Jabłko i kaczka. Idealne razem, idealne też w innym towarzystwie

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-10-14 08:00 | Zmodyfikowano: 2017-10-14 08:00
A|A|A

Polska jest jednym z największych eksporterów jabłek na świecie. Czy warto je jeść? Nie bez powodu są najczęściej jadanymi owocami na globie. Dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni. Odpowiednio przechowywane zachowują walory smakowe i odżywcze nawet przez kilka miesięcy.

Jest ich ponad 10 tysięcy odmian, różnią się wielkością, kształtem, kolorem, smakiem, zapachem i zastosowaniem. Z jabłkiem nie na się nudzić. Dla wielu są pierwszym i ostatnim produktem zjadanym w życiu. Marta Majerska dziś zaprasza nas na YAPKO Branie - Picking Festival, który od południa we Wróblowicach.

Jabłka idealnie komponują się m.in. z kaczką, ale nie dlatego o tym mięsie dziś mówimy. Kaczka zasługuje na chwilę uwagi po prostu, przede wszystkim dzięki swoim walorom smakowym. Warto też podkreślić, że jest jednym z najzdrowszych mięs. To źródło witaminy PP, białka. W odróżnieniu od indyka i kurczaka, kaczka jest hodowana naturalnie.

Klasyczna kaczka podana z jabłkiem w towarzystwie soli, pieprzu i majeranku. Można ją jednak łączyć z różnymi dodatkami. Przekonuje dziś o tym Rafał Krasuski szef kuchni Deja Vu Restaurant we Wrocławiu.

Przepisy z jabłkiem w roli głównej

Szarlotka na jaglance od Uli Ostrowskiej

Składniki:
Ciasto:
- 4 spore szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanki ksylitolu, lub cukru kokosowego lub miodu
- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej (może być też ziemniaczana)
- opcjonalnie 2 banany
- około 80 g oleju kokosowego

Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej bio lub skrobi ziemniaczanej lub mąki z cieciorki
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 czubate łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońki) i 1 łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie:
Ugotowaną jaglankę przekładam do miski, dodaję wybrane słodzidło, skrobię oraz mąkę i mieszam dokładnie. Masa powinna być dość gęsta. Jeśli jadacie banany możecie je również dodać do ciasta, ja nie dodawałam, bo nie wszyscy mogą u nas je jeść. Jabłka obieram, ścieram na tarce i mieszam z sokiem cytryny, cukrem, skrobią i cynamonem. Jaglankę dzielę na dwie części, jedna to 2/3 kaszy, druga to 1/3 kaszy. Spód blaszki tortowej o średnicy 23cm wykładam większą częścią jaglanki i mocno dociskam. Układam na niej jabłka, następnie pozostała cześć kaszy. Górę ciasta posypuję cynamonem. Piekę 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku - 180 stopni. Jaglaną szarlotkę podaj z dobra kawą lub z jogurtem o smaku naturalnym bez mleka w proszku.

Prosta, jesienna sałatka Uli Ostrowskiej

Składniki:
- sałata rzymska lub rucola
- szalotka (pokrój w cienkie pióra)
- gruszka( pokrój wzdłuż w ósemki) pół
- jabłko pół ( w cienkie ćwiarteczki kroimy)
- garść żurawiny bez cukru
- garść orzechów laskowych (upraż je)
- dobry ser kozi od rolnika lub ser koryciński z kozieradka
- możesz użyć marynowanego tofu w ziołach

Sos:
- dobra delikatna oliwa
- prawdziwy miód
- musztarda dijon
- odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki odpowiednio przygotuj, czyli umyj pokrój. Orzechy delikatne podpraż. Tę sałatkę układamy na liściach sałaty nic nie mieszamy pod koniec polewamy sosem i podajemy idealne są tutaj również kiełki słonecznika- teraz rzadziej dostępne, oraz rzodkiewka pokrojona w ćwiartki. A z najbardziej sozonwych warzyw jakich możesz tutaj użyć są dynia- pieczona oraz burak pieczon w oliwe z odrobiną soli smakują wybornie. Tutaj wszystko zależy od Twojej inicjatywy.

Krem pietruszkowy z jabłkiem Michała Bekisza

Składniki:
- 1 kg pietruszki
- 200 ml kremówki 30%
- 6 jabłek średniej wielkości
- czekolada 50 g
- woda 1 l
- rozmaryn

Przygotowanie:
Pietruszka korzeń, myję, nie obieram. Wkładam do pieca 180°C 40min. Jabłka obieram i kroję w kostkę, podsmarzam na maśle. Upieczoną pietruszkę obieram i dorzucam do jabłek Zalewam wodą i gotuję 15 min. Dodaję śmietankę 30% i odrobinę białej czekolady oraz rozmaryn. Gotuję jeszcze 5 min. Doprawiam solą i pieprzem i następnie blenduję na jednolitą gładka zupę. Wykańczam startą skórką z limonki i parzonymi migdałami.

Przepisy Rafała Krasuskiego

Kaczka pieczona w całości z jabłkami

Składniki:
- kaczka
- jabłka
- zioła
- sól
- pieprz
- miód
- przygotowany mus z buraka lub dyni

Przygotowanie:
Kaczkę marynujemy w ziołach, soli, pieprzu, oraz nadziewamy ją jabłkiem. Proces ten trwa minimum 6 godzin, nawet do 24 godzin. Zamarynowaną kaczkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez około 1 godz, obracając ją w piecu co 15 minut. Pod koniec pieczenia polewamy ją miodem, by skórka była chrupiąca i złocista. Następnie upieczoną kaczkę odstawiamy do wystudzenia, po czym luzujemy ją z kości. Kaczkę podajemy z pieczonymi jabłkami, musem z buraka i musem dyniowym.

Noga konfitowana z kaczki

Składniki:
- noga z kaczki
- tłuszcz kaczy
- miód
- kopytka
- sos żurawinowy

Przygotowanie:
Surową nogę z kaczki wrzucamy do tłuszczu kaczego i na wolnym ogniu gotujemy minimum 6 godzin. Następnie wyciągamy ją z tłuszczu i odkładamy do ostygnięcia. W celu uzyskania chrupiącej skórki pieczemy nogę w piecu i przed samym wydaniem polewamy ją miodem. Konfitowaną nogę podajemy wraz z ręcznie robionymi kopytkami i sosem żurawinowym.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Ol22
2017-10-14 11:19:49
z adresu IP: (188.146.xxx.xxx)
Ocena: 0
Ale pychotki mniam
NA ANTENIE
WojciechJanicki
Wojciech Janicki
 09:00 - 12:00
Kulturalne przedpołudnie
Zapraszam
Reklama