Był czerwony dywan i wyróżnienia. Muszą być truskawki

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-06-10 07:50 | Zmodyfikowano: 2017-06-10 07:50
A|A|A

fot. Facebook

Czołowi szefowie kuchni z regionu mięli swoje pięć minut. Za nami gala, która była poświęcona ich twórczości. W spotkaniu uczestniczyli także restauratorzy i lokalni producenci. Ci ostatni pokazali, że region dysponuje wieloma produktami, które mogą stać się naszą wizytówką. O czwartkowym spotkaniu, projekcie i swoich pomysłach na wyjątkową kuchnię opowiadają dziś Karol Łukomski, szef kuchni Pobite Gary, i Magdalena Mańkowska, autorka Kocham Jeść.

Żadna wyjątkowa gala nie może się obejść bez truskawek. Do dzisiejszych gości dołącza Maja Żak, Pani z warzywniaka, która przedstawi nam te popularne i uwielbianie przez większość owoce. Truskawki pojawiają się w daniach głównych, przystawkach, deserach. Kochamy zarówno te wczesne, które są kwaśne, jak i przede wszystkim słodkie, które są dostępne zazwyczaj od czerwca.

Przepisy szefów kuchni projektu Kocham Jeść

Parfait z chałwy Marioli Monaczak

Składniki:
200 g chałwy
200 g mascarpone
150 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru

                                                                                                                          fot. Kocham Jeść

Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ucieramy chałwę. Dodajemy ubitą śmietanę z cukrem i serek mascarpone. Krótko mieszamy, żeby całość się nie zważyła. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Podajemy z ulubionymi owocami.

Krewetki w stylu włoskim Michała Matuszewskiego

Składniki:
200 g krewetek (6/8 szt., surowych bez pancerza)
3 ząbki czosnku
150 ml białego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu najlepiej z jednej z dolnośląskiej pasieki
natka pietruszki
oliwa dobrej jakości
sól do smaku
1 łyżka masła

                                                                                                                         fot. Kocham Jeść

Przygotowanie:
Na oliwie lekko obsmażamy krewetki, dodajemy czosnek i sól, podlewamy winem i miodem. Dusimy całość przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki.

Pankcakes w stylu amerykańskim Zbigniewa Kowalczyka

Składniki:
6 jajek
40 g masła
2 g sody
210 ml mleka
250 g mąki
100 g cukru
10 g proszku do pieczenia

                                                                                                                          fot. Kocham Jeść

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę łączymy z rozpuszczonym masłem. Na koniec do ciasta delikatnie wkręcamy ubite białka. Smażymy na małej ilości oleju. Ciasto nakładamy łyżką.

Przepisy Mai Żak

Sałatka z botwinką i truskawkami

Składniki:
liście botwinki
truskawki
ser feta
pomidor malinowy
mięta
rabarbar
oliwa z oliwek
pieprz
sos balsamiczny

Przygotowanie:
Warzywa i owoce myjemy. Liście botwinki rozkładamy na talerzu, na nich układamy pozostałe składniki, posypujemy mięta i serem feta przyprawiamy pieprzem sosem balsamicznym i oliwą.

Ciasto kokosowe z truskawkami

Składniki:
2 szklanki mąki kokosowej
12 jajek
wanilia
etyrol x 3 łyżki lub ksylitol
szczypta soli
truskawki
olej kokosowy do nasmarowania

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę. Żółtka miksujemy z erytrolem. Do ubitych białek stopniowo przesiewamy mąkę kokosowa, powoli mieszając. Na końcu łączymy z żółtkami. Wylewamy ciasto na dokładnie natłuszczoną foremkę. Posypujemy truskawkami. Pieczemy 30 min w 180 stopniach Celsjusza.

Sorbet truskawkowy z mango

Składniki:
1 mango
1 kg truskawek
wanilia
mięta
opcjonalnie miód

Przygotowanie:
Wszystko blendujemy i wkładamy do zamrażarki. Co 15 min wyjmujemy z zamrażarki i mieszamy. Po kilku takich powtórzeniach sorbet jest gotowy do spożycia.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
MagdaBajor
Magda Bajor
 15:00 - 18:00
SOR
Zapraszam
Reklama