Światowy Dzień Czekolady: Jak powstają czekoladowe cuda? [ZDJĘCIA]

Justyna Kościelna, Patrycja Dzwonkowska, GN | Utworzono: 2020-07-07 07:03 | Zmodyfikowano: 2020-07-07 07:07
A|A|A

fot. Patrycja Dzwonkowska

Żeby wyprodukować jedną czekoladkę potrzeba jubilerskiej precyzji - najpierw barwi się formę, później wylewa cienką otoczkę. Gdy zastygnie, czas na nadzienie.  - Stworzenie smacznego wypełnienia to nie taka prosta sprawa - śmieje się właścicielka Agnieszka Partyka, opisując powstawanie autorskiej serii kwiatowej:

Ostatecznie, po tygodniach prób, powstały czekoladki o smaku m.in. nagietka z kwiatem pomarańczy i akacji z wanilią, które dziś należą do najchętniej kupowanych przez klientów.

Gdy nadzienie jest gotowe i ma odpowiednią temperaturę, trzeba wylać jeszcze raz czekoladę - która zamknie pralinę. Aby ręcznie wyprodukować pudełko czekoladek, potrzeba około dwóch-trzech godzin - o ile oczywiście cukiernik ma wprawę. 

Posłuchaj materiału Justyny Kościelnej:









REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Cudo
2020-07-07 08:29:17
z adresu IP: (83.4.xxx.xxx)
Ocena: 1
Jadłabym ????
Reklama