Nowe media o jedzeniu. Wpisy Dolnoślązaków śledzi tysiące fanów

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-07-08 17:20 | Zmodyfikowano: 2017-07-08 07:55
A|A|A

fot. Facebook

Dzisiejsze wydanie Hamburgera na śniadanie było też przyczynkiem do dyskusji na temat formy naszych restauracji w sieci. Czy wykorzystują potencjał, który tam drzemie i czy idą zgodnie ze światowymi trendami? Strona z menu już niektórym klientom nie wystarcza. Chcą być związani z miejscem, w którym się stołują. Nie wszyscy restauratorzy jednak zdają sobie z tego sprawę.

Doskonale w wirtualnej rzeczywistości odnajdują się oczywiście fani nowoczesnych mediów. Mamy to szczęście, że sporo o restauracjach w regionie możemy się dowiedzieć od Pauliny Kolondry i Marcina Walencika. Odwiedzają lokale, próbują, fotografują dania, oceniają i swoimi przemyśleniami dzielą się w mediach społecznościowych. Robią to na tyle ciekawie, że ich ruchy w sieci śledzi łącznie blisko 100 tysięcy osób. Dobrze radzą sobie też w kuchni. Poniżej porcja przepisów od moich dzisiejszych gości.

Przepisy Pauliny Kolondry

Gofry czekoladowe

Składniki:
250 g mąki
300 ml maślanki lub ostatecznie mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru lub cukru pudru
1 mały cukier wanilinowy lub waniliowy
3 łyżki rozpuszczonego masła
40g kakao
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, maślankę, żółtka, rozpuszczone masło i kakao mieszamy w misce na gładką masę. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do gofrownicy i czekamy aż się zarumieni. Podajemy z dodatkami według własnych preferencji.

Shakshuka z awokado

Składniki:
1-2 łyżki oleju rzepakowego
2 średniej wielkości papryki czerwone pokrojone w kostkę
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
2 jajka
1 łyżeczka mielonego kminku
1 puszka krojonych pomidorów
2 świeże pomidory - opcjonalnie
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
chilli
zielona kolendra
1 awokado

Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy paprykę. Następnie dodajemy pomidory w puszce i świeże pomidory. Tak długo trzymamy na ogniu aż masa się zagęści i część soku pomidorowego wyparuje. Dodajemy sól, pieprz i kminek oraz słodką paprykę. Zmniejszamy ogień i robimy dwa dołki w naszej masie, w które wbijamy jajka. Czekamy aż białko się zetnie. Dekorujemy kolendrą i pokrojonym awokado.

Bread & butter pudding z gruszką i malinami

Składniki:
60 g masła
6 kawałków pieczywa (najlepiej czerstwej chałki)
4 gruszki pokrojone w plasterki
300 ml mleka
280 ml śmietany kremówki
3 średnie jajka
25 g cukru
maliny do dekoracji
łyżka cukru brązowego

Przygotowanie:
Chałkę kroimy na kromki i układamy w żaroodpornym naczyniu przekładając każdą kromkę plasterkami gruszki. Mieszamy masło, mleko, śmietankę. jajka i cukier i zalewamy chałkę z gruszkami. Posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 30-35. Po wyciągnięciu dekorujemy malinami.

Przepisy Marcina Walencika

Sałatka „Fuzja letnich smaków”

Składniki:
200g sera Camembert
150 g rukoli
Garść orzechów włoskich
Jedna kiść winogron różowych
820g brzoskwiń w syropie
70g szynki parmeńskiej
1 Papryczka chili
Olej rzepakowy
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Rukolę myjemy i odsączoną rozkładamy na talerzach do podania. Otwieramy puszkę z brzoskwiniami i odlewamy syrop do szklanki. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i układamy na rukoli. Winogrona myjemy, przekrawamy na pół i rozkładamy na talerzu. Ser Camembert rozkrawamy wzdłuż w połowie i powstałe dwa krążki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem pleśnią do dołu. Smażymy około minuty, tak aby ser się rozpuścił wewnątrz, a pozostał zwarty na zewnątrz. Podczas smażenia, pleśń tworzy formę, w której roztopi się ser. Po usmażeniu ser przekładamy na talerz z pozostałymi składnikami. Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno kroimy. Posypujemy nią ser. Do sałatki dokładamy plastry szynki parmeńskiej, można ją wcześniej delikatnie podsmażyć. Całość posypujemy orzechami włoskimi, solą i pieprzem, a na koniec polewamy dwoma lub trzema łyżkami stołowymi syropu z brzoskwiń.

Rösti z salsą z mango

Składniki:
500g batatów
Trzy ząbki czosnku
120 g jogurtu naturalnego
1 g kurkumy
1 limonka
1 mango
20g mąki ryżowej
10 g miodu
1 papryczka chili
5 g szczypiorku
pieprz
sól

Przygotowanie:
Bataty ścieramy na tarce, tak jak do placków ziemniaczanych. Startą masę przekładamy do miski. Dodajemy 2 całe jaka, pieprz oraz mąkę. Doprawiamy sola i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na kilka minut. W małym garnku gotujemy wodę i parzymy limonkę. Następnie ścieramy skórkę limonki na najdrobniejszych oczkach tarki. Przesypujemy na spodek i odstawiamy. Mango obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do osobnej miski. Dodajemy miód, oliwę, sok z jednej połówki limonki oraz drobno pokrojone chili. Całość posypujemy solą do smaku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Po nagrzaniu oleju z masy z batatów tworzymy kulki i układamy na patelni, a następnie metalową łopatką dociskamy i formujemy placki. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Wysmażone placki rozkładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Do miseczki przelewamy jogurt, dodajemy czosnek oraz drugą część soku z limonki i całą startą uprzednio skórkę. Kroimy szczypiorek do dekoracji. Placki wykładamy na talerz. Dekorujemy salsą z mango, polewamy sosem jogurtowym i obsypujemy szczypiorkiem.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
Reklama