Warzywa górą. Idziemy na dietę i dbamy o sylwetkę przed wakacjami

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-05-27 07:55 | Zmodyfikowano: 2017-05-27 07:55
A|A|A

fot. Jemto.pl

Myślisz jak dbać o sylwetkę na wiosnę? Aby było to możliwe potrzebujesz nie tylko wsparcia, ale i motywacji, która jest bardzo ważnym wyznacznikiem osiągnięć. Jak uzyskać figurę o jakiej od dawna marzysz? Po pierwsze regularne ćwiczenia, po drugie dieta. Jak pokazują badania dieta to ponad 70 % sukcesu, dlatego warto skupić się na tym, co jest naprawdę ważne. Naszym przewodnikiem Ula Ostrowska z Jemto.pl. Jest nie tylko teoretykiem, ale i praktykiem.

Rozbudź swój apetyt na kulinarne szaleństwo i zacznij swoją roślinną przygodę. Katarzyna Gubała udowadnia, że bycie wege jest łatwe, proste i naprawdę pyszne. To książka, którą warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłów na zdrowe, całkowicie roślinne menu. Jest bazą kulinarnych inspiracji dla koneserów dobrego jedzenia. To pierwsza taka pozycja na polskim rynku. 127 prostych
autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow, stworzonej nie tylko z myślą o wegetarianach i weganach, ale przede wszystkim o tych, którzy szukają zielonych inspiracji w swojej codziennej diecie.

Przepisy Uli Ostrowskiej

Zielone koktajle i nie tylko zielone...

Zdrowe i pożywne szeroko pojęte koktajle to jeden z najprostszych sposobów, aby odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi między innymi witamin w surowej, nieprzetworzonej postaci. Zalet picia koktajli w tym głównie zielonych jest naprawdę bardzo wiele. Ale jest kilka najważniejszych powodów dla których warto pić je codziennie jako posiłek np. pierwsze lub drugie śniadanie. Najistotniejszym powodem jest to, że są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne, chlorofil, błonnik, wodę i cenne fitoskładniki.

Koktajle Zielone

Składniki:
spora garść świeżego i młodego szpinaku
spora garść liści pokrzywy (przepłukać i przelać wrzątkiem)
spore jabłko
szklanka wody mineralnej
spora łyżka prawdziwego miodu
2 łyżki soku z limonki

Składniki:
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (zalej ciepłą wodą(3 łyżki) na 30 minut)
1 spora soczysta gruszka (obrana, bez gniazd)
1 banan
2 szklanki jarmużu lub szpinaku (umyty, bez łodyg)
200 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
100ml mleka kokosowego (nie z puszki, bez konserwantów)
1 łyżeczka soku z cytryny do smaku

Koktajl żółty (na dobry dzień;))

Składniki:
świeża kolendra ( jedna spora doniczka, bez łodyg)
cały dojrzały ananas ( obieramy i dzielimy na mniejsze części)
mleko kokosowe (nie z puszki, bez konserwantów)
szczypta cynamonu
szczypta chili

Koktajl czerwony (orzeźwienie pachnące latem)

Składniki:

200g dojrzałego arbuza (obierz, pokrój na kawałki, oczyścić z pestek)
250g truskawek
150g czarnych porzeczek lub malin
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej niefiltrowanego)
woda mineralna (gdy koktajl zbyt gęsty lub zbyt słodki)

Surówka z marchwi z imbirem

Składniki:
około 200 g marchwi
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżeczka tartego imbiru
1 łodyga selera naciowego
1 cytryna

Przygotowanie:
Zetrzyj na tarce jabłko, marchew na grubszych oczkach. Posiekaj seler. Wymieszaj wszystkie składniki. Spryskaj obficie sokiem z cytryny. Można dodać odrobinę nierafinowanej oliwy z pestek winogron. Podawać bez soli i innych przypraw.

Placuszki z buraków

Składniki:
3 szklanki startych buraków
1/2 startej czerwonej cebuli
1/3 szklanki świeżo posiekanego koperku
2 lekko „rozbełtane” jaja ( lub 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego)
sok z 1/3 cytryny
czosnek do smaku
sól himalajska lub ziołowa ( np. domowej roboty)
pieprz czarny świeżo zmielony
czubryca zielona do smaku
oraz opcjonalnie mąka gryczana lub owsiana (3-4 łyżki max)

Przygotowanie:
Wszystkie uprzednio przygotowane składniki dokładnie mieszkamy w misce średniej wielkości. Placuszki można upiec w piekarniku: 180stopni 30 minut, lecz smaczniejsze i bardziej chrupiące wychodzą gdy je usmażymy na oleju np. kokosowym bezwonnym i na patelni dobrej jakości. Możemy je podawać z prawdziwym kremowym twarogiem, jogurtem naturalnym bez mleka w proszku i bez cukru, kefirem lub jeśli ktoś nie je nabiału z surowymi warzywami lub ugotowanymi na półtwardo i sosem z oliwy. Genialnie również pasuje tutaj klasyczny hummus i kiszony ogórek z czerwoną cebulą oraz świeżą dostępną obecnie zielenią lub ulubionymi ziołami.

