Hamburger na śniadanie: Potrawy z Pjongczangu [SŁUCHAJ do 12]

Michał Hamburger | Utworzono: 2018-02-17 08:45 | Zmodyfikowano: 2018-02-17 08:44
A|A|A

Mięso, ryż oraz warzywa to podstawowe składniki, bez których kuchnia koreańska nie mogłaby istnieć. W podróż do swojego kraju rusza z nami Yujin Kim, studentka polonistyki z Seulu.

Kuchnia koreańska nie lubi subtelności. To w przewadze ostre i zdecydowane smaki. Dania jednak potrafią być też złagodzone roślinami czy zupami o wręcz leczniczym charakterze.

Kuchnia koreańska to jedna wielka biesiada, podczas której przystawki – wśród nich prym wiedzie kimchi – nigdy się nie kończą i nie są doliczane do rachunku. Rachunki w restauracjach jednak do małych nie należą.

Przepisy Yujin Kim

Bulgogi (przepis dla 4 osób)

Składniki:
- 600 g pokrojonej cienko wołowiny (antrykot, polędwica)
- 1/4 cebuli
- 1/2 marchewki
- 3 lub pieczarki
- 6 łyżek sosu sojowego (100 g wołowina marynujemy w 1 łyżce sosu)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mielonego czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Mieszamy przyprawy (sos sojowy, cukier, mielony czosnek, olej sezamowy, pieprz) i dodajemy je do mięsa. Zaprawione mięso wkładamy na 3 lub 4 godziny do lodówki. Zabieramy się za krojenie warzyw. Po tej czynności smażymy mięso na patelni i dodajemy warzywa. Smażymy do czasu aż wszystko będzie miękkie. Można podawać z ryżem.

Idealnym dodatkiem do większości koreańskich dań mięsnych jest Kimchi:

Yaksik/Yakbab (przepis ciasta ryżowego dla 4 osób)

Ciasto najlepiej przygotowuje się w specjalnej maszynie ale można też użyć mikrofalówki.

Składniki:
- 2 kubki okrągłego ryżu
- różne orzechy tyle ile chcemy (polecam kasztan, migdały itd.)
- trochę rodzynek
- 4/5 kubka brązowego cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:
Zostawiamy okrągły ryż z wodą na 3 albo 4 godziny. Wkładamy ryż do miski, którą można włożyć do mikrofalówki. Dodajemy półtora kubka czystej wody i obkładamy misję mokrym ręcznikiem. Jeżeli mamy kasztany też je wkładamy do miski. Gotujemy w mikrofalówce 10 minut. Mieszamy przyprawy (cukier, cynamon, sos sojowy, sos sezamowy) i wlewamy zalewę do ryżu. Obkładamy miskę mokrym ręcznikiem i gotujemy w mikrofalówce 14-15 minut jeszcze raz. Zostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama