Śniadanie z Beatą Śniechowską i produkty na Wielkanoc

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-04-08 08:01 | Zmodyfikowano: 2017-04-08 08:01
A|A|A

fot. Facebook

Sobotnie śniadanie, niedzielny uroczysty obiad, czas spędzony najpierw w kuchni, później przy stole z najbliższymi. Zaczyna się Wielki Tydzień Wielkanocy. Każdy będzie się starać by przygotować najbardziej wykwintne dania, by również smakowo był to wyjątkowy dla nas czas. Biała kiełbasa, chrzan, ćwikła, żurek, faszerowane jaja, pieczone mięsa... Tego na stołach brakować nie powinno.

O swoich smakach Świąt Wielkiej Nocy opowiada Beata Śniechowska. Młoda, energiczna, z głową pełną pomysłów. Niebojąca się eksperymentów. Bezkompromisowa liderka 2. edycji programu MasterChef Polska wydała nową książkę "Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania". Próbka tej lektury poniżej. Rozmowę z naszym gościem zdominuje jednak zdecydowanie Wielkanoc.

Które produkty na ten wyjątkowy czas wybrać w sklepie? Na pewno pojawi się w najbliższym tygodniu sporo promocji. Czy warto z nich korzystać? Jak nie dać nabić się w butelkę? Radzić będą lokalni producenci. Spotykamy się z Tomaszem Grelą z ekologicznepieczarki.pl, Wawrzyńcem Maziejukiem z serykozie.pl i Joanną Trzeciakowską z Bez Lukru.

Opowiemy też o dziełach sztuki dolnośląskich artystów, które dzięki Artotece FTT będą trafiać do dolnośląskich restauracji. Czy to co jest wokół nas ma wpływ na smak potraw? Ten temat zgłębi Mateusz Peringer.

Przepisy Beaty Śniechowskiej z "Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania"

Koszyczki chlebowe z mozzarellą i tapenadą

To bardzo pomysłowe śniadanie, które można zjeść zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno, np. w pracy. Można nafaszerować je dowolnymi dodatkami i zapiec z jajkiem. W najprostszej wersji wystarczy ułożyć plaster szynki na chlebie tostowym i wbić jajko. Ja jednak lubię smak mojej ulubionej pasty kanapkowej – tapenady, która jest wyrazista, lekko słona i idealnie łączy się z serem i ściętym jajkiem.

Składniki:
6–8 kromek tostowego chleba (pełnoziarnistego),
6–8 małych jajek (lub samych żółtek),
3–4 plastry szynki parmeńskiej (porwanej na mniejsze kawałki),
150 g czarnych oliwek (bez pestek),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka oliwy extra virgin,
1 duży ząbek czosnku,
pieprz,
ok. 100 g mozzarelli lub innego sera – żółtego lub koziego (rolady),
garść roszponki,
1 łyżka miękkiego masła,
3 posiekane suszone pomidory oraz 1 łyżka kaparów

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przełożyć oliwki, natkę pietruszki, oliwę, czosnek, opcjonalnie: suszone pomidory oraz kapary i zblendować za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę. Całość doprawić pieprzem. Wgłębienia w formie do muffi nek (6–8) wysmarować masłem. Odkroić skórki z chleba, każdą kromkę rozwałkować wałkiem do ciasta, aż powstanie cienki kawałek pieczywa (zewnętrzne brzegi posmarować małą ilością miękkiego masła). Do foremek włożyć chleb tostowy, tworząc koszyczki, na spód każdego koszyczka ułożyć kawałeczki szynki, łyżkę tapenady, wbić jajko, a na wierzch dodać odrobinę wybranego sera. Piekarnik nagrzać do 190°C i wstawić do niego formę, piec ok. 15–20 minut, aż jajko się zetnie. Upieczone koszyczki lekko przestudzić, podawać z roszponką.

Wieloziarnista tortilla z kurczakiem i pastą z ciecierzycy

Tortilla to wspaniała alternatywa dla klasycznej kanapki. Na pełnoziarnisty placek wystarczy ułożyć ulubione dodatki i zwinąć w ciasne rulony. Ja lubię ją z pastą z ciecierzycy i kurczakiem, ale równie dobrze smakuje z ziołowym twarożkiem i warzywami.

Składniki:
2 placki tortilli wieloziarnistej,
150 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
ok. 150 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
1 łyżeczka sezamu,
1 łyżka soku z cytryny,
3 suszone pomidory,
6 oliwek,
1 łyżka oliwy extra virgin,
sól,
pieprz,
nasiona kolendry,
2–4 liście sałaty rzymskiej masłowej lub mała garstka rukoli albo roszponki

Przygotowanie:
Suszone pomidory oraz oliwki wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia przełożyć ciecierzycę, sezam i zmiksować na jednolitą pastę z sokiem z cytryny oraz oliwą (na koniec można dodać 4 łyżki zimnej wody). Mięso kurczaka pokroić lub porwać na mniejsze kawałeczki. Doprawić rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry (i ewentualnie solą oraz pieprzem). Tortille rozłożyć na desce, posmarować pastą z ciecierzycy, ułożyć liście sałaty, mięso z kurczaka, suszone pomidory, oliwki i zwijać w rulony. Można je przeciąć na pół i włożyć do lunch boxa.

