50 kucharzy i ponad 100 potraw - na Zamku Czocha trwa kulinarny festiwal

Piotr Słowiński, BT | Utworzono: 2020-08-16 11:14 | Zmodyfikowano: 2020-08-16 11:15
50 kucharzy i ponad 100 potraw - na Zamku Czocha trwa kulinarny festiwal - fot. Patrycja Dzwonkowska
fot. Patrycja Dzwonkowska

Tysiące turystów odwiedza zamek, na który wejść można jednak tylko w maseczce. - Zamek przez kilka miesięcy był zamknięty z powodu koronawirusa, dlatego wszyscy są bardzo wyczuleni - mówi dyrektor zamku Jarosław Kuczyński:

Na Zamku Czocha serwowane są prawdziwe delikatesy np. szczupak macerowany w pokrzywach, a później smażony, pieczony i gotowany. Jest chłodnik z grochem, chrzanem i ogórkami, z których część jest na świeża a część słona. Nie wszystkie potrawy średniowieczne były zdrowe, właściwie jak mówi Małgorzata Buskowska, szefowa Kuchni Rycerskiej, im bardziej wykwintne potrawy tym bardziej były niezdrowe:

Samych potraw z okresu PRL jest serwowanych około setki. Turyści, choć muszą poczekać czasem w kolejce na wejście do zamku, i tak są zadowoleni:

Twierdza Smaków na Zamku Czocha potrwa do wieczora.

 

Reklama

Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Marek Kramarz2020-08-16 17:02:14 z adresu IP: (5.174.xxx.xxx)
Mniam, mniam.