Turystyka kulinarna: Podróżują, smakują i uczą się gotować

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-07-22 07:55 | Zmodyfikowano: 2017-07-22 07:55
A|A|A

fot. Kuba Korczak

Doskonałym pomysłem na spędzenie kulinarnych wakacji jest Grecja. Kiedy najlepiej się tam wybrać? Dzisiejszy gość Hamburgera na śniadanie Kuba Korczak nie ma wątpliwości: - Najlepszym miesiącem jest wrzesień. Wtedy nie ma już tak wielu turystów i np. na mojej ukochanej wyspie Poros można rzeczywiście spróbować smaków tej części Hellady - podkreśla Korczak.

Kuba Korczak jest szefem kuchni, ekspertem kulinarnym, promotorem wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia. Jurorem, ambasadorem oraz wykładowcą akademii kulinarnych. Prawie dekadę spędził w Grecji. Teraz organizuje kulinarne wyprawy do tego kraju. Polacy mają okazję na miejscu zobaczyć jak wygląda kuchnia Poros, poznają miejscowe smaki, tajemnice kuchni, uczą się gotować.

Jak rozpoczęła się przygoda Korczaka z Grecją:

- Kuchnia grecka w różnych częściach tego kraju potrafi być od siebie skrajnie różna - podkreśla nasz dzisiejszy ekspert:

Podróże kształcą. Po kulinarnym wyjeździe do Grecji będzie można poznać prawdziwą sałatkę grecką. - Później możemy ją przygotować w domu - dodaje Korczak:

Przepisy Kuby Korczaka

Sałatka grecka

Składniki:
- pomidory 2szt
- ogórki 1 szt
- cebula czerwona 1 szt
- papryka zielona lub czerwona podłużna 1 szt
- oliwa 150 ml
- dzikie oregano
- sól
- pieprz
- feta 100 gr
- oliwki

Przygotowanie:
Pomidory i ogórki pokrój na kawałki o długości dwóch centymetrów (lub troszkę mniejsze jeśli lubisz)  i wrzuć do dużej miski. Cebulę i paprykę oczyść, przekrój na pół i posiekaj w półtalarki i wrzuć do miski. Całość zasyp szczyptą soli by puściła soki. Po ok 15 minutach dodaj oliwę, oregano, pieprz i wymieszaj dokładnie dosalając w razie potrzeby. Na wierzchu sałatki połóż plaster fety, całość udekoruj oliwkami. Kali orexi!

Moussaka

Składniki:
- bakłażany 3 szt
- jagnięcina tłusta mielona lub do zmielenia 400 gr
- wołowina tłusta mielona lub do zmielenia 300 gr
- ew boczek surowy zmielony lub do zmielenia 100 gr
- szafran - szczypta
- cynamon - szczypta
- mleko tłuste 0,5l
- mąka pszenna 100 gr
- masło 300 gr
- pomidory z puszki 150 gr
- oregano
- cebula 200 gr
- czosnek 4 ząbki
- ziemniaki 200 gr
- sól
- pieprz
- ew żółty delikatny ser do posypania

Przygotowanie:
Bakłażany potnij na ok półcentymetrowe plastry, zasól, natrzyj i połóż na ręczniku papierowym na ok 30 min, wytrzyj je i podsmażaj następnie na oliwie. Ziemniaki umyj dokładnie i jeśli są młode i mają cienką skórkę to ją zostaw, w innym przypadku obierz je i potnij na półprzezroczyste plastry. Zamarynuj je w oliwie i szczypcie soli i wyłóż na szczelną blachę lub naczynie do zapiekania wysmarowane wcześniej masłem, tak by plastry zachodziły na siebie oraz zawijały się na ścianki naczynia. Cebule posiekaj w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno ew wyciśnij i podsmażaj na maśle aż do zeszklenia się i odłóż 1/3. Na patelnie wrzuć z cebulą i czosnkiem odcedzone, posiekane pomidory (bez twardych części) i duś przez ok 30 min doprawiając pod koniec oregano, solą i pieprzem ew papryką w proszku.

Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i smaż na niej wymieszane mięsa z dodatkiem odłożonej cebuli. Mięso duś aż się zetnie, dodaj sól, szafran i ew odrobinę mielonego ziela angielskiego. Ważne by mięso tylko się ścięło i puściło soki. Do garnka postawionego na małym ogniu wrzuć ok 200 gr masła (może być mniej), delikatnie je podkręć by nabrało koloru, wsypuj na do masła mąkę wciąż intensywnie mieszając ruzgą i mieszaj aż masa się przyrumieni. Następnie dolewaj powoli mleko mieszając nieustannie, dodaj sól i szczyptę cynamonu i gotuj aż do zgęstnienia. Na ułożone ziemniaki wykładaj pierwszą warstwę mięsa (bez nadmiaru soków), którą bardzo dokładnie ubij ręką, następnie polej je warstwą pomidorów, na nie połóż gęsto warstwę bakłażanów, czynność powtórz w tej samej kolejności tworząc kolejne trzy warstwy, które przykryj bardzo dokładnie beszamelem. Moussakę zapiekaj w 180 st przez ok 40 min – aż do momentu kiedy beszamel pięknie się zarumieni. Kali orexi!

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
NA ANTENIE
Reklama