Owoce zapiekane pod chrupiącą owsianką z domowym budyniem

Ten przepis wymaga trochę więcej czasu i pracy niż inne moje owsianki, ale naprawdę warto choć raz go spróbować. To rodzaj deserowego śniadania, które może być pierwszym posiłkiem dnia, a resztę, jeśli zostanie, możemy zjeść na podwieczorek, popijając herbatą.

Składniki:
ok. 500 g sezonowych owoców (np. nektarynek, brzoskwiń, truskawek, śliwek, owoców leśnych itp.),
ok. 30 g migdałów (całych, blanszowanych lub płatków),
ok. 150 g płatków owsianych,
3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego,
70 g oleju kokosowego lub miękkiego masła szczypta soli,
400 ml mleka, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laski wanilii,
2 żółtka,
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
2–3 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Przygotowanie:
Owoce umyć, osuszyć, usunąć pestki i szypułki. Większe z nich pokroić na mniejsze cząstki i przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Do rozdrabniacza przesypać płatki owsiane oraz migdały i bardziej rozdrobnić (ale żeby nie powstała mąka), a następnie wymieszać z solą, olejem oraz cukrem (ewentualnie z syropem klonowym lub miodem). Owoce posypać płatkami i wstawić do piekarnika na ok. 20–25 minut, aż płatki będą złotobrązowe. W małej misce wymieszać ok. 100 ml zimnego mleka, mąkę oraz żółtka. Resztę mleka podgrzać z cukrem, cukrem waniliowym (ewentualnie z ziarenkami wyskrobanymi z wnętrza laski wanilii). Gdy cukier się rozpuści, zahartować żółtka (dodać łyżkę gorącego mleka do żółtek i energicznie wymieszać). Następnie cienkim strumieniem przelewać gorące mleko do zahartowanych żółtek, cały czas mieszając. Mieszaninę postawić na ogniu i wciąż mieszając, podgrzewać, aż powstanie gęsty, aromatyczny budyń. Przełożyć do czterech szerokich miseczek, na wierzchu ułożyć zapieczone owoce pod owsianką.

Przepis Wawrzyńca Maziejuka

Serwatczanka

W Niedzielę Wielkanocną w wielu domach na Dukielszczyźnie spożywa się danie z poświęconym w Wielką Sobotę chrzanem, jajkami i wędzonką, z aromatyczną serwatką. Serwatczanka, która nam nieodłącznie kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi stała się znana nie tylko za sprawą Karola Okrasy, który ją gotował ale także wielokrotnym pokazom gotowani tej zupy w dużych miastach Polski.

Składniki:
1,5 l serwatki
0,5 l wywaru na wędzonce
6 jaj ugotowanych na twardo
3 łyżki masła
6 łyżek utartego chrzanu
35 dag wędzonego boczku
35 dag wędzonej kiełbasy
sól i pieprz - do smaku.

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy serwatkę oraz wywar z wędzonki i dodajemy łyżkę tartego chrzanu - całość zagotowujemy. Następnie boczek i kiełbasę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do wywaru, doprawiamy masłem i gotujemy całość na małym ogniu. Z jaj oddzielamy żółtka. Białka jaj siekamy i dorzucamy do zupy. Odłożone żółtka wkładamy do niewielkiej miski, zalewamy 2-3 łyżkami wywaru, ucieramy wszystko razem na płynną masę i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i resztkami tartego chrzanu. Czasem występuje wersja postna gdzie zamiast wywaru z wędzonki używa się bulionu z warzyw.

Przepis Joanny Trzeciakowskiej

Torcik truskawkowy z tapioką

Składniki:

spód:
szklanka suszonych moreli,
pół szklanki orzechów włoskich

masa truskawkowa:
250 gr truskawek,
200 ml mleczka kokosowego,
100 gr oleju kokosowego,
ksylitol 100 gr,
300 gr nerkowców wcześniej namoczonych na 4 godz.

masa z tapioki:
200 gr tapioki,
400 ml mleczka kokosowego,
pasta waniliowa,
100 gr ksylitolu

Spód. Wszystko razem dobrze zblendować i wyłożyć tortownice wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa truskawkowa. Odsączyć nerkowce i zmiksować z pozostałymi składnikami na puszystą masę. Wyłożyć na spód i pozostawić do zastygnięcia na 5 godzin.

Masa z tapioki. Tapiokę namoczyć na parę godzin w mleczku kokosowym, następnie dodać pozostałe składniki i ciągle mieszając gotować od 5 do 10 min aż kuleczki staną się przezroczyste.

Przepis Tomasza Greli

Jajka faszerowane grzybami shiitake

Składniki:
9 jajek ugotowanych na twardo,
300g grzybów shiitake,
1 duża cebula,
sól, pieprz,
łyżka oliwy

wersja I
trzy łyżki posiekanego szczypiorku

wersja II
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki
1 mały ząbek czosnku
kropla tabasco

Przygotowanie:
Grzyby shiitake opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, a następnie grzyby. Przełożyć do miski i odstawić. Jajka przekroić na pół, delikatnie wyjąć żółtka, białka odłożyć. Żółtka rozgnieść i wymieszać z grzybami i cebulą. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej części dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Do drugiej dodać pastę guacamole, przyrządzoną ze zblendowanego awokado, czosnku, soku z limonki i tabasco. Do trzeciej dodać guacamole i drobno posiekane suszone pomidory. Powstałymi pastami napełnić białka.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama