Kuchnia z Włoch i... z wysokości

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-01-16 07:00 | Zmodyfikowano: 2016-01-16 06:39
A|A|A

Włochy to kulinarny raj. Każdy z regionów, a jest ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Są one zbierane i modyfikowane przez lata, a dla wielu smakoszy włoskiej kuchni jeszcze niezgłębione. Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich. Pizza, lasagne czy spaghetti kojarzy każdy. My dziś  odkrywaliśmy Włochy kulinarnie od nieco innej strony. "Hamburgera na śniadanie" odwiedzili Tommaso Procopio, Biagio L. Matera, Fabbio Siddu. Do dyskusji włączył się też... były trener siatkarek Impelu Wrocław Nicola Negro.

Zabraliśmy Was dziś do Włoch i na... wielkie wysokości. Naszym przewodnikiem kulinarnym pod Mount Everestem był Bogusław Ogrodnik. Wrocławski podróżnik jest jedynym człowiekiem na świecie, któremu udało się zdobyć dwa "Everesty": ten górski w Himalajach i pływacki, czyli pokonać wpław kanał La Manche.

Przepisy Tommaso Procopio

(Antipasto) Sarde a beccafico – roladki z sardynek

Składniki:

Sardynki 800 g
Winogrona 25 g
Garść okruchów chleba
Cukier 50 g
Bułka tarta 300 g
Sok pomarańczowy

Przygotowanie:

Dobrze oczyścić sardynki. W misce przygotować ciasto z okruchów chleba, soku pomarańczowego, winogron i cukru. Do tego trzeba dodać około 50 g bułki tartej. Obtoczyć sardynki w przygotowanym cieście, dodać plasterki pomarańczy między sardynki. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach.

Anellette al forno - pieczony makaron w kształcie kółek

Składniki:

400 g anelletti
250 g mielonego mięsa cielęcego
250 g mięsa wieprzowego
250 g groszku
300 g sosu pomidorowego
150 g sera caciocavallo
150 g mozzarelli
150 ml wina czerwonego
1 szalotka lub cebula
5 łyżek oliwy
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Podsmażyć szalotkę i mięso mielone. Dodać wino i poczekać aż odparuje. Następnie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy sól, pieprz i smażymy przez ok. 20 minut na słabym ogniu. Wreszcie dodajemy groszek. Gotować kilka minut. W innym garnku ugotować anelletti w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, przełożyć do miski. Przyprawić ragu, mozzarellą w kostkach, 2/3 sera caciocavallo startego. Wyłożyć makaron na przygotowana blachę, posypać pozostałym serem i piec w 180 stopniach przez 40 minut. Odczekać około 10 minut w wyłączonym piekarniku przed podaniem.Zmieszać z ragu mięsnym i sycylijską kiełbasę. Upiec w piekarniku, a przedtem posypać bułką tartą.

 Przepisy Fabbio Siddu

Pieczony tuńczyk

Składniki dla 6 osób:

Tuńczyk 1,5 kg
2 łyżki sosu pomidorowego
Oliwa
Biały ocet
Sól
Ząbki czosnku 4
Szklanka wina białego
Olej do smażenia
Liście laurowe 2

Przygotowanie: Pokrój tuńczyka na plastry o grubości około 1 cm i smaż je w głębokim oleju. Na innej patelni przyrumień czosnek i liść laurowy z oliwą, dodaj usmażony tuńczyk i polej białym winem. Posól, dodaj sosu pomidorowego i polej octem. Duś aż ryba będzie miękka.

 Ciasto do pizzy

Składniki:

Mąka 1 kg
Woda 500 g
Drożdże 5 g
Oliwa pół szklanki
Szczypta soli

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem soli. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Minimalnie na dwie, trzy godziny. Im dłużej odczekamy tym ciasto będzie lepsze. Włosi często pozostawiają ciasto pod przykryciem na około 24 godziny. Na koniec dodajemy szczyptę soli i raz jeszcze mieszamy. Dodajemy na ulepiony placek ulubione składniki. Pieczemy około 10, 11 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis Biagio L. Matera

Tiramisu (7/8 osób)

Składniki:
Cukier – 50 g
Biszkopty – 14/20
Kawa – 2 duże kubki
Likier amaretto
Mascarpone – 500 g
Żółtko – 3
Białko – 1

Krem mascarpone:

Wymieszać żółtko z cukrem i mascarpone. Dodać osobno ubite białka.

Tiramisu:

Zamoczyć biszkopty w kawie z amaretto i kłaść je na prostokątnej blasze. Posmarować jedną warstwę kremem mascarpone. Układamy następną warstwę biszkoptów i znowu smarujemy mascarpone. Posypujemy na koniec kakao w proszku.

 

 

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~scorpion vagabondo
2016-04-11 01:36:54
z adresu IP: (151.37.xxx.xxx)
Ocena: -2
Mamma mija niebo w gembie a gdzie kantuczini z białym winem nic nie stracił em andrea
Reklama