Hamburger na śniadanie z Nadią Szagdaj i tortilla de patatas

| Utworzono: 2016-05-21 07:44 | Zmodyfikowano: 2016-05-21 07:45
A|A|A

Kuchnia w literaturze? Tak w książkach, jak i życiu – jedzenie nie jest tylko dodatkiem. To zdecydowanie coś więcej. Klasyka niekulinarnych dzieł z mocnym kulinarnym akcentem to np. w „Poszukiwaniu straconego czasu” Prousta, „Postrzyżyny” Hrabala czy „Śniadanie u Tiffany’ego” Capote’a. Wszystkie te pozycje mieszkańcom naszego regionu są jednak mocno odległe patrząc na miejsce zamieszkania nasze i autora czy teren akcji. Dolnośląscy autorzy dają nam jednak w ostatnich latach wiele frajdy tworząc powieści osadzone na znanych nam terenach. Do tego grona należy Nadia Szagdaj.

Jej pierwsza powieść, "Przepowiednia", ukazała się w roku 2009. Pierwszą część serii "Kroniki Klary Schulz" opublikowano w 2013. Od tamtej pory autorka, sukcesywnie, co roku publikuje nową część przygód Klary Schulz. W tym roku ukazała się książka Love, kryminał, którego akcja toczy się we współczesnym Wrocławiu. My dziś z Nadią kroczymy śladem Klary po ulicach Breslau. Wstępujemy do jednej z restauracji na śniadanie:

Odkrywamy kulinarne tajemnice miasta i całego regionu w okolicach roku 1910. Na specjalne życzenie pisarki z dużym naciskiem na przedwojenną kuchnię wegetarian. 

Wycieczka w przeszłość i podróż kulinarna na południe Europy. Pod lupę bierzemy też Hiszpanię. W kuchni na północy tego kraju dominują ryby i owoce morza z Atlantyku. Na kuchnię śródziemnomorską wschodniego wybrzeża miały wpływ obce kultury, zwłaszcza rzymskie i arabskie. Oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran występują w połączeniu z owocami morza i produktami z gór. Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Naszym przewodnikiem po kuchni ojczyzny Pabla Picasso jest Andaluzyjczyk Rubén Crespo García. Jakie menu przygotował nam wprost ze swojego domu? 

W całej środkowej Hiszpanii serwowane są: dziczyzna, bażanty i kuropatwy. Na wyspach jest jeszcze inaczej. Potrawy różnią się od siebie znacząco. Np. kuchnia kanaryjska łączy tradycje kuchni Guanczów z produktami, jak kukurydza i banany, pochodzącymi pierwotnie z innych kontynentów. W XX wieku wiele cech tradycyjnych kuchni regionalnych przemieszało się wzajemnie, jednak w dalszym ciągu olbrzymia większość potraw związana jest z tradycyjnym miejscem swego pochodzenia. 

Przepisy Nadii Szagdaj

Zupa kartoflana

Składniki:
7 ziemniaków średniej wielkości
2 średnie cebule
7 łodyg selera naciowego
ząbek, lub dwa świeżego czosnku
4 szklanki mleka/lub mleka sojowego
pół szklanki śmietany do zup/lub śmietanki orkiszowej
oraz przyprawy:
rozmaryn
lubczyk
świeży koperek
kurkuma
sól

Przygotowanie:
Pokrój w kostkę obrane ziemniaki, cebulę, seler i zalej je wodą, tak by przykrywała ona składniki (nie za dużo!). Podczas gotowania wgnieć ząbek czosnku i dosól, gdy wszystko nieco zmięknie zgnieć składniki, odlej nadmiar wody i zalej warzywa mlekiem lub mlekiem sojowym, dopraw lubczykiem, rozmarynem i kurkumą. Podgotuj wszystko na mleku, a gdy całkiem zmięknie, zmiksuj ciągle mieszając na małym ogniu dodaj śmietany lub śmietanki orkiszowej. Całość możesz dodatkowo dosolić lub dodać do niej pieprzu. Posyp koperkiem i podawaj w małych miseczkach.

Ziemniak pieczony w folii

Składniki:
duży ziemniak
śmietana18% lub wegański sos tzatziki
przyprawy

Duży ziemniak przekrój i podgotuj w wodzie. Przełóż do folii do pieczenia, posyp solą i rozmarynem, a następnie włóż do piekarnika ustawionego na maksymalną temperaturę. Gdy ziemniak dojdzie w piecu, wyjmij go i posyp serem żółtym lub wegańskim serem z mleka kokosowego. Polej ziemniak śmietaną 18% lub wegańskim sosem tzatziki. Wegański sos tzatziki przygotowujemy ze śmietanki ryżowej, świeżego ogórka, pasty do smarowania z tofu oraz soku z cytryny i soli. Pół opakowania śmietanki ryżowej mieszamy z serkiem tofu do smarowania tak, by uzyskać odpowiednią gęstość. Dodajemy soku z cytryny i soli. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku, trzemy ogórek na tarce, na grubych oczkach. Mieszamy.

