Koło gospodyń, świat musztardy i wrocławski bazar

| Utworzono: 2017-08-05 08:05 | Zmodyfikowano: 2017-08-05 08:05
Koło gospodyń, świat musztardy i wrocławski bazar -

Każda wieś przed laty miała swoje koło gospodyń. Ta tradycja nie wszędzie została zachowana. W Jaroszowie udało się wrócić do korzeni. Nie tak dawno reaktywowano Koło Gospodyń Wiejskich "Morwa Biała". Panie działają bardzo prężnie i świetnie gotują. Dziś goszczę Bernadetę Liszkę i Grażynę Bosek:

"Morwa Biała" z Jaroszowa ma kilka charakterystycznych dla siebie dań. Hitem jest jednak zupa kminkowa:

Choć koło działa bardzo sprawnie napotyka na wiele problemów. - Przepisy mamy te same co nasze babcie, chęci również te same i umiejętności, ale brakuje produktów - podkreślają Panie Bernadeta i Grażyna:

Dziś Hamburger na śniadanie w sosie musztardowym. Jutro przypada bowiem dzień musztardy. Niby tylko ziarna gorczycy, ocet i gotowa, ale jedna nam smakuje, inna już nie do końca. O musztardzie, sposobach domowego wyrobu i jej zastosowaniu opowiada Monika Szeffler z przez ogrodek.pl.

Będziemy też na bazarze. Zaczęło się kilka lat temu, przygoda ta trwa do dziś. Odwiedzamy Wrocławski Bazar Smakoszy, który dwa razy w tygodniu daje szansę na zakup produktów "eko". O pomyśle na założenie bazaru, wyjątkowych dolnośląskich dostawcach mówi Małgorzata Scheuer-Tyc.

Przepisy Moniki Szeffler

Sałatka z wędzonym serem w sosie musztardowym

Składniki (2 porcje):
garść drobnych listków sałaty
czarna rzodkiew
kilka rzodkiewek
100 g wędzonego sera

Dip musztardowy:
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Sałatę myjemy i osuszamy, rzodkiew i rzodkiewkę kroimy w paski. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy wcześniej ułożone na talerzu składniki sałatki.

Makaron z kurkami w sosie musztardowym

Składniki (2 porcje):
200 g makaronu parpadelle lub innego ulubionego
1 łyżka masła
1/2 cebuli
100 g kurek
1 pętko podwędzanej kiełbasy
sól, pieprz
natka pietruszki
1 łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Roztapiamy masło na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz kurki i smażymy całość na małym ogniu około 5 minut. Podlewamy wodą z makarony i dodajemy musztardę, zagotowujemy całość, dodajemy makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.

Przepisy z Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

Syrniki – autorstwa Kozackiej Chatki

Składniki:
Twaróg półtłusty (1 kg)
2 jajka
2 łyżki stołowe cukru
mąka
olej do smażenia
1 l. śmietanki kremówki (36%)
2 łyżki cukru i odrobina cukru waniliowego

Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z jajkami dodajemy 2 łyżki stołowe cukru i kształtujemy okrągłe "kotleciki". Te placuszki obsypujemy mąką i smażymy na złoty kolor. Tak usmażone układamy w garnuszku i zalewamy sosem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2 minuty .

Pavlova – autorstwa Marcepani

Składniki:
7 białek z dużych jajek od szczęśliwych kur,
350g cukru drobnego
1 łyżeczka soku z cytryna
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie:
Jaja ubijamy z sokiem na biało dodajemy po łyżce cukru miksując na wysokich obrotach aż cukier przestanie być widoczny potem dodajemy mąkę i jeszcze chwile miksujemy. Formujemy beze na blaszce z papierem nie za długi żeby beza nie opadła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na 5 min później zmniejszamy temperaturę na 115C i suszymy przez 150 minut, najlepiej zostawić beze w piekarniku aż do jego całkowitego wystudzenia, najlepiej smakuje z bita śmietana i sezonowymi owocami.

Amok - khmerskie "curry" – autorstwa Gotowanie dla Ciebie

Składniki:
200 g tofu, kurczaka lub ryby
100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego lub rybnego
50 g bambusa
200 ml mleczka kokosowego
12 łyżek sosu sojowego lub rybnego
6 łyżeczek cukru

Pasta:
1 trawa cytrynowa
1 cm imbiru
łyżeczka kurkumy
2 liście limonki kafiru
5 ząbków czosnku
1/2 suszonego chili; utrzeć w moździerzu lub zblendować

Przygotowanie:
Mleczko kokosowe doprowadzić do bulgotania. Rozprowadzić pastę i dodać bulion. Zagotować. Dodać sos sojowy lub rybny oraz cukier. Dodać tofu, kurczaka lub rybę oraz bambus. Chwilę dusić.

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.