Włoska kuchnia w Twoim domu. TOP 5 składników

Makarony
Włoski makaron to nie tylko spaghetti, czyli długie, cienkie nitki podawane najczęściej z sosem bolońskim. To także uwielbiane przez mieszkańców Italii tagliatelle (grube wstążki o szerokości około centymetra), lasagne (makaron w dużych, prostokątnych płatach) i tortellini (tradycyjne włoskie pierożki z ciasta makaronowego). Jeśli chcesz przygotować w domu prawdziwie włoską ucztę, postaw na swojski makaron od lokalnych dostawców. Ciasto na swojski makaron robione jest ze świeżych jaj i starannie wyselekcjonowanej mąki. Dzięki temu makaron zachowuje swoją żółtą barwę i nie rozpada się po ugotowaniu.
Mozzarella i inne sery
Włosi dodają sery do dań głównych oraz jedzą jako przekąskę. Królową serów ze słonecznej Italii jest bez wątpienia mozzarella, która występuje nie tylko na pizzy i w makaronach, ale również jako dodatek do bruschetty (pajdy chleba z oliwą, czosnkiem i pomidorami). W prawdziwie włoskiej kuchni nie może zabraknąć także innych popularnych serów, takich jak parmezan, grana padano, mascarpone czy ricotta.
Passata pomidorowa
Passata pomidorowa to aromatyczny sos pomidorowy wywodzący się z kuchni włoskiej. Bazą passaty są pomidory, choć w jej składzie znajdziemy również czosnek, oliwę, bazylię i inne zioła. Sos dodaje się do pizzy, makaronów, zup, zapiekanek i chleba. Gotowe passaty dostępne są obecnie w każdym dużym sklepie. Robiąc zakupy, zwracaj uwagę na skład. Najlepiej wybierać te produkty, które nie zawierają cukru, konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.
Owoce i warzywa
We włoskiej kuchni nie może zabraknąć oliwek - zarówno zielonych, jak i czarnych. Mieszkańcy Italii do wielu dań dodają również pomidory, cebulę i czosnek. Oprócz tego w kuchni włoskiej dobrze znane są: brokuły, papryka, ogórki, jarmuż, bakłażan, fasola i karczochy, a także figi, brzoskwinie, morele i cytrusy.
Aromatyczne przyprawy
Tradycyjne, włoskie dania są doskonale przyprawione. Wszystko za sprawą aromatycznej, świeżej mieszanki ziół, głównie oregano, bazylii, tymianku i rozmarynu. Włosi do wielu potraw dodają również oliwę z oliwek. Specyficznego smaku daniom wytrawnym nadaje parmezan - słony, twardy ser pochodzący z północnych Włoch.