19. Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA: Co jeszcze przed nami?

Gregor Niegowski | Utworzono: 2017-06-06 17:02 | Zmodyfikowano: 2017-06-06 17:04

Do piątku trwa 19. Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA we Wrocławiu, który cieszy się dużym zainteresowaniem wrocławian. Za nami wiele ciekawych wydarzeń, spotkań i trzy koncerty, ale przed nami jeszcze wiele ciekawych atrakcji. 

We wtorek zagra zespół Klezzmates z Krakowa, w środę po wielu latach na koncert do Wrocławia wraca Andre' Ocholdo - tych koncertów nie można ominąć!
 
O 19:00 zaplanowano wykład Jerzego Kichlera o miejscu pamięci, które znika z mapy Wrocławia „Ulica Gwarna - cmentarz, ofiara komunizmu". Udział jest bezpłatny. Zapraszamy do: Stołówki Koszernej Gminy Żydowskiej przy ul. Włodkowica 7-9. 

Ciekawie zapowiadają się też ostatnie dni festiwalu, podczas których będziemy mieli okazję osobiście uczestniczyć w tradycjach i zwyczajach żydowskich takich jak BIAŁA NOC - nocne przygotowania do Szabatu z rabinem Davidem Basokiem (można z bliska przyjrzeć się tej tradycji, wziąć udział w przygotowaniach i porozmawiać z rabinem).

Wyjątkowo zapowiada się także piątek 9 czerwca, kiedy to razem przywitamy Szabat. Gmina Żydowska we Wrocławiu wraz z organizatorami Festiwalu zaprasza wszystkich na otwarte nabożeństwo Kabat Szabat powitanie Szabatu (o 19:00 w Synagodze Pod Białym Bocianem), które poprowadzi rabin David Basok. Nabożeństwo uświetni występ jedynego w Polsce chóru synagogalnego - Chóru Synagogi Pod Białym Bocianem pod dyrekcją Stanisława Rybarczyka. 

To jednak jeszcze nie wszystko. 9 czerwca o 20:00 będzie można zasiąść razem do stołu w Synagodze Pod Białym Bocianem i zjeść koszerną kolację szabatową, którą poprowadzą rabin David Basok i rebecyn Danielle Chaimovitz Basok.

Kolacja szabatowa jest zazwyczaj główną atrakcją żydowskiego tygodnia. To specjalny czas, który spędza się z rodziną i przyjaciółmi, wspólnie smakując żydowskich potraw, śpiewając pieśni oraz dzieląc się refleksjami na temat minionego tygodnia.

W menu m.in.: falafel, ryba zapiekana, ziemniaki zapiekane, czulent, tabbouleh, sałatka żydowska, śledzie, muffiny czekoladowe, sernik, ciasto z owocami oraz napoje i wino koszerne.

PROGRAM znajdziesz: TUTAJ

 


 

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.