Hamburger na śniadanie z Budzikiem na Dzień Wegetarianizmu

Dane dotyczące liczby wegetarian w Polsce są rozbieżne - z niektórych szacunków wynika, że może być ich nawet ponad 3 miliony. Najczęściej wybierając dietę bezmięsną ludzie kierują się względami etycznymi. Istnieje również grono osób, które wybierają tę dietę, bo chcą być zdrowsi i szczuplejsi. Dziś Dzień Wegetarianizmu w Polsce. Światowe święto wegetarian przypada na 1. listopada. O zasadach diety, przepisach na wyjątkowe dania i zdrowotnych aspektach bycia jaroszem rozmawiamy z Katarzyną Gubałą, redaktor naczelną magazynu „Slowly Veggie”.
Cudze chwalicie, a swego nie znacie. Podczas wakacyjnych pobytów chwalimy wyjątkowe dania we Włoszech, Hiszpanii, Francji. A tu pod naszymi oknami mamy wybitnych polskich szefów kuchni i mało co o nich wiemy. A to błąd. Bo z ich rąk wychodzą wyjątkowe potrawy. Do grona młodych, bardzo uzdolnionych kucharzy zalicza się Łukasz Budzik. Próbkę swoich umiejętności pokazał m.in. podczas czwartej edycji telewizyjnego programu Top Chef. Dotarł w niej do finału. Teraz świętuje jeszcze większy sukces. Wspólnie z załogą z Mennicza Fusion wygrał Wine & Food Noble Night, jeden z najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce.
Przepisy Łukasza Budzika
Makrela z malinami i pomidorami
4 świeże makrele wypatrosz, wytnij całe filety, wytnij ości poprzeczne. Spakuj próżniowo, gotuj w 38 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Następnie trzeba schłodzić w kąpieli lodowej i wykroić kawałki.
Do salsy 4 pomidory malinowe sparz, obierz ze skóry, wytnij kostkę concasse, a środki i resztę zachowaj. 100g "resztek " pomidorów, 55 g malin i 1 paprykę czerwoną, do tego pastę curry wedle uznania, sól i sok z 1 limonki zmiksuj na gładko, rozdziel na pół. Pierwsza polowe wymieszaj z kostką pomidorową, zachowaj w lodowce.
Upiecz 4 papryki, ściągnij skórę zmiksuj z druga połowa puree z malin i pomidorów na gładko. Dopraw sola i pieprzem. Zostaw w lodowce.
Granita pomidorowa
Składniki:
1 kg pomidorów
250 g suszonych pomidorów
0'5 kg pomidorów koktajlowych na gałązce
100g koncentratu pomidorowego
2 czerwone cebule
Ząbek czosnku
100g bazylii
20g soli
10 g cukru
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki na gładko, wylej do naczynia prostokątnego włóż do zamrażarki na 12 h. Do serwisu zeskrob widelcem granitę, 150g malin świeżych, grzanki z chleba razowego i liście młodej aksamitki.
Na talerzu układaj dowolnie kawałki makreli, salsy pomidorowej, gazpacho paprykowego, kawior ze szczupaka (potrzebujemy 100g kawioru ze szczupaka), świeże maliny, granitę pomidorową. Do dekoracji użyj aksamitki i zielonego jabłka.
Croissanty
Składniki:
2500 g mąka pszenna chlebowa
950 g woda
580 g mleko
30 g drożdży
325 g cukru
50g sól
100g miękkie masło
1150g zimne masło
Przygotowanie:
200g wody 200g maki, 10 g drożdży, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 12 h pod gaza. Wszystkie składniki poza solą i zimnym masłem. Włóż do miski bądź dzierży, stolnicy i wyrabiaj ciasto 10 minut. Dodaj sól. Wyrabiaj dalej 5 minut. Schłodzić w lodowce na 2 h. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozwałkuj zimne masło na wielkość 1/2 ciasta. Połóż masło na środek, zostawiając po 1/4 ciasta z dwóch stron by je założyć. Przewałkuj. Złóż na 3 i przewałkuj. Złóż na 4 i przewałkuj. Odstaw do lodówki na 20 minut. Powtórz czynność 5x uważając by ciasto było zimne. Ostatni raz po odpoczęciu, rozwałkować, wykrawać trójkąty i zwijać w rogaliki. Odstawić do lodówki na 2h. Wyciągnąć do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Wypiekać w 195 stopniach Celsjusza.
Przepisy Katarzyny Gubały
Tofurnik
Mleko owsiane
Pudding ryżowy
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.