Przepisy Katarzyny Gubały

Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli (może być biała lub czarna)
70 g siemienia lnianego
200 g migdałów lub 200 g mąki smakowej, np. migdałowej lub kokosowej
150 g cukru trzcinowego, np. muscovado lub kokosowego
70 g kakao
100 ml oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
20 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
garść rodzynek garść suszonej miechunki peruwiańskiej
opcjonalnie płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Siemię lniane mielimy w młynku lub mikserze na pył. Zalewamy 200 g wrzątku. Mieszamy do połączenia. Migdały blendujemy na suchy pył. Wsypujemy do miski. Dorzucamy odsączoną fasolkę z puszki, cukry, zaparzone siemię lniane, kakao, połamaną czekoladę, proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. Dorzucamy rodzynki i miechunkę, mieszamy łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut w opcji góra-dół, a następnie jeszcze podpiekamy na dolnej grzałce 15 minut. Możemy posypać cukrem pudrem.

Sakiewki z wędzonym tofu

Składniki:
na sakiewki:
200 g wędzonego tofu
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
150 g suszonych pomidorów w oleju
3 gałązki rozmarynu
50 g czarnych oliwek (bez pestek)
3 łyżki orzechów nerkowców (50 g)
2 łyżki oliwy z oliwek

na sos:
1 ogórek sałatkowy
1 mała cebula
sól, pieprz, cukier
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
200 g jogurtu roślinnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka jasnego octu winnego

Przygotowanie:
Tofu kroimy w kawałki grubości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory wyciągamy z oleju, kroimy w paski i kładziemy do odsączenia na papierze kuchennym. Odmierzamy 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i odkładamy na potem. Obskubujemy rozmaryn i siekamy niezbyt drobno. Oliwki kroimy w cienkie krążki. Nerkowce podprażamy na patelni, a następnie grubo siekamy. Na każdą sakiewkę przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej (jeden na drugim) i warstwami układamy cebulę, czosnek, pomidory, oliwki i tofu. Oliwę z oliwek mieszamy z olejem z suszonych pomidorów, rozmarynem i wraz z prażonymi orzechami nakładamy do sakiewek. Zawijamy je i odkładamy na bok. Obranego ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Drobno siekamy wszystkie zioła. Jogurt mieszamy z oliwą i octem winnym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy zioła, ogórka i cebulkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Sakiewki z fetą grillujemy ok. 5-10 minut w 200 stopniach. Podajemy otwarte z lekkim sosem.

Smażony brokuł z masłem z bobu i orzechami na pajdzie chleba

Składniki:
1 główka brokułu pęczek szczypiorku
200 g bobu (mrożonego lub świeżego)
60 g orzechów (nerkowców, brazylijskich, migdałów)
1 cytryna ekologiczna
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
szczypta kuminu
4 pajdy wiejskiego chleba (400 g)

Przygotowanie:
Główkę brokułu myjemy i dzielimy na różyczki. Szczypior kroimy w krążki. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy 4 łyżki soku. Orzechy grubo siekamy. Szczypiorek drobno kroimy. Bób gotujemy w mocno osolonym wrzątku na miękko (mrożony ok. 3 minuty, świeży 15-20 minut), schładzamy w lodowato zimnej wodzie i obieramy (wyciskamy) ziarna ze skórki. Kiedy przestygnie, rozgniatamy widelcem z 3 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy zblendować na masło. Pozostałą oliwę podgrzewamy na dużej patelni i podsmażamy różyczki brokułu przez 12-14 minut, aż zaczną brązowieć, do półtwardej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, kuminem, pieprzem i skórką cytrynową. Chleb podprażamy w tosterze lub na patelni, smarujemy pastą z bobu. Układamy podsmażone kawałki brokułu, posypujemy orzechami i szczypiorkiem.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
WojciechJanicki
Wojciech Janicki
 09:00 - 12:00
Kulturalne przedpołudnie
Zapraszam
Reklama