Wrocławska gastronomia jest jedną z najprężniej rozwijających się w kraju

Jakub Dworzecki, BT | Utworzono: 2022-07-18 07:01 | Zmodyfikowano: 2022-07-18 07:04
Wrocławska gastronomia jest jedną z najprężniej rozwijających się w kraju - fot. Patrycja Dzwonkowska
fot. Patrycja Dzwonkowska

- Dodatkowo, po pandemii, można zauważyć, że lokalizacja w centrum nie jest już pierwszym wyborem restauratorów - mówi Tomasz Myszko-Wolski z magistratu.

Miasto, coraz bardziej, zmienia się w tak zwaną „aglomerację piętnastominutową" a to sprawia, że osiedla stają się miejscem, w którym zaspokoimy większość naszych potrzeb. Za tym trendem idzie lokalna gastronomia, której nowe restauracje otwierają się z dala od centrum, chcąc być bliżej mieszkańca. - Zmienia się nie tylko lokalizacja naszych ulubionych lokali, ale i nasze podejście - mówi Marcin Chmielewski, restaurator Przystań & Marina.

O naszym podejściu świadczy też popularność festiwali gastronomicznych we Wrocławiu. Co roku przyciągają one tysiące miłośników ogólnoświatowych kuchni, co sprawia, że wrocławska gastronomia jest jedną z najszybciej rozwijających się w całej Polsce.

Reklama

Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Ralf2022-07-18 08:51:58 z adresu IP: (79.110.xxx.xxx)
Szczególnie ceny rozwinęły się bardzo.