Nabijamy na widelec Europę. Do tego Pyszna Polska

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-06-03 07:58 | Zmodyfikowano: 2017-06-03 07:58
A|A|A

fot. Andrzej Owczarek/Radio Wrocław

Festiwal kulinarny Europa na Widelcu po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku. Od tego momentu w czerwcu każdego roku, podczas Europy na Widelcu, kuchnia dolnośląska staje się elementem większej całości. Regionalne produkty układane są na stołach obok dań chociażby z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec. W ten sposób wrocławianie i goście biorą co roku udziału w wielkiej biesiadzie na wrocławskim Rynku. Festiwal składa się z kilku podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadorów festiwalu – Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.Menu tegorocznej edycji, stworzone przez wrocławskich szefów kuchni prezentuje się bardzo bogato:

Austria - Damian Jeleń:
Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami podany z sałatką ziemniaczaną
Gefüllter Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną polana sosem pomidorowym
Heringssalat – sałatka śledziowa z ziemniakami;

Belgia - Edward Jany:
Stoovlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku?
Cichorei op z’n Vlaams/Endives á la flamande – cykoria w szynce zapieczona z serem Gruyere pod beszamelem
Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges – szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą;

Chorwacja - Piotr Zieliński:
Svinjska pisanica Stubica – mięso wieprzowe nadziewane śliwką serwowane z roladą chlebową
Kukuruzna zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera;

Czechy - Agnieszka Hajbura – Michałowska:
Hovezi gulaš – gulasz wołowy na piwie
Bramborová polévka – krem ziemniaczany;

Francja - Henryk Pasternak:
Soupe a l’oignon – zupa cebulowa
Tarte aux épinards – tarta ze szpinakiem
Creme brulée – zapiekany deser serwowany z truskawkami;

Grecja - Servet Kovaci:
Moussaka – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego
Spanakopitakia – rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki
Baklava – deser z miodem i orzechami;

Hiszpania - Robert Grygiel:
Pollo en espanol– kurczak serwowany z pomarańczą
Patatas alioli – smażone ziemniaki z sosem czosnkowym;

Holandia - Sebastian Witkowski:
Hachee – potrawka z wołowiny podana z puree ziemniaczanym
Gevulde koeken – ciastka z pastą z migdałów;

Irlandia - Damian Kogutiuk:
Puled Lamb – szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey podana w formie miniburgera
Apple Crumble – jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach;

Litwa - Przemysław Bogucki:
Giros šaltsriube – chłodnik na kwasie chlebowym
Jautiena žemaitiškai su kugeliu – duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną;

Niemcy - Ołena Marciniak:
Rostbratwurst – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem
Bayrisch Kraut –kapusta kiszona po bawarsku
Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana;

Polska - Grzegorz Pomietło:
Rolady wołowe
Gołąbki z kaszą gryczaną białą i grzybami
Sernik krakowski;

Portugalia - Adam Zieliński:
Caldo verde – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo
Bacalhau com natas – dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami
Pastéis de nata (Pastéis de Belém) – kruche babeczki z masą jajeczną;

Słowacja - Dariusz Łaźniewski:
Bryndzowé pirohy – pierożki z bryndzą
Palačinky s syrom a malinami – naleśniki z serem i malinami;

Szwecja - Daniel Makuch:
Bakad fläskkotlett – schab pieczony w miodzie podany z żurawiną
Fiskfärsbullar – pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku;

Węgry - Grzegorz Chmolowski:
Gulyás a la Székely – gulasz segedyński
Hortobágyi húsos palacsinta – pikantne naleśniki
Fahéjas meggyleves – chłodnik wiśniowy;

Włochy - Dariusz Kulczycki:
Bruschetta – pieczywo z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z prosciutto crudo
Semifreddo – deser lodowy z sosem truskawkowym z Martini Rossato;

Wrocław - Zbigniew Koźlik:
Filet z kaczki z salsą z buraka i śliwek
Piernik aromatyzowany herbatą lipową.

Bogaty weekend kulinarny w mieście bo równolegle z Europą na Widelcu możemy odwiedzać Halę Stulecia i jej sąsiedztwo. Wszytko w ramach targów Pyszna Polska. Za ich organizacją stoi Magda Gessler. To wydarzenie z bogatym programem, specjalnymi strefami pokazowymi w wykonaniu autorytetów kulinarnych takich jak Pan Robert Sowa, Robert Poliński, Mikołaj Rey, Marcin Jabłoński, Beata Śniechowska. Będzie można też spotkać aktorkę Annę Kerth, która wcześniej odwiedzi Hamburgera na śniadanie.

Dzisiaj w programie również znane i lubiane głosy Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. O Europie na Widelcu będzie także opowiadać Wioletta Samborska.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~dolnoŚLĄZAK
2017-06-03 09:43:07
z adresu IP: (77.113.xxx.xxx)
Ocena: 3
Pyszny Śląsk. Powinniśmy powrócić i odkryć na nowo naszą śląską kuchnię bo tu żyjemy.
Reklama