Miody z dodatkiem owoców i nie tylko, odkryj nowe połączenia smaków

Radio Wrocław | Utworzono: 2023-03-29 15:28 | Zmodyfikowano: 2023-03-29 15:30
Dodaj do Wykop.pl
Miody z dodatkiem owoców i nie tylko, odkryj nowe połączenia smaków - Materiał Sponsora / www.freepik.com
Materiał Sponsora / www.freepik.com


Dane pokazują także, że miód, jako konwencjonalna terapia, może być nowatorskim antyoksydantem, który zniesie wiele chorób bezpośrednio lub pośrednio związanych ze stresem oksydacyjnym. Literatura sugeruje, że miód podawany samodzielnie lub jako terapia wspomagająca może być potencjalnym naturalnym antyoksydacyjnym środkiem leczniczym wymagającym dalszych badań eksperymentalnych i klinicznych.


5 korzyści płynących ze spożywania miodu

  1. Miód z maliną zawiera wiele składników odżywczych
    Miód składa się przede wszystkim z cukru, dostarcza witamin i minerałów, a także jest bogaty w prozdrowotne związki roślinne.

  2. Miód z maliną jest bogaty w antyoksydanty
    Wysokiej jakości miód - który jest minimalnie przetworzony, niepodgrzewany i świeży - zawiera wiele ważnych bioaktywnych związków roślinnych i antyoksydantów, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Ciemniejsze odmiany mają tendencję do oferowania większej ilości antyoksydantów niż jaśniejsze odmiany. Przeciwutleniacze to związki, które pomagają neutralizować reaktywne formy tlenu w Twoim organizmie, które mogą gromadzić się w komórkach i powodować uszkodzenia mogące przyczynić się do schorzeń takich jak przedwczesne starzenie się, cukrzyca typu 2 i choroby serca.

    Pyszne miody z maliną znajdziecie na https://pasiekisadowskich.pl/miod-z-malina

  3. Miód lepszy dla poziomu cukru we krwi niż zwykły cukier
    Jeśli chodzi o zarządzanie poziomem cukru we krwi, miód oferuje większe korzyści w stosunku do zwykłego cukru. Chociaż miód działa na podobnej zasadzie jak inne rodzaje cukrów, zawarte w nim przeciwutleniacze mogą pomóc w ochronie przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2. Naukowcy odkryli, że miód może zwiększyć poziom adiponektyny, hormonu, który zmniejsza stan zapalny i poprawia regulację cukru we krwi. Istnieją również pewne dowody na to, że codzienne spożywanie miodu może poprawić poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

  4. Miód, a zdrowie serca
    Miód może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poprawić poziom tłuszczu we krwi, regulować bicie serca i zapobiegać śmierci zdrowych komórek -są to czynniki, które mogą poprawić funkcjonowanie i zdrowie serca. Dodatkowo, surowy miód zazwyczaj zawiera propolis, rodzaj żywicy, którą pszczoły produkują z drzew produkujących soki i podobnych roślin. Związek ten wpływa na regulację poziomu cholesterolu i triglicerydów.

  5. Miód wspomaga gojenie się oparzeń i ran
    Miejscowe leczenie miodem było stosowane do leczenia ran i oparzeń od czasów starożytnego Egiptu. Praktyka ta jest nadal powszechna w dzisiejszych czasach. Przegląd badań dotyczących miodu i pielęgnacji ran wykazał, że jest on najbardziej skuteczny w leczeniu oparzeń i ran zakażonych po operacji. Wykazano, że jest również skutecznym lekiem na owrzodzenia stóp związane z cukrzycą, które są poważnymi powikłaniami mogącymi prowadzić do amputacji.


Miody z owocami oryginalnym urozmaiceniem diety

Miody z owocami sprawdzą się wyśmienicie jako smakowy powrót do ciepłych letnich dni, dla osób tęskniących za owocowym orzeźwieniem. Bogata gama kolorystyczna i naturalne, przyciągające aromaty zadowolą niejednego wymagającego konesera.


Naturalne miody z dodatkami

Tworzone miody z owocami stanowią fantastyczną fuzję naturalnego miodu oraz owoców pozyskiwanych z naturalnych farm. Dodatek owoców przełamuje słodkość i nadaje miodom lekko kwaskowatą nutę. W zależności od rodzaju dodatków uzyskujemy inny smak i aromat, który jest w 100% naturalny. Stawiamy na prosty skład i ekologiczne pozyskiwanie surowców.

Miód z maliną ma słodki, łagodny smak z wyjątkowym malinowym aromatem. Bogaty w zdrowe, naturalne witaminy, minerały, enzymy i antyoksydanty. Ponadto jest łatwo przyswajalny i pomaga w walce ze zmęczeniem i stresem. Świetnie sprawdzi się w łagodzeniu bólu gardła i kaszlu. W okresie przeziębienia miód z owocami maliny ma działanie rozgrzewające i obniżające gorączkę.

Świetnie sprawdzi się w połączeniu z:

  • czekoladą, wanilią, świeżymi owocami, szampanem, gorącą lub mrożoną herbatą, kawą lub sałatkami
  • deserami i wypiekami
  • granolą, jogurtem, smoothie, owsianką
  • jako dodatek do gofrów, lodów, placuszków czy naleśników
  • jako glazura do warzyw, mięs

 

Reklama