5 powodów, dla których warto przetestować stal nierdzewną z oferty Horeca Polska

Powód 1: stal nierdzewna jest odporna na środowisko kwasowe
Obróbka żywności – od krojenia, poprzez gotowanie i smażenie – ściśle związana jest z uwalnianiem kwasów. Te z kolei mają wpływ na różne surowce i materiały – zarówno drewno, jak i aluminium, z którego mogą być wykonane blaty i fronty szafek.
Stal nierdzewna odporna jest na środowisko kwasowe, przez co wykazuje się większą odpornością i wyższą trwałością. Dane wskazują, że trwałość takich mebli wynosi nawet 100 lat – uwzględniając przy tym ich regularne używanie.
Co więcej:
- Kuchnie wykonane ze stali nie pochłaniają zapachów.
- Urządzenia i blaty nie mają skłonności do blaknięcia.
- Materiał ten może być poddawany recyklingowi.
Powód 2: stal odpowiada na trendy wnętrzarskie
Styl industrialny wpisuje się w trendy od kilku lat. Inspirowanie się surowym wykończeniem i otwartą przestrzenią to zasługa recesji XX wieku, kiedy to masowo upadały amerykańskie fabryki. Przestrzenne hale, w którym królowała cegła, aluminium i stal, stały się tłem do pracy wielu artystów dzielnicy Soho. To oni zajmowali opustoszałe przestrzenie, dając początek nowemu stylowi.
Stal nierdzewna idealnie więc wpisuje się w założenia loftów, będąc tym samym niezwykle estetycznym i minimalistycznym materiałem – wprost doskonałym do stosowania w profesjonalnych restauracjach.
Powód 3: pielęgnacja stali nierdzewnej jest prosta
Panuje mit, jakoby pielęgnacja stali była bardzo trudna i wymagająca. W rzeczywistości jednak powierzchnia stali nierdzewnej jest na tyle gładka i pozbawiona porów, że czyszczenie jej jest niezwykle proste. Najważniejsze jest, aby stosować dedykowane środki czystości. W przypadku delikatnych, codziennych zabrudzeń — wystarczy mokra ściereczka czy ręcznik papierowy. Dodatkowo – kuchnie wykonane ze stali są higieniczne – tj. nieporowata powierzchnia zapobiega namnażaniu się wirusów i bakterii.
ALE! Chrom (wg. amerykańskich norm AISI minimalna zawartość chromu wynieść musi 11%.), ze względu na skłonności do reakcji z tlenem, może przyczyniać się do matowienia pierwotnie lśniących urządzeń. Dlatego też tak ważne jest, aby nie stosować bardzo silnych i żrących preparatów, które mogą tworzyć smugi.
Powód 4: kuchnia za stali jest lekka i trwała
Lekkość i trwałość materiału to najczęściej wymieniane zalety. Z tego też względu stalowe grille lub stalowe kuchenki stosuje się także w tzw. kuchniach mobilnych oraz kuchniach zewnętrznych, które stawia się na altanach i tarasach.
Odporność tworzywa na wysokie temperatury i korozję sprawia, że elementy wykonane ze stali są niezwykle popularne nie tylko w domach, ale także w restauracjach. Co więcej – materiał ten stosuje się także w przemyśle koksowniczym, armaturze przemysłowej i domowej, w narzędziach chirurgicznych, a także w produkcji klimatyzatorów, chłodni, elewacji, a nawet w częściach silnikowych.
Powód 5: stal nierdzewna… jest wszędzie!
Stal nierdzewna jest na tyle uniwersalnym i docenianym tworzywem, że spotkasz ją nie tylko w formie sprzętu AGD, ale także w produkcji mebli, gadżetów, niewielkich przyborów, blatów…
Horeca Polska w swojej ofercie udowadnia, że z powodzeniem można wyposażyć całą kuchnię wyłącznie w przybory i elementy wykonane z tego wyjątkowego materiału. Tak oto dostępne w sklepie są stalowe garnki, szafy gastronomiczne, umywalki, nadstawki, wózki, okapy i wiele, wiele więcej!