Jesteśmy potęgą w hodowli... strusi afrykańskich

, BT | Utworzono: 2020-03-05 06:30 | Zmodyfikowano: 2020-03-05 06:32
Jesteśmy potęgą w hodowli... strusi afrykańskich - fot. Maciej Sas
fot. Maciej Sas

POSŁUCHAJ MATERIAŁU:

Mięso tych wielkich ptaków jest cenione m.in. za to, że zawiera mnóstwo cennego, łatwo przyswajalnego żelaza, a w smaku przypomina najlepszą wołowinę. Natomiast ich jaja (jedno jest ok. 25 razy większe od kurzego) są szczególnie cenione teraz, przed Wielkanocą, jako wielka, piękna pisanka.

Profesor Ewa Łukaszewicz z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że w ostatnich latach ubyło ferm, ale i tak nadal jest ich u nas dużo:

Największa na Dolnym Śląsku hodowla strusi afrykańskich działa w Glinicy koło Jordanowa Śląskiego. Żyje tam w tej chwili około 70 tych wielkich ptaków. Od 17 lat strusie hoduje tam Andrzej Dobroliński. Jak mówi, to silne i agresywne ptaki. Nie można im się narazić szczególnie w czasie godów:

Jedno jajo strusia kosztuje ( w zależności od wielkości ) od 70 do 100 złotych.

Posłuchaj rozmowy z profesor Ewą Łukaszewicz:

Reklama
Zdjęcia
Jesteśmy potęgą w hodowli... strusi afrykańskich - 4

Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~???2020-03-05 07:47:35 z adresu IP: (5.172.xxx.xxx)
Nie orientuje się ktoś czy jada się na świecie strusie, a jeśli tak, to jak smakuje ich mięso?
~Kat2020-07-25 12:05:22 z adresu IP: (195.11.xxx.xxx)
Strusie mieso jest dosyc popularne w Zachodniej Europie, smakuje tak pomiedzy wolowina a jeleniem. Steki sa bardzo delikatne i zero tluszczu. Pyszne i zdrowe :)