pieprz i posiekany estragon. Następnie zmielić wszystko blenderem. Gotową musztardę przenieść do wysterylizowanego słoika i dobrze zamknąć. Odstawić do lodówki na 3-4 dni aż nabierze mocy.

Sernik z tymiankowym spodem i sosem z lawendą

Przepis na spód

Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
10 gałązek tymianku
50 g cukru
1 jajko
sól

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z oddzielonymi listkami tymianku. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na jedną godzinę.
Schłodzone ciasto wyłożyć na natłuszczoną masłem formę po czym palcami rozprowadzić po spodzie. Ciasto nakłuć widelcem po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Masa serowa

Składniki:
1 kg świeżego najlepiej tłustego twarogu
5 wiejskich jaj
200 g cukru
1łyżka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody

Przygotowanie:
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo dodawać twaróg ciągle mieszając, na koniec dodać żelatynę. Białka jajek ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo i delikatnie wmieszać w masę serową. Całość wylać do formy z wystudzonym spodem tymiankowym. Schłodzić w lodówce.

Sos truskawkowo- lawendowy

Składniki:
400 gram truskawek sezonowych lub mrożonych
50 ml wytrawnego czerwonego wina
50 ml wody
100 g cukru
1 łyżka kwiatów lawendy

Przygotowanie:
Zagotować wodę z winem i cukrem, dodać truskawki z lawendą i gotować ok 6- 7 minut. Po wszystkim truskawki dokładnie zmiksować. W razie potrzeby przetrzeć przez sito. Wystudzonym sosem polać porcję sernika.

Wiosenna sałata z kwiatami, szynką i dresingiem

Składniki:
ulubione sałaty według uznania
kwiaty jadalne np.: bratek, begonia, ogórecznik, nasturcja, rzeżucha polna
50 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
30 ml oleju dyniowego
50 ml ciepłej wody
10 ml octu jabłkowego
kilka listków świeżo posiekanej lawendy i świeże oregano
pół łyżki musztardy
pół łyżki miodu wrzosowego
młotkowany pieprz
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozpuszczamy miód wrzosowy w ciepłej wodzie, dodać posiekane zioła, musztardę, olej dyniowy i ocet. Całość mieszamy doprawiając do smaku pieprzem oraz solą. Na talerz wykładamy wszystkie składniki, całość polewamy gotowym dresingiem.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~iza
2017-04-29 12:35:39
z adresu IP: (94.254.xxx.xxx)
Ocena: 6
Różane konfitury i zapach róży mogę określić jako jeden ze smaków dzieciństwa. Po prostu uwielbiam. Pączki z konfiturą różaną są dla mnie nie zastąpione. Kwiaty kwitnącej wiśni czy też jabłoni używam do dekoracji moich mocno czekoladowych ciast, płatki wykorzystuję też w wiosennych kompozycjach sałatek. Wszystko co naturalne cieszy nie tylko oko, ale i moją duszę. Bardzo podoba mi się pomysł na sernik ze spodem tymiankowym i z sosem truskawko lawendowym. Gdy tylko truskawki pojawią się w moim ogródku, na pewno wypróbuje.
~Kwiatomaniaczka
2017-04-29 12:15:24
z adresu IP: (83.22.xxx.xxx)
Ocena: 9
Zastanawiam się nad płatkami kwiatów jabłoni... Pod koniec maja zacznie kwitnąć róża konfiturowa. Wtedy mój sernik dekoruję jej płatkami. Pachnie niesamowicie, można też je schrupać. W wersji ekstra do sernika czy jabłecznika podaję konfiturę z płatków róży. Poezja. Do ciasta drożdżowego z marmoladą również dodaję konfiturę z róży. Ciasto niesamowicie zyskuje na smaku i aromacie. Konfiturę wykonuję samodzielnie od maja do września mam w kuchni manufakturę przetworów różanych. Niestety chyba fiołki przegapiłam w tym roku :(
Reklama