Anna Kerth w radiowej kuchni. Dziś aktorskie przepisy

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-06-17 08:00 | Zmodyfikowano: 2017-06-17 08:00
A|A|A

fot. Michoo Gosiewski

Zazwyczaj błyszczy na ekranie telewizorów. Dziś Annę Kerth poznajemy od kuchni. Od ponad 20 lat jest na diecie bezglutenowej. O nietolerancji glutenu dowiedziała się bardzo przypadkowo:

Jak gotuje Anna Kerth i skąd czerpie swoje inspiracje? Duży wpływ na jej wybory w kuchni mają doświadczenia związane z licznymi podróżami i... zawartość lodówki:

Hamburger na śniadanie dziś mocno aktorski. Oprócz Ani Kerth w studiu też wrocławskie małżeństwo znane z desek teatralnych. Anna i Krzysztof Zych opowiadają o... nabijaniu na kija. Cuda na Kiju to ich dziecko. Karmią nas szaszłykami z różnych stron świata.

Przepisy Anny Kerth

Kasza jaglana z malinami

Składniki:
2 małe garści kaszy jaglanej
1 mała garść komosy ryżowej
1 garść malin
1 mały banan albo gruszka
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka słonecznika łuskanego

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną i komosę wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować aż będą miękkie. Czasem trzeba dolać wody. Często mieszać. Gdy ugotowane przełożyć do miseczki. Dosypać siemię i słonecznik i banana. Wymieszać, by nabrały temperatury. Na wierzch posypać maliny. Zawsze można dolać trochę mleka migdałowego.

Coś z niczego na lunch

Składniki:
2 cebule
1 papryka
2 marchewki
2 pomidory
2 garści rukoli
2 łyżki posiekanego koperku
ser kozi twardy, ewentualnie jakiś ostry żółty ser krowi
oliwa z oliwek ( podczas PP użyty olej rzepakowy)
sól, kmin rzymski, słodka papryka, papryka chilli

Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę dać pokrojoną w paski cebulę, dorzucić tak samo pokrojoną paprykę. Po paru minutach podlać wodą. (Tę czynność powtarzać za każdym razem, gdy wyparuje kolejna jej dawka)
Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Posolić. Podlać wodą. Gdy warzywa zmiękną i będą w miłym sosie własnym dodać kminu i więcej oliwy. Dodać rukoli. Po paru minutach, gdy rukola zmięknie dodać garść sera koziego pokrojonego w małą kostkę. Niech się rozpuści. Podlać wodą, by znów mieć sos. Dodać pokrojony w małą kostkę pomidora. Dodatkowo do smaku słodką i ostrą paprykę. Posmakować, ewentualnie dosolić. Na koniec dorzucić koperku (nieco zostawić do dekoracji). Całość powinna być w lekkim sosie, pachnieć pięknie, być lekko ostra, ale złamana delikatnością koperku. Podawać z ziemniakami albo chlebem, dobre też z każdego rodzaju kaszą.

Sernik karmelowy

Składniki na bezglutenowy shortbread, ale może być pominięty:
100g masła
100g cukru pudru
100g mąki jaglanej
100g mąki kukurydzianej
100g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Ugnieść, wyłożyć na blaszce tortowej. piec ok.15-20 min w 180 st.

Składniki na masę serową:
4 jajka
1 puszka mleka skondensowanego
1 puszka masy krówkowej
1 kg sera pudełkowego najlepiej President
1,5 opakowania budyniu waniliowego bez curku

Przygotowanie:
Żółtka ubić z mlekiem skondensowanym, dodać ser i wymieszać. Dodać budyń, znów wymieszać.
Dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą serową. Wylać na upieczony shortbread. Piec 30 min w 180-160 st, potem zmniejszyć do 140-120 st i piec do suchego patyczka. Gdy wystygnie nałożyć masę krówkową na górę i boki.

Przepisy Anny i Krzysztofa Zych

Polędwiczka w jabłkach (na 1200 gram mięsa)

Składniki na marynatę:
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu, pieprzu, soli,
2 jabłka utarte na tarce ze skórką,
2 jabłka pokrojone w kostkę
troszkę oleju, tylko do wymieszania,
2 ząbki czosnku utrzeć na tarce,
2 łyżki octu jabłkowego
ziele angielskie, liście laurowe, goździki - w ilości po 1/3 mielimy i wrzucamy do mięsa

Przygotowanie:
Odcinamy głowę polędwiczki, oczyszczamy mięso z błon, tniemy w kostkę i wrzucamy do miski
składniki marynaty.

Składniki na chutney:
4 duże białe cebule
4 jabłka pocięte
3 łyżki miodu
2 łyżki stołowe majeranku
550 ml białego wina
1 łyżka stołowa cynamonu
pół cytryny

Przygotowanie:
Siekamy cebulę, kroimy jabłka. W garnku, na oleju zeszklić cebulę, dodać miód, jabłka, mieszać wszystko i dużo, dodać majeranek i cynamon, wlać część białego wina i zredukować i stopniowo dolewać resztę wina. Na koniec wcisnąć pół cytryny. Na patyk nabijamy na zmianę kostkę mięsa i kostkę jabłka. Grillujemy. W trakcie grillowania „układamy” wcześniej zrobiony chutney na mięso.

Kura orient ( proporcje na 2kg fileta)

Składniki:
pierś z kurczaka
1i 1/2 laski chili
6 ząbków czosnku
imbir
3 ząbków czosnku
3 męskie szczypty soli
pół łyżeczki pieprzu
kolendra ( drobno posiekane same łodygi z 1 pęczka)
2 łyżki stołowe ostrej papryki
olej, żeby połączyć wszystko
1 łyżka stołowa kurkumy
1 mała łyżeczka kardamonu
1 łyżka stołowa sosu worcester
1 łyżka stołowa przyprawy mirin

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka poporcjować na polędwiczki ( długie paski) i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze zamieszać i włożyć w misce do lodówki na około 12 godzin. Nabijamy na patyka „przeplatając” przez niego mięso. Grillujemy szaszłyka.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
WojciechJanicki
Wojciech Janicki
 09:00 - 12:00
Kulturalne przedpołudnie
Zapraszamy
Reklama