Wrocław: Kolorowy pokój dla młodych pacjentów w szpitalu na Brochowie

Dorota Kuźnik | Utworzono: 2017-11-29 17:20 | Zmodyfikowano: 2017-11-29 14:10
A|A|A

fot. Andrzej Owczarek

Zamiast w smutnej sali, kolorowy pokój edukacyjny. Tak zmieniły się warunki, w których przebywają najmłodsi pacjenci wrocławskiego szpitala im. Falkiewicza. Kolorowy pokój został stworzony specjalnie dla dzieci z nieuleczalną chorobą młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów.

To w nim najmłodszym, niehospitalizowanym na co dzień pacjentom, będzie podawana kroplówka. Podczas zabiegu będą mogli poznawać ciekawostki związane z nauką i historią. Jak mówi jeden z pacjentów - Igor Puciłowski- zabieg będzie przebiegał znacznie przyjemniej niż dotychczas:

Sala powstała dzięki pieniądzom firmy farmaceutycznej Roche, a wyposażono ją we współpracy z Centrum Nauki Kopernik oraz autorami i ilustratorami książek dla dzieci. To element szerszego programu Nauka Ratuje Życie.

REKLAMA
Zdjęcia

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama