Hamburger na śniadanie: Artystyczny sernik, jedzenie na ekranie, gastro spotkania [SŁUCHAJ DO 12]

Fot: Towarzystwo Sernika Akademickiego
Przyczynkiem stał się Sernik Akademicki na ASP. Studenci Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu zabrali się za sztukę kulinarną. Poznaliśmy najlepszy sernik tej uczelni i nie tylko bo sernik pretendujący do miana najlepszego w mieście, być może i województwie. Po co to całe zamieszanie? Studenci udomawiali sztukę przez sztukę kulinarną. Wygrała artystyczna twórczość Katarzyny Nowakowskiej:
Porozmawiamy też z Michałem Hernesem o kulinariach w filmach. Będzie ćwierćfunciak z serem z PULP FICTION i podobne hity. Film AMELIA dołożył swoją malą cegiełkę do promocji creme brulée. O muffinach z borówkami było głosno w serialu GOTOWE NA WSZYSTKO. W „CZEKOLADZIE” Juliette Binoche rozbudza nasze kubki smakowe kusząc ręcznie wyrabianymi czekoladowymi delikatesami. A w MIASTECZKU TWIN PEAKS?
W tym skrywającym wiele tajemnic mieście, nie ma żadnych wątpliwości co do walorów serwowanego w miejscowym lokalu ciasta wiśniowego! GARFIELD kochał lasagne a’la bolognese, a ZAKOCHANY KUNDEL spaghetti z klopsikami. Wreszcie w serii filmów o HARRY’M POTTERZE na stołach pojawiał się zawsze i wszędzie sok dyniowy.
Na Dolnym Śląsku coraz częściej ludzie spotykają się, aby jeść niestandardowe potrawy, dlatego gościem audycji będzie też Marta Wróbel, która powie o akcji "Surowiec: Gastro spotkania". Na tapetę wezmą między innymi trendy w gastronomii, książki kucharskie i historię jedzenia. Nie zabraknie tematów, które zaciekawią food geeków i fanów foodpairingu, kuchni regionalnych i ze świata, kolekcjonerów babcinych przepisów i wyczekujących kolejnych odcinków serialu „Chef's Table”.
Interesuje nas jedzenie w szeroko pojętym kontekście kulturowym. Gastro Spotkania to także rozmowy z gośćmi: szefami kuchni, dziennikarzami i pasjonatami gotowania, materiały dźwiękowe i wizualne, kolacje z prawdziwego zdarzenia.
ZOBACZ SZCZEGÓŁY: Surowiec: Gastro Spotkania vol.1