Wielka loteria food trucków. Tak zmieni się centrum Wrocławia

Piotr Kaszuwara | Utworzono: 2017-06-26 09:43 | Zmodyfikowano: 2017-06-26 09:43
Wielka loteria food trucków. Tak zmieni się centrum Wrocławia - fot. Andrzej Owczarek
fot. Andrzej Owczarek

W centrum Wrocławia staną między innymi food trucki. Restauracje na kółkach pojawią się w pobliżu Panoramy Racławickiej, czy Mostu Uniwersyteckiego. Są jednak spore ograniczenia. W niektórych miejscach może być to tylko rower, a gdzie indziej jest to bezwzględny zakaz sprzedawania lodów. Ponadto wygląd auta czy roweru musi zaakceptować plastyk miejska.

Na razie chętnych brak. Termin składania wniosków upływa 28 czerwca, a losowanie spośród 9 lokalizacji, zaplanowano na 4 lipca. Park Kulturowy, bo o tej części Wrocławia mówimy, ma dzięki temu ożyć. Nie wiadomo, jak będą wyglądać auta czy rowery, które pojawią się w mieście jeszcze w te wakacje, bo magistrat pozostawił kwestię kreatywności właścicielom pojazdów. Każdy kandydat musi jednak przejść przez gabinet plastyk miejskiej.

Są też inne wymagania. Np. przy ulicy Bożego Ciała nie można będzie sprzedawać lodów, ale za to na skrzyżowaniu Ruskiej i Kazimierza Wielkiego będzie można niedługo zjeść burgera, tosty albo gofry. Jeśli ktokolwiek się zgłosi.

- Wymagania nie są wygórowane, cena to około 50 groszy za metr. Potrzebna jest tylko opinia plastyka miejskiego - przekonuje Zuzanna Morska z Urzędu Miasta we Wrocławiu:

- Zależy nam aby centrum miasta wypełniało się estetycznymi pojazdami. Dlatego każdy, kto zdecyduje się złożyć wniosek, musi uzyskać pozytywną opinię na temat swojego auta - mówi Zuzanna Morska.

Do wyboru jest 9 lokalizacji w ścisłym centrum Wrocławia. Między innymi na Wyspie Słodowej, czy przy ulicy Bożego Ciała, gdzie jednak, jak wspomnieliśmy, na pewno nie będą stały lody:

- To jest bardzo niewielki teren. Dlatego pomyśleliśmy, że jeśli jest już tam cukiernia, która oferuje lody, to nie byłoby to korzystne ani dla tej cukierni, ani dla sprzedającego w aucie. Wydaje nam się to rozsądne - mówi Morska.

Restauracje na kółkach mają pojawić się jeszcze w te wakacje także na ulicy Kazimierza Wielkiego, Purkyniego, czy w pobliżu Mostu Uniwersyteckiego.

Mieszkańcy nie mają nic przeciwko takim zmianom w centrum:

- To zawsze coś innego, bo wszyscy są już chyba znudzeni tymi nudnymi knajpami na Rynku. Siedzenie z food truckami obok, to jakaś różnorodność, tak mi się wydaje. Coś kolorowego, a nie tylko ten szary Rynek z Pręgierzem.

Pomysł podoba się też właścicielom restauracji na kołach:

- Według mnie to dobra opcja. Tam są turyści, ludzie są na co dzień.

- Wrocław to chyba ostatnie miasto, które do tej pory wyrzucał food trucki, gdzieś na obrzeża. Jest mnóstwo fajnych samochodów, w ogóle jakością nie odbiegających od wrocławskich restauracji.

Wniosek należy złożyć do 28 czerwca w Urzędzie Miejskim lub wysłać mailem.

OTO WSZYSTKIE LOKALIZACJE:

  • Wyspa Słodowa;
    mała gastronomia, w szczególności: gofry, naleśniki, omlety, bagiety, zapiekanki, tosty, frytki, hamburgery, wata cukrowa, lody, precle, kukurydza w kolbach, popcorn, napoje (tj. kawa, herbata, lemoniada, soki, woda, kwas chlebowy).
  • ul. Boże Ciało – obok Galerii Na Odwachu;
    mała gastronomia (z wyłączeniem lodów), w szczególności: bagiety, zapiekanki, tosty, frytki, hamburgery, wata cukrowa, precle, kukurydza w kolbach, popcorn.
  • Promenada Staromiejska – al. J. Słowackiego/ul.Podwale - obok Panoramy Racławickiej - miejsce wyłącznie dla wózka rowerowego;
    mała gastronomia, w szczególności: wata cukrowa, lody, precle, kukurydza w kolbach, popcorn, napoje (tj. kawa, herbata, lemoniada, soki, woda, kwas chlebowy).
  • ul. Kazimierza Wielkiego nr 9/ ul. Ruska;
    mała gastronomia, w szczególności: gofry, naleśniki, omlety, bagiety, zapiekanki, tosty, frytki, hamburgery, wata cukrowa, lody, precle, kukurydza w kolbach, popcorn, napoje (tj. kawa, herbata, lemoniada, soki, woda, kwas chlebowy).
  • Wschodnia str. ul. Św. Katarzyny – skrzyżowanie z ul. Jana Ewangelisty Purkyniego;
    mała gastronomia, w szczególności: gofry, naleśniki, omlety, bagiety, zapiekanki, tosty, frytki, hamburgery, wata cukrowa, lody, precle, kukurydza w kolbach, popcorn, napoje (tj. kawa, herbata, lemoniada, soki, woda, kwas chlebowy).
  • Wschodnia strona ul. J. Styki i W. Kossaka – skrzyżowanie z ul. Purkyniego - obok Panoramy Racławickiej;
    mała gastronomia, w szczególności: gofry, naleśniki, omlety, bagiety, zapiekanki, tosty, frytki, hamburgery, wata cukrowa, lody, precle, kukurydza w kolbach, popcorn, napoje (tj. kawa, herbata, lemoniada, soki, woda, kwas chlebowy).
  • Południowa strona ul. Księcia Witolda - Most Uniwersytecki - miejsce wyłącznie dla wózka rowerowego;
    mała gastronomia, w szczególności: wata cukrowa, lody, precle, kukurydza w kolbach, popcorn, napoje (tj. kawa, herbata, lemoniada, soki, woda, kwas chlebowy).
  • Wschodnia strona ul. Garncarskiej/pl. Polski - miejsce wyłącznie dla wózka rowerowego;
    mała gastronomia, w szczególności: wata cukrowa, lody, precle, kukurydza w kolbach, popcorn, napoje (tj. kawa, herbata, lemoniada, soki, woda, kwas chlebowy).
  • ul. Legnicka róg ul. Nabycińskiej
    owoce sezonowe
  • ul. Legnicka od ul. Rybackiej, obok kładki dla pieszych
    owoce sezonowe
  • ul. Olszewskiego 99 róg ul. Stanisławskiego 1
    owoce sezonowe

KLIKNIJ TUTAJ BY POBRAĆ WNIOSEK

KLIKNIJ TUTAJ BY ZAPOZNAĆ SIĘ ZE SZCZEGÓŁAMI LOSOWANIA

Reklama

Komentarze (10)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Marek2017-07-08 01:01:50 z adresu IP: (188.214.xxx.xxx)
Ja uwielbiam chipsy.
~Kuba2017-06-26 16:13:54 z adresu IP: (94.254.xxx.xxx)
Właściciel cukierni przy Ul. Bożego Ciała musiał ładnie posmarować że nie będzie można sprzedawać tam lodów. Niestety układy układziki.
~Po co2017-06-26 12:40:13 z adresu IP: (195.136.xxx.xxx)
Jedzenie obwoźne jest dobre na plaży, w lesie, ale nie w centrum miasta. Co za straszny pomysł, by jeść na stojąco lub w czasie przechadzki. Ludzie do jedzenia zwykle siadają przy stole, a przed jedzeniem myją ręce. Widać magistrat zamierza obniżyć standardy, jakby mało było różnych ogródków na chodnikach. Kultura piknikowego jedzenia na co dzień, straszne.
~Grzegorz2017-06-26 15:07:30 z adresu IP: (188.146.xxx.xxx)
Owszem, jeśli chodzi o formę standard jest niższy. Ale nie jeśli chodzi o meritum, a więc potrawy. Fodtrucki pełnią po części funkcję gastro start upów. Dzięki tej formie Wrocław zyskał tak fajne lokale jak Niezły Dym, czy Pasibus
~JMC2017-06-26 13:36:29 z adresu IP: (78.10.xxx.xxx)
Jedzenie z wrocławskich food trucków to zwykle lepszy wybór niż stacjonarne knajpy. Zarówno pod względem jakości jak i ceny. Ponadto zdecydowana większość foodtrucków rozkłada niewielkie ogródki przy których można zjeść również "na siedząco".
~filip konofał2017-06-26 13:35:48 z adresu IP: (5.226.xxx.xxx)
a co to za ograniczone podejście? Ta forma gastronomii skonstruowana jest tak aby ludzie zjedli coś małego, nietypowego, w serwetce albo innej formie opakowania. Twoje argumenty są bez sensu.
~Jan2017-06-26 13:29:44 z adresu IP: (62.87.xxx.xxx)
Jeśli Ty jadasz tylko przy stole to twoja sprawa, ale daj innym wybór.
~Grzegorz2017-06-26 11:07:28 z adresu IP: (188.146.xxx.xxx)
PS. Warunki zresztą też.
~Grzegorz2017-06-26 11:06:00 z adresu IP: (188.146.xxx.xxx)
Patrząc na preferowane wyroby widać oderwanie od rzeczywistości. Czyżby ustawia pod krewnych i znajomych?
~Hasan2017-06-26 18:54:52 z adresu IP: (94.254.xxx.xxx)
Jeść można ale napić się piwa to już nie da rady. A przecież kultura picia się podnosi. Żeby jeszcze każdy po sobie wyrzucił śmieci do kubła a.nie na ziemię