Koło gospodyń, świat musztardy i wrocławski bazar

Każda wieś przed laty miała swoje koło gospodyń. Ta tradycja nie wszędzie została zachowana. W Jaroszowie udało się wrócić do korzeni. Nie tak dawno reaktywowano Koło Gospodyń Wiejskich "Morwa Biała". Panie działają bardzo prężnie i świetnie gotują. Dziś goszczę Bernadetę Liszkę i Grażynę Bosek:
"Morwa Biała" z Jaroszowa ma kilka charakterystycznych dla siebie dań. Hitem jest jednak zupa kminkowa:
Choć koło działa bardzo sprawnie napotyka na wiele problemów. - Przepisy mamy te same co nasze babcie, chęci również te same i umiejętności, ale brakuje produktów - podkreślają Panie Bernadeta i Grażyna:
Dziś Hamburger na śniadanie w sosie musztardowym. Jutro przypada bowiem dzień musztardy. Niby tylko ziarna gorczycy, ocet i gotowa, ale jedna nam smakuje, inna już nie do końca. O musztardzie, sposobach domowego wyrobu i jej zastosowaniu opowiada Monika Szeffler z przez ogrodek.pl.
Będziemy też na bazarze. Zaczęło się kilka lat temu, przygoda ta trwa do dziś. Odwiedzamy Wrocławski Bazar Smakoszy, który dwa razy w tygodniu daje szansę na zakup produktów "eko". O pomyśle na założenie bazaru, wyjątkowych dolnośląskich dostawcach mówi Małgorzata Scheuer-Tyc.
Przepisy Moniki Szeffler
Sałatka z wędzonym serem w sosie musztardowym
Składniki (2 porcje):
garść drobnych listków sałaty
czarna rzodkiew
kilka rzodkiewek
100 g wędzonego sera
Dip musztardowy:
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i osuszamy, rzodkiew i rzodkiewkę kroimy w paski. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy wcześniej ułożone na talerzu składniki sałatki.
Makaron z kurkami w sosie musztardowym
Składniki (2 porcje):
200 g makaronu parpadelle lub innego ulubionego
1 łyżka masła
1/2 cebuli
100 g kurek
1 pętko podwędzanej kiełbasy
sól, pieprz
natka pietruszki
1 łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Roztapiamy masło na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz kurki i smażymy całość na małym ogniu około 5 minut. Podlewamy wodą z makarony i dodajemy musztardę, zagotowujemy całość, dodajemy makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.
Przepisy z Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
Syrniki – autorstwa Kozackiej Chatki
Składniki:
Twaróg półtłusty (1 kg)
2 jajka
2 łyżki stołowe cukru
mąka
olej do smażenia
1 l. śmietanki kremówki (36%)
2 łyżki cukru i odrobina cukru waniliowego
Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z jajkami dodajemy 2 łyżki stołowe cukru i kształtujemy okrągłe "kotleciki". Te placuszki obsypujemy mąką i smażymy na złoty kolor. Tak usmażone układamy w garnuszku i zalewamy sosem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2 minuty .
Pavlova – autorstwa Marcepani
Składniki:
7 białek z dużych jajek od szczęśliwych kur,
350g cukru drobnego
1 łyżeczka soku z cytryna
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Jaja ubijamy z sokiem na biało dodajemy po łyżce cukru miksując na wysokich obrotach aż cukier przestanie być widoczny potem dodajemy mąkę i jeszcze chwile miksujemy. Formujemy beze na blaszce z papierem nie za długi żeby beza nie opadła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na 5 min później zmniejszamy temperaturę na 115C i suszymy przez 150 minut, najlepiej zostawić beze w piekarniku aż do jego całkowitego wystudzenia, najlepiej smakuje z bita śmietana i sezonowymi owocami.
Amok - khmerskie "curry" – autorstwa Gotowanie dla Ciebie
Składniki:
200 g tofu, kurczaka lub ryby
100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego lub rybnego
50 g bambusa
200 ml mleczka kokosowego
12 łyżek sosu sojowego lub rybnego
6 łyżeczek cukru
Pasta:
1 trawa cytrynowa
1 cm imbiru
łyżeczka kurkumy
2 liście limonki kafiru
5 ząbków czosnku
1/2 suszonego chili; utrzeć w moździerzu lub zblendować
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe doprowadzić do bulgotania. Rozprowadzić pastę i dodać bulion. Zagotować. Dodać sos sojowy lub rybny oraz cukier. Dodać tofu, kurczaka lub rybę oraz bambus. Chwilę dusić.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.