Przepis na pączki w kilku wariantach. Muszą się udać!

MM | Utworzono: 2017-02-22 12:20 | Zmodyfikowano: 2017-02-22 12:21
Przepis na pączki w kilku wariantach. Muszą się udać! - Oto niezawodny przepis na pączki
Oto niezawodny przepis na pączki

Niby tłuste, niby kaloryczne, ale wychodzimy z założenia, że raz do roku to nie grzech! Jeżeli i Wam tłusty czwartek nie straszny - zapraszamy! Tego dnia na Dolnym Śląsku poczęstujemy Was smakowitymi pączkami, które przewiozą do Was nasi dziennikarze i prezenterzy. Pączkowóz z pysznościami zaparkuje w pięciu miejscach - we Wrocławiu, Zieleńcu, Wałbrzychu, Karpaczu i Szklarskiej Porębie (tutaj znajdziecie więcej szczegółów). 

A jeżeli ambitnie podchodzicie do tematu i pączki zamierzacie smażyć (lub piec! - poniżej przepis) sami - proszę bardzo, oto sprawdzone receptury.

Przepis na pączki Moniki Mrozowskiej. Aktorka podzieliła się nim w audycji Hamburger na śniadanie

Pączki z mąki orkiszowej na oleju kokosowym

Składniki:
550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub mąki pszennej 500g
250ml ciepłej wody
50g świeżych drożdży
szczypta soli
4 żółtka
1 jajko
3 łyżki miodu
50g roztopionego, letniego masła
konfitura do nadziania
olej kokosowy do smażenia

Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i część wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut. W tym czasie w kubeczku topimy masło i odstawiamy. Do miski wbijamy jajko oraz 4 żółtka, dodajemy szczyptę soli, miód i ucieramy do białości. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone masło i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie.

Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma ok.2-3 minuty w celu odpowietrzenia. Rozgniatamy dłońmi na nieduży prostokąt i wycinamy szklanką kółka. Odkładamy je na podsypaną mąką blaszkę i odstawiamy pod przykryciem na ok.30-45 minut, w celu napuszenia. W garnku przygotowujemy sobie tłuszcz, należy go wolno roztapiać. Gdy osiągnie temp.180*C możemy przystąpić do smażenia naszych pączków.

Smażymy je partiami, tak, by mogły swobodnie pływać, po ok.2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wszystkich zaczynamy nadziewanie.

Pączki z piekarnika? To dużo zdrowszy wariant. Poniżej przepis w formie wideo

A to już przepis na pączki z serem od naszej Słuchaczki - Pani Joli. Są nieco inne niż pączki tradycyjne, ale jak zapewnia autorka przepisu, szybkie, bezproblemowe i pyszne.

składniki:
25 dkg białego sera śmietankowego
3 łyżki śmietany
3 jaja
1 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
3 szkl. mąki tortowej

Wszystkie składniki należy wymieszać mikserem. W naczyniu rozgrzewamy olej do smażenia,bierzemy łyżkę stołową lub jeśli mamy łyżkę do lodów i wkładamy ją na chwilę do oleju aby była ciepła. Nabieramy łyżką ciasto i wkładamy do rozgrzanego oleju. Możemy mieć pączki nadziewane-wówczas do kulki na łyżce możemy włożyć kawałeczek czekolady lub rodzynki lub też śliwkę suszoną. Smażymy na złoty kolor z obu stron, po wyjęciu pączki układamy na bibułce, możemy posypać cukrem pudrem.

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.