Hamburger na śniadanie w najlepszej polanickiej restauracji 2020

fot.Anna Skupień
Polanica stała się miejscem chętnie odwiedzanym ze względów kulinarnych. W kurorcie pracują doskonali szefowie kuchni i działają wybitne w skali województwa restauracje, które serwują regionalne smaki powstające z produktów pochodzących z tych stron.
Na stole rządzą ryby, mięsa, kasze, warzywa i wszystko to, co dała matka natura i co udało się wyhodować w regionie.
Miejscowi szefowie idąc z duchem czasu proponują swoim gościom coraz ciekawsze dania z wykorzystaniem starych przepisów, dodając do nich nutę XXI wieku.
Polanica-Zdrój stała się popularnym miejscem na weekendowe wypady dla fanów ciekawych smaków. Moda na odwiedziny w uzdrowisku powstała w dużej mierze dzięki Pejzażom Qlinarnym Polanicy. To festiwal wyjątkowej kuchni.
Podczas edycji 2020 pierwszy raz wybrano najlepszą miejscową restaurację. Dzięki szefowi kuchni Krzysztofowi Mielcarkowi i jego zespołowi to miano należy do restauracji Hotelu Bukowy.
W sobotę Krzysztof był naszym gościem. Opowiedział o swoich inspiracjach, początkach przygody z zawodem i ulubionych daniach. Zdradził też, co od czasu do czasu nuci w kuchni:
W kulinarnym przedpołudniu rozmawialiśmy też z właścicielem obiektu Marcinem Kamińskm. Jak branża radzi sobie w trudnych czasach i czy szef chefowi często zagląda przez ramię? Posłuchajcie:
Był też z nami zastępca szefa kuchni Piotr Cyganik oraz młodszy kucharz Joanna Ressel. Oboje kochają nie tylko dobre jedzenie, ale i sport:
Kąpiel piwna i pewna nietypowa, nocna prośba gościa hotelowego - między innymi o tym opowiadali kelner Stefan Grela oraz Izabela Gajewska, kierownik gastronomii: