Słodkie przepisy na lato. Co najlepiej smakuje na plaży?

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-06-24 07:55 | Zmodyfikowano: 2017-06-24 07:50
A|A|A

fot. Mała Cukierenka

Tiramisu, panna cotta, semifreddo. Pozycje znane i lubiane. Zachwycamy się nimi podczas naszych włoskich wojaży pozostawiając gdzieś w tyle choćby polskie serniki na zimno. Nasze desery na lato także są warte uwagi i dziś wspólnie z Natalią Kudelą z Małej Cukierenki próbujemy je wypromować. Zdecydowanie częściej na Dolnym Śląsku w restauracjach i kawiarniach zjemy tiramisu niż nasz serniczek.

Czy słodkie desery sprawdzą się pośród plażowiczów? Coraz częściej by posiedzieć na piasku przy wodzie nie musimy opuszczać wielkich aglomeracji. We Wrocławiu jest ogromna moda na Beach Bary. Powstają wzdłuż Odry jeden po drugim. Jednym z magnesów, który przyciąga mieszkańców miasta w te miejsca jest wyjątkowe menu. Na plaży i dobrze zjemy i spróbujemy wyjątkowych napojów o czym przekonuje Magdalena Sokołowska z Basen Beach Baru.

Przypisy Natalii Kudeli z Małej Cukierenki

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Składniki:
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
około 80g biszkoptów
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru

Masa serowa:
500g śmietanki kremówki 36%
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
500g serka mascarpone
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek

Wierzch:
około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego

Do ozdoby:
truskawki
bezy

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać ciepłą żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką (proszę zbyt długo nie mieszać, ponieważ masa może się zważyć). Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Wierzch: Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika. Sernik udekorować truskawkami i bezami.

Ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką

Składniki:
12 sucharków
300g nutelli
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g gotowego sera na sernik
4-5 łyżek cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżeczek żelatyny (około 12-14g)
około 150ml gorącej wody
2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml gorącej wody
2 puszki brzoskwiń lub moreli
Dodatkowo:
bezy do ozdoby

Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Dodać nutellę i wymieszać. Masę z sucharków i nutelli przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać.
Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, znów blaszkę wstawić do lodówki. Dwie galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę i wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej wstawić na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch przed samym podanie ozdobić bezami (Uwaga: bezy będą się topiły na musie owocowym).

Sernikowy tort z malinami

Składniki:
Ciasto:
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka kakao
40g cukru
100g schłodzonego masła
1 żółtko
30g zmielonych migdałów
Masa serowa:
4 żółtka
170g cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny
250ml mleka
5 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik
500g śmietanki kremówki 36%
250g malin

Dodatkowo:
maliny do dekoracji
bita śmietana
poszatkowane pistacje

Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 17 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka, dodać mleko, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Trzymać ma małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, odczekać 5 minut i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Do sera dodać pastę waniliową i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno. Do twarogu, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodawać ciepły krem. Następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wylać na spód w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż masa serowa stężeje. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy . Ozdobić je bitą śmietaną i owocami, posypać pistacjami.

Przepisy Basen Beach Bar

Kura na patyku

Składniki:
piersi z kurczaka
pasta achiote
śmietana 26%
garam massala
papryka słodka
ocet winny biały

Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Marynujemy przez co najmniej 24h w marynacie z pasty achiote, śmietany 26%, garam massali, papryki słodkiej/ostrej, octu winnego białego i grillujemy.

Kofty

Składniki:
mięso mielone wołowe
czosnek niedźwiedzi
sól, pieprz
gara massala
kmin rzymski
cebula
śmietanka
oliwa
imbir

Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, gara massala, kminem rzymskim, czosnkiem, cebulką pokrojoną w mini kostkę, śmietanką i oliwą i mieszamy. Formujesz w podłużne kulki i nabijamy na patyki. Można ewentualnie dodać cynamon lub imbir.

Quesadille

Składniki:
mąka
woda
sól
mozzarella
ser kozi
chorizo
konfitura z czerwonej cebuli
pieczona papryka
rzodkiewka
boczniak
rukola
szpinak
sos na bazie sosu pomidorowego

Przygotowanie:
Wykonujemy podpłomyk mieszając mąkę z wodą i solą i piekąc w piekarniku. Na gotowym podpłomyku rozsmarowujemy pastę serowa (mozzarella wiórki ze śmietaną 18%), kładziemy karmelizowaną cebulę, chorizo lub ser kozi, słonecznik, kalafior, smażone boczniaki oraz sos własnej roboty z pulpy pomidorowej, oliwy, ziół prowansalskich, soli i pieprzu.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
MagdaBajor
Magda Bajor
 15:00 - 18:00
SOR
Zapraszam
Reklama