Zapiekanka ziemniaczano – szpinakowa

Składniki:
6 ziemniaków
opakowanie świeżych liści szpinaku
oliwę z oliwek
czosnek świeży
pół cytryny
ewentualnie ser lub ser wegański
i przyprawy:
sól
pieprz
­świeży rozmaryn
lubczyk
ewentualnie bazylię

Przygotowanie:
Podgotuj ziemniaki w mundurkach, a następnie wedle uznania obierz ze skórki lub pozostaw ze skórką i pokrój w plastry. Zmieszaj z przyprawami (POZA ROZMARYNEM!), ze świeżymi liśćmi szpinaku, oliwą z oliwek i kilkoma kroplami cytryny. Dodaj ząbki świeżego, nieobranego czosnku (wetknij je w wolne przestrzenie między plastrami ziemniaków). Przykryj serem lub serem wegańskim, wedle uznania (ja tego nie robię, wolę czuć smak zapiekanki niż dominujący smak sera, nawet jeśli jest to ser wegański). Piecz przez około 30 minut. Wyjmij zapiekankę, zamieszaj, dodaj świeżych liści rozmarynu, delikatnie zagnieć i z powrotem do pieca. Pozostaw na kolejne 10 minut. Można też zrobić mniejsze porcje w osobnych naczyniach żaroodpornych.

Rubén Crespo García poleca

Gazpacho Andaluz

Składniki:
kromki chleba
dwa ząbki czosnku
ocet balsamiczny
pół szklanki oliwy z oliwek
sól

Przygotowanie:
Obieramy pomidory, ogórek i czosnek i blendujemy. Kiedy wszystkie warzywa są już dobrze rozdrobnione dodajemy szklankę wody i chleb. Ponownie wszystko blendujemy. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i gotowe. Pije się na zimno. Gazpacho najlepiej smakuje latem, kiedy jest bardzo gorąco. W Hiszpanii ten chłodnik pomidorowy z Andaluzji spożywa się tylko latem.

Tortilla del Sacromonte

To tradycyjne danie z Granady, które jest szczególnie popularne 1 lutego, w dniu Świętego Cecyliusza. To patron Sacromonte, jednej z historycznych dzielnic Granady znajdującej się na wzgórzu naprzeciw Alhambry.

Składniki:
dwa baranie mózgi
5 jajek
cebulka ze szczypiorku
oliwa
sól
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Gotujemy mózgi w osolonej wodzie. Po ich ugotowaniu kroimy je w kawałki. Do tego siekamy na drobno cebulkę ze szczypiorkiem i smażymy razem na patelni. Dodajemy też do tego czosnek. Kiedy wszystko jest już usmażone dodajemy do tego jajko i solimy. Danie gotowe.

Remojon Granadino

To sałatka, która pochodzi z czasów, kiedy na Półwyspie Iberyjskim mieszkali Arabowie. Jadło się ją w zimie, bo wtedy jest właśnie sezon na pomarańcze.

Składniki:
dwie pomarańcze
cebulka ze szczypiorku
dorsz (300g)
dwa jajka
czarne oliwki
pieprz i sól

Przygotowanie:
Gotujemy jajka, potem obieramy je i kroimy w kostkę. Obieramy też pomarańcze i kroimy je w krążki. Siekamy szczypiorek i drobno kroimy oliwki. Smażymy chwilę dorsza na patelni z oliwą i po usmażeniu dzielimy go na kawałki. Kładziemy wszystkie składniki na talerz, bądź do miski, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Mr Kartofel
2016-05-21 13:19:00
z adresu IP: (185.56.xxx.xxx)
Ocena: 1
Ja walnę dziś kartoflankę. Mieszkam w centrum miasta i poczuję się jak Niemiec!
~spain lover
2016-05-21 11:37:49
z adresu IP: (46.77.xxx.xxx)
Ocena: 0
Dzis gazpacho tylko pamiętajcie, że w Polsce tylko z malinowych pomidorów.
~ale meksyk
2016-05-21 11:18:34
z adresu IP: (79.110.xxx.xxx)
Ocena: -1
Panie Redaktorze nie wmawiaj ludziom że Cancion del Mariachi z Desperado to hiszpański utwór.To tak jakby powiedzieć, że hiszpańska torilla to kukurydziany placek...
Reklama