Znane i nietypowe dania, które sprawdzą się w podróży

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-07-01 15:57 | Zmodyfikowano: 2017-07-01 07:50
A|A|A

fot. umiempodróże.pl

Hamburger na śniadanie dziś w podróży. Choć na głównych arteriach drogowych w kraju coraz więcej ciekawych restauracji, to i tak mamy na co narzekać. Choćby dolnośląski odcinek A4. Fast food goni fast food. Bez wyprawki na drogę ani rusz. Co zabrać w trasę? Radzi szef kuchni Kuba Korcza, oraz podróżnicy Ania Halagarda i Krzysztof Rodak z umiempodroze.pl.

Podróżowanie pociągami, autobusami to też często podróż z niechcianymi zapachami. - Świat pędzi do przodu, ale od czasu do czasu makrela i jajko na twardo w przedziale się znajdą - podkreśla Kuba Korczak:

A co idealnie sprawdzi się w podróży. Szef kuchni ma dla nas kilka ciekawych propozycji:

Pojawia się sporo opinii dotyczących parkingów przy restauracjach. To liczba samochodów i TIRów ma nam dać odpowiedź na pytanie: czy dobrze tu karmią? Czy Kuba Korczak zgadza się z tą tezą?

Przepisy Ani Halagardy i Krzysztofa Rodaka

Kleisty ryż mango (khao niao mamuang)

Składniki:
200 g kleistego ryżu
1 mango
500 ml mleczka kokosowego
200 g drobnego curku
1 szczypta suszonej czerwonej papryczki (opcjonalnie)
1 szczypta soli

Przygotowanie:
Ryż wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i odcedzić. Mango obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier, sól, na końcu ryż. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu, następnie gotować aż ryż będzie miękki, ok 15-20 minut. Na koniec dodać mango i papryczkę, podawać na ciepło lub na zimno. Mango można zastąpić bananem i ananasem lub suszonymi owocami.



Tajskie sajgonki (Poh Pia)

Składniki:
listki ciasta z mąki pszennej lub papier ryżowy
50g polędwiczki wieprzowej pokrojowej w drobną kostkę
60g makaronu ryżowego
50g krewetek (można zastąpić kurczakiem)
50g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
50g kiełków sojowych
1 marchewka cienko starta
1 ząbek czosnku, posiekany
1 szalotka, posiekana
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 łyżka stołowa sosu rybnego
1 jajko roztrzepane
1 łyżka cukru (palmowy / brązowy)
1 łyżka oleju arachidowego



Przygotowanie:
Rozgrzać w woku olej arachidowy, po chwili dodać szalotkę, czosnek, wieprzowinę i krewetki. Gdy mięso znacząco się przysmaży, wlać sos sojowy i rybny, następnie dodać cukru. Po chwili dodać makaron, marchewkę, kapustę, kiełki soi. Smażyć przez 1 minutę, po czym ściągnąć wok z ognia. Na listek ciasta / papieru ryżowego wyłożyć 1 czubatą łyżkę stołową w jednym rogu. Zwinąć ciasto chowając farsz do połowy lista, po czym złożyć obydwa brzegi do środka i zwinąć do końca. Przed zamknięciem sajgonki, końcówkę posmarować roztrzepanym jajkiem i lekko docisnąć. Rozgrzać olej do smażenia, smażyć sajgonki ok 4-5 minut.



Kanapka po wietnamsku (Banh mi)

Składniki:
2 krótkie bagietki
200 g pasztetu
pół ogórka
marynowana marchewka i rzodkiew
świeża kolendra
Sos:
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu sojowego
pół łyżeczki sosu chili



Przygotowanie:
Bagietki przekroić na pół. Wymieszać składniki sosu i posmarować nimi wnętrze bagietki, by nie była sucha. Dodać grubą warstwę pasztetu i dużą ilość warzyw. Posypać zieleniną.

Przepisy Olgi Pawlikowskiej

Falafel

Składniki:
200 g suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy wieczorem w zimnej wodzie (proporcje 1:2). Po tym czasie odsączamy ją (i zostawiamy surową, nie gotujemy!). Cebulę kroimy w kostkę (może być duża), a czosnek w plastry. Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieszczamy w blenderze. Miksujemy na masę (może być z grudkami). Gotową masę odstawiamy na godzinę. Po tym czasie mocno rozgrzewamy olej i smażymy na nim falafele (uformowane w kształt kulek lub mini kotletów). Odsączamy na ręczniku papierowym.

Sałatka z makaronem gryczanym

Składniki:
2 porcje makaronu soba
1/2 zielonego ogórka
garść drobnych kaparów
1 marchewka
10 pomidorków koktajlowych
1/2 puszki czerwonej fasoli
garść liści jarmużu
sezam
sól
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 2-3 minuty makaron. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie odsączamy kapary i fasolę, myjemy jarmuż, kroimy pomidory na pół, kroimy ogórka w kostkę i „strugamy” marchewkę obieraczką do warzyw. Mieszamy wszystko w misce, dodajemy makaron, solimy, skrapiamy oliwą i polewamy sokiem z cytryny. Raz jeszcze dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemników na lunch.

Placki z kaszy kuskus

Składniki:
100 g pełnoziarnistego lub zwykłego kuskusu
100 g sera feta
1 jajko
pieprz
suszony czosnek niedźwiedzi (lub dowolne ulubione przyprawy)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól
do smażenia: olej kokosowy

Przygotowanie:
Kuskus solimy (niezbyt mocno, bo potem połączymy go z fetą) i wlewamy olej rzepakowy. Mieszamy, zalewamy wrzątkiem w proporcji 1,5:1 i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie odkrywamy kaszę, wbijamy 1 jajko, dodajemy fetę, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Mocno rozgniatamy widelcem lub łyżką na gładką, gęstą masę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Metalową łyżką układamy placki na patelni (trzeba je spłaszczać łyżką już bezpośrednio po nałożeniu). Smażymy do momentu, kiedy widoczny jest brązowy brzeg i delikatnie obracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze ok. 2 minut. Podajemy z pastą z czerwonej fasoli.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
MartaMalinowska
Marta Malinowska
 18:00 - 20:00
Muzyczny wieczór
Zapraszam
Reklama